Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Able mentor помагат на ученици да намерят своето призвание в живота

Програмата има нужда от финансова помощ

Снимка: ablementor.bg
Вече 7 години Able mentor помагат на ученици от гимназията да намерят своето призвание в живота и да изберат кариера, в която да се развиват. На прага на 15-ти сезон на програмата обаче те имат нужда от  финансова подкрепа, за да осъществят организационно и технически онлайн срещите между ментори и ученици.

До момента са провели подобни консултации в 12 града в страната, а менторите са от областта на HR, предприемачеството, литературата, филмови дейци и още различни специалисти работещи и в България, и в чужбина.

“През 2019 г. започнахме първия ни онлайн сезон, защото искахме да достигнем до ученици, до които е по-трудно да се стигне, такива от малки населени места, където нямаме възможност да организираме физически сезон на програмата и да направим събития там”, казва Николай Николов - проектен мениджър на програмата Able mentor.

По думите му в програмата са се включили 10 ученика от различни краища на страната - Харманли, Добрич, Кюстендил, село Галиче, включили са се ментори от Милано (Италия), Дъблин (Ирландия), от Дания.

Хората могат да подкрепят платформата финансово, въпреки че се осъществява от доброволци, които работят безвъзмездно. На сайта на програмата има система за месечни дарения.

Чуйте повече в разговора на Мария Бояджиева в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акселератор подкрепя млади артисти, 10 ще запишат авторска музика

“Музикален акселератор за млади артисти” се наричанай-новият проект на фондация "Музика за България“, която основа и повече от 10 години развива RockSchool . Програмата на проекта предвижда да помогне на 10 артисти да ускорят своята кариера в текущата предизвикателна среда, обясни пред Радио София Боян Симеонов, основател на RockSchool...

публикувано на 11.05.21 в 15:17

За ускорено технологично обновяване на библиотеките са усилията на бранша

За 15-а поредна година Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) организира застъпническата кампания Национална библиотечна седмица . Тя ще се проведе от 17 до 21 май 2021 г. под надслов „Библиотеката ще ти помогне!“ , а програмата включва инициативи от 11 до 24 май. Целта е да се фокусира вниманието на различните власти и..

обновено на 11.05.21 в 14:41

Българи от Чикаго в помощ на хор "Мистерия на българските гласове"

Хор “Мистерия на българските гласове” има нужда от средства, за да бъдат ушити костюми за предстоящите им турнета. Българи, живеещи в Чикаго, САЩ събират необходимата сума, за обновяването на костюмите, които не са променяни през последните 30 години. Те събират сумата от 2500 долара, която е необходима за да бъде довършена поръчката и досега са събрали..

публикувано на 11.05.21 в 13:58

Стайни растения помагат за пречистването, дезинфекцията и овлажняването на въздуха

Има стайни растения, които помагат за пречистването, дезинфекцията и овлажняването на въздуха в жилищата. Микроклиматът в едно жилище зависи от много фактори. Важен е съставът на въздуха и неговата влажност, температура, както и наличието или отсъствието на патогени в него. Стайните растения имат способността да влияят на някои от тези параметри...

публикувано на 11.05.21 в 12:05

Безконтакнто плащаме за пътуване в столичния транспорт

В столичния градски транспорт вече трябва да функционира системата за безконтактно плащане на билети, както и използване на нови карти пластики за пътуване в наземния транспорт, съобщи директорът на Центъра за градска мобилност Димитър  Дилчев. На 17 май в Столичния общински съвет ще бъде внесено предложение за пътуване в София да се..

публикувано на 11.05.21 в 09:33

Летни температури - до 25 градуса в София

Ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и източните райони - до умерен вятър от изток-югоизток. Дневните температури още малко ще се повишат и максималните ще са предимно между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието - под 20°. За София минималната температура ще бъде 6°, а максималната 25. Атмосферното налягане е..

публикувано на 11.05.21 в 08:10
Весела Морова

Без публика изкуството губи споделянето, но вдъхновението е вълнуващо

Четири визуални истории за творчество по време на изолация, заснети от декември 2020 до април 2021 г., влизат в проекта „Без публика“ на Росина Пенчева . Тя е фотограф и от години изследва и документира визуално творчески процеси в областта на занаятите, сценичните, изящните и приложните изкуства. „Продължих да го правя и в условията на..

публикувано на 10.05.21 в 20:19