Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В обсега на Covid

България като домакин на Световното първенство за младежи и девойки по ски

Камен Златков по трасето
Снимка: БФ Ски

"Спортна среща" - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица.


В предаването: разговор от студиото на Радио София с редактора Лъчезар Христов; за българския футбол; за проблемите в плуването и големите скандали; телефонни разговори с вицепрезидента на  Българската федерация по ски Георги Бобев и с Иво Иванов от САЩ.

  • Камен Алипиев: дори сред  привържениците на ЦСКА се наблюдава  раздвоение във възприятията им за двата отбора – ЦСКА 1948 и ЦСКА София.
  • Лъчезар Христов за абсурдната ситуация в българското плуване, за скандалния запис с изказването на президента на федерацията
  • В разговор с Георги Бобев от Федерацията по ски обобщаваме позитивното и успехите за Българската федерация по ски, организационния формат на големия спортен форум, домакинството на България в Световното първенство за младежи и девойки

    “Изключително предизвикателство е в условията, в които се намираме, да се организира голям спортен форум, с участие на 44 нации и на 170 атлета. За пръв път, поне на мен, се налага с месеци да работим по теми свързани само с Covid, по-малко със самото състезание - протоколи за  безопасност, комуникация със Световната федерация, с различни отбори, с нашите здравни власти, хиляди тестове и какво ли още не. Да се прави голямо спортно събитие в тези условия е един изключителен експеримент. Имаме едно талантливо поколение млади състезатели, на което трябва да му помогнем”, коментира Бобев.

    В разговора още: за тримата състезатели, представители на България Камен Златков, Костадин Стоилов и Никола Семерджиев, класирали се в първата 30-ица; за предизвикателствата в условията и пистата; за държавната субсидия и подкрепа
  • Иво Иванов - за мача на звездите в NBA
    Емоции и преживявания, интересни детайли, кои са отборите и участниците.

Чуйте коментарите.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задължително приятно с Яница Атанасова

Хореографът Яница Атанасова, номинирана за Награда за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“ 2021 разказва за пътя си. Първото нейно цялостно представление е "Връзки" е наградено от Асоциацията на хореографите, когато Яница е на 24. "Задължително приятно" - пространства, събрани в едноименен филм с премиера на 28 април, също номиниран за наградата "Полет..

публикувано на 18.04.21 в 14:50
Радиолюбители и любители на радиото

LZ не е само име на група

18 април е Световният ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. в Париж е основан Международния радиолюбителски съюз IARU. Днес членове на този съюз са повече от 160 страни в света, в които се отбелязва този празник. За рождена дата на организираното радиолюбителско движение в България се приема 5 юни 1926 г., когато 38 електроинженери,..

публикувано на 18.04.21 в 13:35
Георги Кочев и Георги Александров

Да преоткрием себе си

Георги Атанасов и Георги Кочев са две момчета от ромската махала в Столипиново, които успяват да сбъднат мечтата си да учат актьорско майсторство в Пловдивския Университет "Паисий Хилендарски". Те наричат себе си не просто приятели, а братя, защото заедно вървят по пътя към мечтите и ги сбъдват: "Занимаваме се и с късометражно кино. Съдбата ни..

публикувано на 18.04.21 в 10:33
Проф. Десислава Минчева

Жени в светлина - проф. Десислава Минчева

Тазгодишната носителка на наградата "Захари Зограф" проф. Десислава Минчева в разговор с Лили Големинова: "Това е много сериозна награда. Първата носителка е моята майка, но има и още жени-носители." "Има дух, както и при наградата Владимир Димитров-Майстора. Това е част от културата и паметта. Имената на носителите са много впечатляващи. Замислям се за..

публикувано на 18.04.21 в 10:15
Катя Зографова на работното си място в музея на Вапцаров

Празникът на пазителите

В Международния ден за опазване паметниците на културата, гост на Лили Големинова е Катя Зографова, уредник на музея Никола Вапцаров.  Ето началните ѝ думи: "нация без културна памет е човек с деменция, не знае къде отива и губи своя образ".  Дали се усеща като пазител? "Да, на едни крехки и уязвими ценности. Хартията е нежен, уязвим носител на памет...

публикувано на 18.04.21 в 09:54
Кирил Христов - Затрупана София

Кирил Христов - Затрупана София

„Затрупана София“ – спомените на поета Кирил Христов съживяват града от началото на миналия век. Човекът, когото обикновено свързваме със стиха "Жени и вино, вино и жени" и драмата "Боян магесник", всъщност представя една София, в която се чувстваме съвсем на място, с подробности, което една душа като неговата може да разкрие. Повече - в разговора на..

публикувано на 17.04.21 в 16:10
Ангел Куюмджийски - повече от софийска легенда

Анжело (Ангел) Куюмджийски и част от софийските му къщи

Името на Ангел/Анжело Куюмджийски за мнозина е неизвестно, но софиянци разпознават знакови сгради в София като старата сграда на министерството на транспорта до Народния театър или Френското посолство на ул. Оборище. Общото между тях, а и със старата резиденция на американския посланик на ул. Велико Търново е, че са принадлежали на Куюмджийски. Накратко..

публикувано на 17.04.21 в 15:30