Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Девня и София днес

Граждани протестират срещу инсинератори, искат чист въздух

Снимка: Сдружение „За Земята“

Граждански сдружения организират протестно шествие, акция и изложба за по-чиста околна среда без горене на отпадъци.

Поводите са два и са в двата края на България - търгът за изпълнител на мега проекта за инсинератор в София и инвестиционното предложение за инсинератор в Девня.

И двата града вече са с опасно замърсен въздух, който задушава населението, а инсталациите ще означават още източници на фини прахови частици, тежки метали, парникови газове, диоксини, смятат еколози и природозащитници.

Преди обяд е имало акция в Девня, а довечера от 18 ч. в столицата от сградата на Министерството на здравеопазването ще започне шествие, което ще стигне до Министерството на околната среда и водите.

Тематична изложба ще бъде открита на втория етаж в Дома на киното. Тя ще остане там 20 дни.

За София организаторите от сдружение „За Земята“ настояват:

  • Прекратяване на проекта за инсинератор и влагане на средствата от ЕК в инсталации за рециклиране и компостиране;
  • Въвеждане в цялата община на удобно и ефективно разделно събиране на всички видове отпадъци.

„В София от 2008 г. се планира един гигантски инсинератор, сега са последните процедури по търга за изпълнител. Предвижда се изгаряне на 180 хил. тона отпадъци годишно. Това е опасно, вредно и скъпо“, подчерта пред Радио София Данита Заричинова от екип „Нулеви отпадъци“ на „За Земята“.

Чуйте разговора с нея в студиото на „Ритъмът на столицата”.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възстановяват плановата оперативна дейност в София

Възстановява се плановата оперативна дейност на територията на София-град. Заповедта на директора на СРЗИ Данчо Пенчев за възстановяване на оперативната дейност е от 19 април. Със заповедта запознати кметът на Столичната община, както и ръководителите на лечебните заведения за болнична помощ на територията на столицата. Контрол по изпълнението..

публикувано на 20.04.21 в 19:43

От началото на годината са установени над 400 000 нарушения за превишена скорост,

От началото на годината са установени над 400 000 нарушения за превишена скорост, като за всичките нарушения са съставени електронни фишове или тепърва предстои да бъдат санкционирани фрапиращите нарушения с актове за установяване на административно нарушение. Това заяви главен инспектор Николай Крушарски отдел “Пътна полиция” ГДНП, цитиран от БГНЕС...

публикувано на 20.04.21 в 18:15
Христо Панчугов

Христо Панчугов: В българското общество има умора от начина на управление през последните години

През последните две седмици се случиха много неща в политическия свят у нас - изборните резултати, парламентът заработи от миналата седмица и започнаха разгорещените политически борби. “През миналата седмица беше потвърдено това, което се прогнозираше, че в българското общество има огромна умора от начина, по който си случваше управлението през..

публикувано на 20.04.21 в 17:11

Платформа развенчава слуховете за бежанците в България

Живеем във времена, в които доверието към институциите отчита все по-ниски стойности и това отваря големи възможности слуховете, фалшивите новини и конспиративните теории, да намират добра почва за развитие. Измамата процъфтява там, където има кой да ѝ повярва. Добрата новина е, че все повече организации у нас са се заели със задачата да се преборят с..

публикувано на 20.04.21 в 16:45

Накъде отиваме след изборите

Департамент „Политически науки“ на Нов български университет организира онлайн конференция на тема „Избори и след изборите накъде?“ на 22 април, 2021 г. от 14 часа. Събитието е част от поредицата дискусии, посветени на парламентарните избори в България, организирани през последния месец в университета, съобщи пред Радио София гл. ас. д-р Ирена..

публикувано на 20.04.21 в 16:32

НБУ разказва за „Изкуството на Ниските земи XVI-XVIII век“

Галерия „УниАрт“ и Център „Българо-европейски културни диалози“ в Нов Български университет започват нова образователна програма „Срещи с изкуството“. Форматът представя една глобална годишна тема, в която ще вземат участие различни гост-лектори, които ще разглеждат в дълбочина проблеми във визуалните изкуства. Първата темата на фокус тази година е..

публикувано на 20.04.21 в 16:25

Нора Ампова представя "Истории от облака"

До 9 май галерия "Нюанс" представя самостоятелната изложба на Нора Ампова “Истории от облака”. Нора е визуален артист, работещ в сферата на живописните медии. Характерен подход за нейното творчество e откровеността. Посланията в работите ѝ са разнообразни – лични или иронични.  Проектите ѝ често имат социална насоченост...

публикувано на 20.04.21 в 14:31