Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

2 плода и 3 зеленчука дневно пазят сърцето

Снимка: Pixabay

Американски диетолози са разработили здравословни диетични насоки за профилактика на сърдечно-съдови заболявания и рак. За да си осигурят дълъг и здравословен живот, хората трябва да консумират по 2 плода и 3 зеленчука дневно. Изследването е публикувано в списанието на Американската кардиологична асоциация „Circulation“.

Авторите са анализирали данни от две проучвания от 1984 до 2014 г., Проучване на здравето на медицинските сестри и последващо Проучване на здравните специалисти, в което са участвали повече от 100 000 души. И двата набора от данни включват подробна хранителна информация за участниците, която се е събирала на всеки две до четири години в продължение на 30 години.

Учените отбелязват, че не всички плодове и зеленчуци са еднакво здравословни. Например нишестените зеленчуци като картофи, грах и царевица, както и плодовите сокове не намаляват риска от смърт. Най-големите ползи се откриват в зеленолистните зеленчуци, като спанак, маруля и зеле, както и плодове и зеленчуци, богати на бета-каротин и витамин С, като цитрусови плодове и моркови.

Освен това изследователите включили данни за потреблението на плодове и зеленчуци и смъртността от 26 проучвания в 29 държави в Америка, Европа, Азия, Африка и Австралия.

Анализ на всички проучвания, включващи общо над 2 милиона души, установил, че по-големият прием на плодове и зеленчуци намалява риска от хронични заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания и рак, които са водещите причини за преждевременна смърт. Според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) обаче само около 1 на всеки 10 възрастни днес яде достатъчно плодове и зеленчуци.

Проучването установява, че консумацията на 5 броя плодове и зеленчуци дневно е свързана с най-ниския риск от смърт и увеличаването на тази доза не показва никакви допълнителни ползи. В същото време авторите отбелязват най-голямо дълголетие се наблюдава при тези, които ядат по 2 плода и 3 зеленчука дневно.

„Тази комбинация е може би най-полезната по отношение на предотвратяването на сериозни хронични заболявания и е относително постижима за широката общественост“, заяви в прессъобщение ръководителят на изследването Донг Уанг, епидемиолог и диетолог в Харвардското медицинско училище.

В сравнение с тези, които консумират само два плода и зеленчука на ден, участниците, които ядат по пет, имат 13% по-нисък риск от смърт по всички причини и 12% по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркт и инсулт и 10% намаляване на риска от смърт от рак, както и 35% намаляване на респираторни заболявания като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Видение“ - полифоничен авторски пърформанс с номинация за ИКАР

" Пърформансът " Видение " е опит за полифония от движение, обект, субект, дигитална медия и музика " - така описват творението си самите автори - Съпромат ( Михаела Добрева и Борис Далчев ) и Цвета Дойчева . " Работата беше много експериментална, беше ново за нас и това, което се получи като краен резултат мисля, че е ново и за хората,..

обновено на 10.04.21 в 13:02

Флора и ютюб канала ѝ с политическа флора и фауна

Флора е познато име на слушателите на Радио София. Ето и размислите ѝ по повод миналата предизборна кампания и мястото на дигиталната среда в нея. За нея победилите нови партии имат най-осезаемо присъствие онлайн. "Това, което работи за инфлуенсъра не е задължително да работи за политиците" - убедена е Флора и продължава: "Трябва да има повече опит за..

публикувано на 10.04.21 в 12:10
Национална среща на жените-мотористи

Жени-мотористи на път

Лилия Осойска за жените-мотористи в деня на откриването на мото-сезона. "Когато сме на чист въздух, на моторите, в хубава компания, сме здрави." "Имаме кампания "Съхрани българското на две колела" - продължава Осойска и обобщава надеждите на жените-мотористи:  "Свободни, щастливи, да бъдем красивата част на мото-обществото",

публикувано на 10.04.21 в 11:22

EXITUS - първа интерактивна пъзъл-игра

"Преди 8 години открихме ескейп-стаите, в първата не можахме да се справим във времето и си казахме - това е за нас" - започва разказа си от Швейцария Натали Пиронкова, която заедно със съпруга си разработва първата в света интерактивна пъзъл-игра "EXITUS". Началото е с опита им с ескейп-стаите. Забавление за малки и големи - "от 6-7 до над 70, таван за..

обновено на 10.04.21 в 11:03

Манипулативността при децата

Механизмите за задоволяване на нуждите на детето и връзките им с манипулативните им практики. "Осъзнато искат да си задоволят свое желание, важното е родителите да научат детето, че може само" - започва Камелия Тодорова от Академията за емоционална интелигентност. Но тя вижда и връзката с подобно поведение и при възрастните. Театърът, който децата правят..

публикувано на 10.04.21 в 11:00

Малкият принц в ново издание

Любимата на малки и големи класика на Екзюпери има ново издание с оригиналните рисунки на автора. Повече за него с Темз Арабаджиева, която си спомня за своя пръв досег с книгата като ученичка. Разбира се, книгата –  в превод на Валентина Бояджиева –  непрекъснато може да се преоткрива, затова са и толкова много преводите ѝ – за някои екзотични езици..

публикувано на 10.04.21 в 10:18
Новата версия на филма за хан Аспарух е с продължителност 2:20 ч.

„Ханът и империята“ и други акценти от „Киномания“

Ето че киносалоните отново отвориха врати и не липсват интересни заглавия. Едно от тези, които препоръчва кинокритикът Деян Статулов е филмът  “Хан Аспарух”, който отново “оживява” на голям екран, но вече с ново име, нов монтаж и нова музика. Филмът се казва  вече “Ханът и империята" , който е нова версия на познатата отпреди 40 години творба на Людмил..

публикувано на 09.04.21 в 18:12