Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На 3 март

Ролева игра на Царевец предизвиква гости и жители на Велико Търново

| обновено на 02.03.21 в 11:16
Снимка: tsarevetsvesti.com

Ролева игра ще се проведе на историческата крепост Царевец навръх Националния празник на България. Поканата за участие е на организаторите от Escape room Logiscape съвместно с Регионален исторически музей – Велико Търново.

Ролевата игра се провежда за трета година във Велико Търново, но всеки път е различна и предлага нови предизвикателства, обясни пред Радио София Ангалот Енминас, организатор и създател на играта.

Действието се развива през XIII век, a за по-добра атмосфера и придаване на автентичност се грижат аниматори, сред които и професионални възстановчици. Играта включва в себе си различни елементи – участниците трябва да покажат отборен дух, да изпитат своите физически способности, да се справят с различни логически загадки, да проявят съобразителност.

„Идеята е хората не просто да се разходят на Царевец, а да преживеят историята, и то като вземат дейно участие. Това не е театър, а истинска игра с предизвикателства. Съчетание между Escape room и интерактивен театър“, изтъкна Ангалот Енминас. „Няма да има победители и победени. Целта е хората да се докоснат до епохата на Второто българско царство.“

Организаторите обещават изненади и специални гости.

Играта започва в 12:00 ч., втората е от 15:00 ч.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Ангалот Енминас.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преброяването на бездомните котки в София започва от кв. „Яворов“

В момента никой не знае броя на бездомните котки – както в София, така и в цялата страна. Те са по-невидими от хората, защото не са заплаха за тях. Не са в полезрението и на местната администрация. Фондация „Четири лапи“ и Столичната община започват съвместна кампания за преброяване на бездомните котки в София , като началото е на..

обновено на 14.04.21 в 13:36
Любо Киров

Любо Киров: Изкуството е послание за живота, музиката ни прави живи

Той става рано, чувства се добре и е готов за всичко предстоящо – концерти, живи участия... Както самият той казва: ”Готов за победа над пандемията, чрез култура и изкуство .” Това е Любо Киров. Човек с голям заряд от творческа енергия, с която продължава да създава нова музика, въпреки времената, в които преките срещи с публиката са почти невъзможни...

публикувано на 14.04.21 в 11:51

МОН одобри новите учебници на „Просвета“ по 3 предмета за ХІІ клас

Новите учебници на „Просвета“ за ХІІ клас, общообразователна подготовка, са окончателно одобрени от МОН и от учителите. Така от следващата учебна година всички ученици от І до ХІІ клас ще учат по новите учебни програми, чието обновяване започна през 2016 г. с І и V клас, уточняват от издателската група. Последно са одобрени учебниците по..

публикувано на 14.04.21 в 11:44

През април отново започва кампанията “Ние броим врабчетата”

На 24 април от Българското дружество за защита на птиците дават поредно начало на кампанията си “Ние броим врабчетата” , която се провежда за пета година. “Това не е просто една комуникационна кампания, в която да обърнем внимание на “градските разбойници”, както наричаме врабчетата. Зад тази кампания стои една наша природозащитна дейност, която се..

публикувано на 14.04.21 в 11:15

Мартин Ангелов и неговото различно колело - халфбайк

Едно българско изобретение покори целия свят. Става въпрос за “Халфбайк” - велосипед, който се кара в изправено положение на тялото. Халфбайк е много по-различно от нормалното колело. “Повечето хора се бъркат от това, че прилича на колело и като се качат на него очакват да се държи като нормално колело, но идеята му е, че с цялостния баланс на тялото..

публикувано на 14.04.21 в 09:45

РИМ-София с изложба, посветена на Георги Ст. Раковски

Регионалният исторически музей - София, представя изложбата "Георги Ст. Раковски и софийските възрожденци“. Експозицията е в чест на 200-годишнината от рождението на видния българин и може да се види от 13 април до 31 май 2021г.. Изложбата отдава почит на личността и делото на Георги Раковски. Разказва за разностранните му интереси и..

обновено на 14.04.21 в 09:04
Пациентите под 40 години през март са били 52,2% от всички, които са се нуждаели от грижи в интензивни отделения заради коронавируса

Липсата на физическа активност утроява риска от смърт от Covid-19

Слабата физическа активност удвоява вероятността за постъпване в болницата и почти утроява риска от смърт от Covid-19. Това показва проучване на лекари от САЩ, които са наблюдавали развитието на инфекцията при над 48 000 пациенти. Констатациите на изследователите са публикувани в статия в „British Journal of Sports Medicine”. "Ниската физическа активност е..

публикувано на 14.04.21 в 08:18