Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зависимият човек се плаши от преживяванията си и се нуждае от семейството си

Снимка: pexels.com

Зависимостта, независимо дали е към алкохол, наркотици, хазарт, дори спорт, може да засегне нас или някой от нашето семейство. Можем ли, обаче, да разпознаем признаците и как да си помогнем? Колко труден е пътят до ремисията и пълноценния живот, какво трябва да бъде участието на нашите близки в лечението и има ли още стигма в обществото ни по темата? На тези и други въпроси се опитахме да отговорим днес в "Радиокафе", заедно с Ралица Стефанова, автор на поредицата "Не/зависимите" и организатор на уъркшоп по темата, както и с Александър Илиев, основател на Терапевтичен център "Жива".

„Зависимостта не е само психическа болест, по-скоро пристрастяване към вещество се получава и на психическо, и на физическо ниво. Затова и правилната терапия трябва да включи тези две нива – да се спре както употребата, за да се изчисти тялото от веществото, така и задължителна част от терапията да бъде психологическата работа, за да може човекът след това да остане стабилен в своето собствено битие и емоциите, които го изкушават и които го карат да посяга към чашката или наркотиците и хазарта, вече да не го стигат и да не му повлияват по такъв начин“, обяснява Ралица Стефанова.

Все още има стигма в обществото ни и тя едва ли някога ще стихне, споделя Ралица и допълва, че проблемът със зависимостта нараства, а лошото е, че няма статистика, която да показва каква част от хората са развили вече зависимост. 

Зависимостта е болест и това трябва да се разбере, казва Ралица и обяснява, че основните признаци се виждат, когато алкохолът, например, започва да влияе на живота, когато срещите с приятели са с цел консумация, когато започва да пречи на концентрацията на работата или когато се появи агресия в семейството при липса на алкохол, при направена забележка...

Александър Илиев, който е сертифициран за работа със зависими по модела "Change&Grow", в Португалия, адаптиран за терапевтични общности, споделя, че е трудно да се работи със зависими, защото една от основните характеристики на заболяването е отричането на проблема, а с осъзнаването му е свързана и първата стъпка при започваща терапия.

Оказва се, че един на всеки десет човека е предразположен към зависимо поведение. Зависимите хора преживяват нещата много по-дълбоко. Преживяванията им са плашещи и те търсят начин да преминат през неудобните за тях чувства и емоции от деня, използвайки алкохол, наркотици, медикаменти или друго, а с времето се изгражда навик.

Зависимите хора имат страх от това да преживяват нещата, смятат, че няма да могат да ги преживеят, търсят помощни средства и по този начин не узряват.

„Когато започнат да се лекуват, ние виждаме едни хора, които са в телата на възрастни, ни емоционално са много незрели. И узряването е част от оздравяването", споделя Александър Илиев.

Надежда обаче има, има и терапии, а първото нещо, което се прави при започване на терапия, е семейството да бъде запознато с проблема. Близките участват до голяма степен в терапията и трябва много добре да знаят кой е срещу тях, по какъв начин се проявява зависимостта, трябва да могат да разграничават заболяването от личността. След лечението близките трябва да говорят със зависимия за притесненията си, но и да отчетат положените усилия и да гласуват доверие.

Терапията, обаче,  не се извършва в дома, винаги се води от специалисти, подготвени за подобен тип работа.

А Александър Илиев споделя, че част от личната му мотивация е да вижда как след труден период хората си стъпват на краката и  подобряват отношенията със семейството си.

Да си свидетел на това, е страхотен заряд, казва той, а разговора с него и с Ралица Стефанова - чуйте в звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще има ли протести на медицинските служители

Медицинска федерация "Подкрепа" започва подготовка за провеждане на национални протести и организиране на поетапно ефективно преустановяване на работа във всички структури в отрасъл "Здравеопазване". Причините: липсата на нов колективен трудов договор, както и отказът на работодателите да увеличат основните възнаграждения на медицинските..

публикувано на 29.08.24 в 17:33
Павлина Илиева

Ще има ли туристически гаранционен фонд

В столицата се проведе работна среща по предложената от Министерство на туризма схема за създаване на Туристически гаранционен фонд. Тя беше организирана от Сдружение на туроператорите и туристическите агенти "Обединение "Бъдеще за туризма". До 2 септември 2024 г. включително трябва да са ясни становищата от общественото обсъждане на проекта за..

публикувано на 29.08.24 в 15:55

Шерлок Холмс се завръща у нас в ново издание на сборник разкази

На 22 май 2024 година се навършиха  165 години от рождението на британския писател сър Артър Конан Дойл, останал в историята като литературен баща на прочутия детектив Шерлок Холмс и на неговия помощник – д-р Уотсън. По повод тази годишнина излиза ново издание за известния детектив – сборникът "Шерлок Холмс и кървавият диамант"...

публикувано на 29.08.24 в 14:25

Нови Граждански академии за НПО под мотото "Силата е в знанието"

Тази есен  Гражданските академии за НПО  се завръщат с нови  3 издания, с богата обучителна програма обединени от мотото “Силата е в знанието“ И през новия сезон те  продължават да помагат на хората на сектора с богата обучителна програма. За втора поредна година те са в помощ на хората с големи идеи, с които искат да променят света ,..

публикувано на 29.08.24 в 12:55
Творба на Vlad Parashiv

Над 35 творби показват възприятията за свободата на 20 румънски артисти

Преди около 35 години много българи научихме, че Libertate на румънски език значи Свобода . Това отново си припомняме с изложбата, която се открива на 2 септември в столичната галерия "София прес" , в която участват 20 румънски художници. А обединяващата тема е изразена в скандиращото заглавие на концептуалната експозиция е..

публикувано на 29.08.24 в 11:28

Фалшиви доброволци злоупотребяват с името на БЧК

От Българския Червен кръст (БЧК) предупредиха за възможни злоупотреби и измами от нейно име. Повод дават сигнали за фалшиви доброволци, които са звънели на вратите на възрастни хора и са събирали дарения уж за благотворителност. БЧК не извършва продажба, реклама и разпространение на лекарства, лекарствени продукти и хранителни добавки,..

публикувано на 29.08.24 в 09:41

Над 120 събития в 3-дневния фестивал "Реките на София" в Южния парк

Над 120 събития са предвидени през следващите три дни (от 30.08. до 1.09.24) по време на традиционния фестивал "Реките на София" , който този път ще се проведе на бреговете на Перловската река в Южния парк. След гвоздеите в програмата е и конференцията „Бъдещето на Перловска река” , в която ще участват кметове на различни..

публикувано на 29.08.24 в 09:12