Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2 плода и 3 зеленчука дневно пазят сърцето

Снимка: Pixabay

Американски диетолози са разработили здравословни диетични насоки за профилактика на сърдечно-съдови заболявания и рак. За да си осигурят дълъг и здравословен живот, хората трябва да консумират по 2 плода и 3 зеленчука дневно. Изследването е публикувано в списанието на Американската кардиологична асоциация „Circulation“.

Авторите са анализирали данни от две проучвания от 1984 до 2014 г., Проучване на здравето на медицинските сестри и последващо Проучване на здравните специалисти, в което са участвали повече от 100 000 души. И двата набора от данни включват подробна хранителна информация за участниците, която се е събирала на всеки две до четири години в продължение на 30 години.

Учените отбелязват, че не всички плодове и зеленчуци са еднакво здравословни. Например нишестените зеленчуци като картофи, грах и царевица, както и плодовите сокове не намаляват риска от смърт. Най-големите ползи се откриват в зеленолистните зеленчуци, като спанак, маруля и зеле, както и плодове и зеленчуци, богати на бета-каротин и витамин С, като цитрусови плодове и моркови.

Освен това изследователите включили данни за потреблението на плодове и зеленчуци и смъртността от 26 проучвания в 29 държави в Америка, Европа, Азия, Африка и Австралия.

Анализ на всички проучвания, включващи общо над 2 милиона души, установил, че по-големият прием на плодове и зеленчуци намалява риска от хронични заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания и рак, които са водещите причини за преждевременна смърт. Според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) обаче само около 1 на всеки 10 възрастни днес яде достатъчно плодове и зеленчуци.

Проучването установява, че консумацията на 5 броя плодове и зеленчуци дневно е свързана с най-ниския риск от смърт и увеличаването на тази доза не показва никакви допълнителни ползи. В същото време авторите отбелязват най-голямо дълголетие се наблюдава при тези, които ядат по 2 плода и 3 зеленчука дневно.

„Тази комбинация е може би най-полезната по отношение на предотвратяването на сериозни хронични заболявания и е относително постижима за широката общественост“, заяви в прессъобщение ръководителят на изследването Донг Уанг, епидемиолог и диетолог в Харвардското медицинско училище.

В сравнение с тези, които консумират само два плода и зеленчука на ден, участниците, които ядат по пет, имат 13% по-нисък риск от смърт по всички причини и 12% по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркт и инсулт и 10% намаляване на риска от смърт от рак, както и 35% намаляване на респираторни заболявания като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Наташа Янева

Над 200 деца ще минат през скрининг за ранна диагностика на диабет тип 1

Лекари от Клиниката по детска ендокринология и болести на обмяната в СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" (СБАЛДБ), в сътрудничество с екип от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" – ще проведат скрининг за ранна диагностика на диабет тип 1 при деца от различни възрастови групи – от новородени до 18-годишни, които имат роднина по първа линия с това..

публикувано на 30.08.24 в 17:51
Петър Ганев

Спокойно, сега работещите ще имат по-достойни пенсии от техните родители

Наистина, в бъдеще се очаква да работим повече години, но мнозина и сега искат да го правя. Това не е наказание. Хората не трябва да се плашат от тенденциите, очертани в Доклада на НОИ по отношение на пенсионната система. Това коментира пред БНР-Радио София Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика ...

публикувано на 30.08.24 в 16:16
Оля Стоянова

"Как ни спасяват природните закони?" - пита Оля Стоянова и отговаря в стихове

Как ни спасяват природните закони – това разказва новата книга с поезия на Оля Стоянова , която тя издава 11 години след стихосбирката "Улица щастие". "Поезията някак си е много същностна, тя е като наблюдение, като неща, които пишеш за себе си, без амбиции да ги издадеш", казва авторката.  И ето как звучат нейните собствени мисли:..

публикувано на 30.08.24 в 15:14

Георги Проданов: Няма партия, имунизирана срещу явлението "Пеевски"

През тази седмица започна събуждане след политическата лятна летаргия. Отиваме към динамичен септември, който ще е показателен и решаващ за изборите. Тепърва ще виждаме много развръзки, обобщи в коментара си пред БНР-Радио София политологът Георги Проданов . "Да не бързаме да наричаме ДПС партия на демокрацията. Тя е по-скоро партия на..

публикувано на 30.08.24 в 15:10
Благослав Михайлов

Новостите в дигиталните платформи

Какви са новостите около дигиталните платформи "Стража.бг" и "Казва.бг" в предаването "Радиокафе" разказа Благослав Михайлов . По думите му основната идея за създаването на Стража.бг е била, че политическата информация у нас е недостъпна, тъй като официалните източници са трудни за използване. "Ако вземем например сайта на Парламента на..

публикувано на 30.08.24 в 14:15
Художникът Деян Янев

Изложбата "Устойчиви реалности – автохтонни архетипи" показва гротестни, събирателни образи на действителността

Той е изключително талантлив, притежаващ рефлекс към съвременните проблеми, въпроси и тенденции, отразявайки ги през своята живопис и своето изкуство. Най-новата му изложба е  " Устойчиви реалности – автохтонни архетипи" , която ще се открие на 4 септември 2024 г. в столична галерия. Художникът Деян Янев бе гост в предаването "Радиокафе",..

публикувано на 30.08.24 в 14:09

"Диана фест 2" събира три банди в чест на Диана Атанасова

Диана Атанасова създава първото издание на "DIANA FEST" по повод рождения си ден прeз 2023 . Сега предстои музикалното събитие да се проведе за втори път на 1 септември от 18:00 часа. " Концепцията тази година е, че тези групи по между си се познават и списъкът е по-хомогенен", разказва за идеята на второто издание самата Диана. На събитието ще..

публикувано на 30.08.24 в 13:28