Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Александър Ненов, интернет предприемач:

Медиите не могат без Гугъл и Фейсбук, защото осигуряват жизненоважен трафик

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди броени дни в Австралия беше приет спорен закон, задължаващ технологичните гиганти да плащат на медиите за публикуването на новинарско съдържание. Все още обаче в безпрецедентната битка не се знае кой е победител.

Очаква се двете водещи компании в дигиталния сектор - Гугъл и Фейсбук, да инвестират милиони в споразумения за ползване на местно съдържание.

Договорката между гигантите и местни медии всъщност предотврати намесата на държавата.

Това коментира пред Радио София Александър Ненов, интернет предприемач.

Смята се, че този ход в Австралия ще доведе до регулация на социалните мрежи по целия свят.

Ако те няма в Гугъл, значи не съществуваш. Тази стара „максима“ вече важи и за Фейсбук. Медиите формират приходи от трафик. А всъщност споменатите интернет гиганти са своеобразен посредник, чрез който медиите си осигуряват допълнителен солиден трафик. Освен тези две страни, печели и третият – потребителят.

Според австралийските власти взетото решение ще гарантира, че новинарските компании получава справедливо възнаграждение за труда си.

Какъв беше „урокът“ на Фейсбук? Той спря споделянето на медийно съдържание и трафикът спадна с над 80 процента.

Според Ненов това решение няма да доведе до стихване на фалшивите новини, а напротив.

Става дума за добре рафинираните фалшиви новини, които са в контекст на истински, което води до доверие и друго внушение, обясни интернет експертът.

Договорката няма да носи приходи на авторите на качествено съдържание, за съжаление, целта ѝ е да се избегне държавната регулация.

„Никоя медия няма да си закрие фейсбук страницата. Това е разковничето. И Фейсбук ще направи така, че медиите да продължат да плащат за съдържание, да рекламират постове. Всичко, което социалната мрежа даде на медиите, ще ѝ се върне неколкократно“, коментира Александър Ненов.

Идеята за подобна регулация е на Европа, но беше изпреварена от Австралия. Всяка частна компания, както и Гугъл и Фейсбук, по всяко време може да се изтегли от пазар, който е неизгоден.

Обменът на информация никой не може да спре.

Интернет титаните са пред процес на разбиране на техния монопол, категоричен е Ненов.

С него разговаря Ива Дойчинова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят първия дигитализиран почерк на велик българин

Прехвърляйки мост между историческо минало и съвременна култура,  Национална картова и платежна схема  започва пилотен за България  проект за дигитализиране писменото наследство  на една от сакралните фигури в нашата памет .  Повече 2 десетилетия в света е практика да се дигитализират почерците на умове и таланти на човечеството,..

публикувано на 21.06.21 в 18:32

Без частни училища на безплатното море по програма "Отново заедно”

Не се предвижда участие на частни училища и на родители в Националната програма "Отново заедно", съобщиха от Министерството на образованието по повод постъпили въпроси. По тази програма 30 000 ученици ще летуват на пълна държавна издръжка. Във връзка с един от най-щекотливите въпроси - относно почивките на учениците и дали подборът им ще създаде..

публикувано на 21.06.21 в 18:15

Доц. Васил Гарнизов: Извънредното положение у нас бе или паническа реакция, или за пиар

„Риск“ е централно понятие на политиките за сигурност, те се организират около него. Смесването на риска с други теми като заплахи, опасности, несигурност, нестабилност и т.н. създава неопределеност в политическите практики по редукция на риск. Това е един от изводите, около който се обединиха участниците в кръгла маса, организирана от..

публикувано на 21.06.21 в 17:07

Продължават номинациите в конкурса за зелена журналистика “Див кестен 2021”

Продължават номинациите в конкурса за зелена журналистика “Див кестен 2021”, който отличава журналисти с принос в отразяването на темите, свързани с опазването на околната среда и биологичното разнообразие. Организатори са еколозите от Сдружение “Зелени Балкани” . “Идеята за конкурса се зароди още миналата година. Той е част от..

публикувано на 21.06.21 в 16:53
Геновева Петрова – председател на Българската асоциация по триатлон

Мениджърът трябва да осигури нужното, за да се случи това, което иска

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 20 юни 2021 В предаването от 20 юни може да чуете : Коментари на Боян Бочев и Камен..

публикувано на 21.06.21 в 16:28

В първия ден на лятото еколози "откриха" Министерство на възобновяемата енергия

С флашмоб пред Министерството на енергетиката символично беше открито Министерство на възобновяемата енергия от активисти на Грийнпийс България с празненство в деня на лятното слънцестоене и настъпването на астрономическото лято.“Имаше няколко различни цели и една от тях беше среща със служебния министър на енергетиката, който се отзова и..

публикувано на 21.06.21 в 16:04

18 художници провокират с теми и подходи в изложбата „РазЛичности“

18 художници с над 50 произведения, сътворени в различни сфери на пластичните изкуства, дизайна, вътрешната архитектура, дигиталните изкуства събира изложбата „РазЛичности“, подредена до 8 юли в арт галерия НДК . Експозицията е продължение на проект, започнат през 2019 г. „Обединяват ни естетическите възгледи към изкуството, а не..

публикувано на 21.06.21 в 15:33