Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 15-годишен програмист, фотограф и музикант от „Jeremy?“ са първите истории в „Есториум“

| обновено на 01.03.21 в 20:16
Снимка: estorium.org

Историята на Радостин Чолаков е една от виртуалните истории, разказани в дигиталния архив Есториум. Радо е на 15 години от село Барутин. От 9-годишен започва да се занимава с програмиране, в момента разработва изкуствен интелект в собствената си платформа: АзБуки-ML.com, който да разбира кирилица.
Когато е бил на 12 години е разработил две приложения на Гугъл и е спечелил специално признание.
Пред Радио София той разказа:
"Аз се занимавам с програмиране още от малък, винаги съм бил любопитен, повечето деца, когато получат лаптоп започват да играят на него, на мен ми беше интересно да разбера какво полезно мога да направя с него и какво мога да науча. Бях малък, видях леля ми и чичо ми, които програмираха и ми стана интересно и ги попитах: Можете ли да ме научите да правя това, защото ми стана интересно как от един код се създава сайт. Така започнах. Те ми показаха основата, после сам започнах да се уча, да създавам проекти. )
Създадох "АзБуки.ML“ - платформа за обработка на български език, която може да прави морфологичен анализ, анализ на чувствата в текста, мислите и действията. Идеята беше да направя нещо, което съществува за другите езици, да подобря вече съществуващи инструменти, за да може това да е полезно на нашия език.
Всеки, който иска да използва платформата, може да я посети, ако някой иска да я имплементира в своя компания, може да се свърже с мен. Надявам се да успеем да извлечем полезното от изкуствен интелект, ако автоматизираме някои професии, то хората от тези сфери да се насочват към нещо по-интелектуално, за да бъде изкуственият интелект максимално от полза. Бих казал на всички "Дерзайте и не се отказвайте", ако използвате интернет и неговите полезни функции, а не просто да си скролвате във фейсбук, можете да научите страшно много и да напреднете много. Мечтая да създам софтуерна компания, чрез която да помагам и да развивам сферата, да е нещо различно от това, което вече го има.
"

Есториум има за цел да разкаже истории на интересни хора чрез различни изразни средства - чрез виртуална реалност, фотографии, текст, видеа, аудио.

Идеята на платформата е да бъде от всеки за всеки, и всеки да има възможност да се превърне в разказвач на истории, като качи историята на платформата, която ще трябва да отговаря на определени критерии.

Велианна Кашева от платформата обясни:

„Есториум“ е свързан с миналото, настоящето и бъдещето. Целта е всячески, чрез всеки до всеки да стигнем до хората. Искаме по някакъв начин да вникнем в душите на хората, чиито истории разказваме, не целим просто да разкажем историите, а нещо отвъд това, духът на хората и на времето и ще разкажем това чрез всички съвременни комуникационни канали. Първите три истории, които ще разкажем са изцяло финансирани от подкрепата на хората, които подкрепят нашия проект. Първите три филма, които ще създадем, в тях ще вкараме пълната гама от изразни средства. Първите три истории са на Радо, на фотографа Ивайло Петров и на Ерсин, от група "Jeremy?". Нашият дигитален архив вярва, че всеки човек има важна история, която си струва да бъде разказана. Тоест „Есториум“ не намира, а се оглежда около себе си.“

Платформата ще стартира през месец май. Март и април ще работим по проектите. Екипът включва Атанас Христосков, режисьор и инициатор на цялото съдържание, Велианна Кашева и операторите Мартин Балкански и Драгомир Димчев.

Повече за историята на Радостин Чолаков, който е от село Барутин и учи в Пловдивска Математическа гимназия "Акад. К. Попов", както и за "Есториум" чуйте в разговорите на Ангелина Грозева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Българска платформа ще документира всичко интересно за всеки човек

Дигитален архив на човечеството са започнали да събират и трупат четирима българи, създали платформата Есториум ( Estorium ). Идеята е изключително амбициозна и може би надхвърля фантазиите на много хора и затова никой до този момент не се е наемал да..

публикувано на 16.12.20 в 11:46
ВИЖТЕ ОЩЕ

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова ...

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само..

публикувано на 25.04.24 в 15:57
Хари Тончев и Даниеле Феббо

Двама от "Хари Тончев трио" свирят на живо по специфичния си начин

Българският джаз китарист Хари Тончев от 2 седмици е в България и се готви за сценична изява с формацията си, в която участват и контрабасистът Даниеле Феббо и барабанистът Борислав Петров. Китаристът е роден в Пловдив, но от 2019 г. живее в..

публикувано на 25.04.24 в 15:40

Село Шишковци ни очаква да празнуваме Лазаровден

Как се празнува Лазаровден в село Шишковци – родното място на художника Владимир Димитров-Майстора? Това може да разберете, ако се отзовете на поканата от кмета Илияна Петрова, и посетите селището на 10-ина километра от Кюстендил тази събота,..

публикувано на 25.04.24 в 14:26

"60 от сърце" - безплатни театрални представления за деца и уязвими групи

Режисьорът Олег Степанов, продуцентът Траян Велев и актрисата Десислава Моралес са екипът, който стои зад множество инициативи, за които разказаха при своето гостуване в предаването "Добър вечер, София". Първият спектакъл разработен от тях..

публикувано на 25.04.24 в 13:50

В "Musicca Per Dramma" Йордан Владев влага свои авторски композиции от спектакли и филми

55 души на сцената е ангажирал композиторът Йордан Владев, за да представи авторския си концерт, озаглавен "Musicca Per Dramma", в Централния военен клуб (ЦВК) в София. Събитието е насрочено за 28 април, навръх Цветница. "Това е проект, който..

публикувано на 25.04.24 в 13:10