Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Ненов, интернет предприемач:

Медиите не могат без Гугъл и Фейсбук, защото осигуряват жизненоважен трафик

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди броени дни в Австралия беше приет спорен закон, задължаващ технологичните гиганти да плащат на медиите за публикуването на новинарско съдържание. Все още обаче в безпрецедентната битка не се знае кой е победител.

Очаква се двете водещи компании в дигиталния сектор - Гугъл и Фейсбук, да инвестират милиони в споразумения за ползване на местно съдържание.

Договорката между гигантите и местни медии всъщност предотврати намесата на държавата.

Това коментира пред Радио София Александър Ненов, интернет предприемач.

Смята се, че този ход в Австралия ще доведе до регулация на социалните мрежи по целия свят.

Ако те няма в Гугъл, значи не съществуваш. Тази стара „максима“ вече важи и за Фейсбук. Медиите формират приходи от трафик. А всъщност споменатите интернет гиганти са своеобразен посредник, чрез който медиите си осигуряват допълнителен солиден трафик. Освен тези две страни, печели и третият – потребителят.

Според австралийските власти взетото решение ще гарантира, че новинарските компании получава справедливо възнаграждение за труда си.

Какъв беше „урокът“ на Фейсбук? Той спря споделянето на медийно съдържание и трафикът спадна с над 80 процента.

Според Ненов това решение няма да доведе до стихване на фалшивите новини, а напротив.

Става дума за добре рафинираните фалшиви новини, които са в контекст на истински, което води до доверие и друго внушение, обясни интернет експертът.

Договорката няма да носи приходи на авторите на качествено съдържание, за съжаление, целта ѝ е да се избегне държавната регулация.

„Никоя медия няма да си закрие фейсбук страницата. Това е разковничето. И Фейсбук ще направи така, че медиите да продължат да плащат за съдържание, да рекламират постове. Всичко, което социалната мрежа даде на медиите, ще ѝ се върне неколкократно“, коментира Александър Ненов.

Идеята за подобна регулация е на Европа, но беше изпреварена от Австралия. Всяка частна компания, както и Гугъл и Фейсбук, по всяко време може да се изтегли от пазар, който е неизгоден.

Обменът на информация никой не може да спре.

Интернет титаните са пред процес на разбиране на техния монопол, категоричен е Ненов.

С него разговаря Ива Дойчинова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "Красно село" организират обществена дискусия за повече детски площадки в района

В район "Красно село" организират обществено обсъждане на тема: Реновиране, облагородяване и изграждане на площадки за игра в околоблоковите пространства на територията на района. Всеки, който иска да сподели какви са нуждите от площадки за игра, може да се присъедини на 01.08 от 18:00 ч, в голямата зала на НЧ "Христо Смирненски - 1945". Ще бъдат..

публикувано на 29.07.24 в 12:31

Кварталите в район "Подуяне" с все по-малко места за паркиране

Столичните квартали "Сухата река", Левски и "Хаджи Димитър" през последните години са сред предпочитаните за покупка на жилище. Те са част от район "Подуяне" и до скоро привличаха столичани предимно с възможността за безпроблемно паркиране.  Днес обаче наемателите и собственици на жилища в района са толкова много, че се налага паркиране по тротоарите и..

публикувано на 29.07.24 в 10:39

Днес президентът връчва на ИТН третия проучвателен мандат за формиране на правителство

Изчерпват се шансовете за съставяне на правителство в 50-тото Народно събрание. Парламентарната група на "Има такъв народ" получава последната възможност да формира кабинет.   Днес президентът Румен Радев връчва на формацията третия проучвателен мандат. След като получи папката, партията на Слави Трифонов трябва да посочи кандидат за премиер,..

публикувано на 29.07.24 в 09:01

Понеделник започва със слънце, вечерта - дъжд

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над Северна България ще започне да се развива купеста, към вечерта над Централна Северна и Североизточна и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, съобщиха от НИМХ. Има условия и за градушки. Явленията в североизточните райони ще продължат и през нощта срещу вторник..

публикувано на 29.07.24 в 07:35

Джазът и Банско – неразделни и през 2024

Джазът отново се настанява в Банско и ще остане там от 3 до 11 август. Още в 11 часа джазът на младостта очаква своята публика на сцената в парка на Банско. Следват различни джаз преживявания у така – до след полунощ. „ Традиция и развитие – това е нашият слоган  – каза пред Радио София Илиана Иванова, председател на УС на асоциацията „Фестивалите в..

публикувано на 28.07.24 в 18:08
Пирдоп

Промишлен район с дадености за туризъм

Днес гостуваме на община Пирдоп и пръв гост и наш домакин е кметът Ангел Геров : "Наследник сме на първото обществено училище, към края на Възраждането е построено първото училище, по-късно е построено и класно училище. Градът се е разраствал и оттук започва нашата история - построява се ново, голямо училище. Първият камък е положен в 1932. По план..

публикувано на 28.07.24 в 11:01

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00