Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска платформа ще документира всичко интересно за всеки човек

Снимка: estorium.org

Дигитален архив на човечеството са започнали да събират и трупат четирима българи, създали платформата Есториум (Estorium). Идеята е изключително амбициозна и може би надхвърля фантазиите на много хора и затова никой до този момент не се е наемал да се захване с такъв проект.

„Есториум е дигитален антропологичен архив, в който искаме да съхраним живия образ и духовния отпечатък на милиони човешки същества“, обясняват от екипа, който е в състав Атанас Христосков, Драгомир Димчев, Мартин Балкански, Велианна Кашева.

„Проектът се отличава от всичко правено досега. Има документални филми или фотоархиви, но ние искаме да обединим всички възможни технологични средства и форми – видеоматериали, аудиозаписи, снимки, текст, дигитално съдържание. Всичко, чрез което след време хората ще могат да се докоснат до живите истории на днешните ни съвременници. Всичко толкова бързо се променя, че и след 10 години една снимка на площад, например, ще бъде любопитна“ , разказа пред Радио София Велианна Кашева. И допълни, че само седмица след обявяването на проекта вече са постъпили първи материали, идеи и мнения.

„Всеки човек от всяка точка на света ще може да сподели история за себе си, за свой близък или нещо любопитно.“

Екипът иска да публикува първите 1000 истории през 2021 година.

Петя Калнакова научи още от Велианна Кашева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна