Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Човек на Фейсбук срещу троловете в България

| обновено на 12.03.21 в 16:48
Жюстин Томс за свободата и цензурата в интернет
Снимка: БГНЕС

"Репортери без граници" и "Амнести Интернешънъл" са обявили 12 март за ден против цензурата в интернет

Темата за свободата в интернет е част от разговора за демокрация във времената на социалните медии.

Има ли нарушаване на правото на свобода при блокирането на акаунтите на бившия американски президент? Цензура или манипулация имаме тук, в България? Алгоритмите на Фейсбук дава предимство на пропагандата - в разговора в студиото на Радио София проличава професионалният поглед на експерта по комуникации Жюстин Томс.

Затова в навечерието на изборите у нас, Фейсбук назначава човек, който да подпомага алгоритмите в търсене и спиране на тролове. Проактивността е в ръцете на всеки от нас - колкото повече хора докладват за трол, толкова по-бързо ще бъде блокиран.
"Тролът по-рядко проявява творчество от бота, който все пак е изкуствен интелект".

"Бъдете внимателни какво споделяте и какво коментирате, реагирайте и не допускайте нещата, които нарушават демократичните ви свободи", заключава  Жюстин Томс. Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва шестото издание на платформата за изкуство в градска среда FLUCA

В петък, 7 май, в град Пловдив ще бъде открит Австрийският културен павилион FLUCA - най-демократичната платформа у нас за изкуство в градска среда. Откриват го три художнички със съвместна изложба наречена „Зоологическата градина на земните изкушения“.Ще бъдат изложени различни неща изработени от текстил, керамика, както и различни..

публикувано на 06.05.21 в 20:08
Психологът Михаил Михайлов

Михаил Михайлов: Мечтата за щастието е по-важна от него

Съвременните хора се борят със свои демони, с които се борбата е всекидневна. Не по-малко важен е и въпросът защо и за повечето хора отговорът е в търсенето на щастието и смисъла на живота.  “Проблемът за щастието обаче е, че не може да бъде постигнато в неговата пълнота. Фройд казва, че програмата да бъдем щастливи е неизпълнима, но трябва можем да..

публикувано на 06.05.21 в 17:14
Кремиковският манастир „Св. Георги Победоносец”

Св. Георги и победата над гордостта

Празничният Гергьовден е ден, в който освен, че почитаме паметта на Св. Георги, е  натоварен с много символика за вътрешните борби в живота на човек и победата над злото и в нас самите. В духовен план, победата над змея има и друг аспект - това е победата над гордостта, тщеславието, суетата, защото колкото повече успяваме и дерзаем по социалната..

публикувано на 06.05.21 в 15:35
Евелина Пулева

Евелина Пулева: Всички се надяваме свалените полети през май да са временна ситуация

Туристическият бизнес в страната беше изненадан преди дни от информация, че се спират полетите от Русия до България в началото на летния сезон. “Спират е много силна дума. Има свалени полети за май месец - до края на май месец. Последният полет е на 9 май. Всички се надяваме, че това е временна ситуация. От 1 юни заявените полети ще се осъществят и ще..

публикувано на 06.05.21 в 14:35
Ангел Григоров

Няма полети до България заради руските противоепидемични мерки

Преди дни информацията, че Русия спира туристическия поток към България притесни сериозно туристическият бранш в страната. Информацията тръгна от Регионалната туристическа камара в Бургас. Твърди се, че това се случва след призива на руски политик, който е поискал руската държава да забрани купуването на имоти в България и да спре пътуванията до..

публикувано на 06.05.21 в 14:20

Храбростта е в ежедневието и в това да следваш пътя, който си избрал

Гергьовден е един от онези празници, които са най-тясно свързани с българския фолклор, а в миналото празник без хоро не може. Шопските хора и ръченици са едни от най-впечатляващите и най-често покоряващите сърцата и на българите и на чужденците.  “Ние хореографите имаме изключителната привилегия да работим с неща от извора. Фолклорът е едно огромно..

публикувано на 06.05.21 в 13:47

В навечерието на Шестия сезон на Австрийския културен павилион FLUCA

Шестият сезон на Австрийския културен павилион FLUCA ще бъде открит на 7 май 2021 г. на ул. “Отец Паисий” 38 в Пловдив с колективна изложба на трима млади артистки от София - Rosie Eisor, Алина Папазова и Александра Георгиева. Съвсем непреднамерено, колаборацията им ще представи общи анималистични сюжети. Куратор на FLUCA 2021 е визуалният артист Вълко..

публикувано на 06.05.21 в 13:25