Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китодар Тодоров за епохата на 90-те

Снимка: Кирил Чобанов
Известният от киното и телевизионния екран Китодар Тодоров разказва за неговата версия на 90-те. "Аз съм спокоен човек, тогава само наблюдавах истерията около себе си. Всеки си правеше каквото си иска."

Гангстерски ли бяха 90-те? "Нормално е да имаме носталгия към особени времена". А сега в какво време сме? "Прекалено безмислено и прекалено мъртво" - отсича Тодоров. "Имаше голям оптимизъм до 1994. Всеки си казваше - малко ще има проблеми и после всичко ще се оправи. Всички имаха усещането, че предстоят хубави времена. Имаше еуфория. Решихме, че ще станем супербогати само с една смяна на режима. Но няма време в историята, което да е само лошо или само хубаво." Кои са нещата от това време, за които не се говори?

"Един път съм ходил на митинг, там скачахме и това ми се стори много налудничаво. И имаше все още хубава музика и хубави филми." "Принципно мразя контрола." Кон-спирация? Ако е мечтал да спира коне, не вярва в конспирациите. "Всяка медия, може да бъде манипулирана. Желанието ми е да подхвърлям различни логики. Нюансите са изключително важни."

"Малко ми се бъркат 80-те, 90-те и до 2010. Имаше еуфория, хип-хопът беше в разгара си. Изкуствата се преплитаха много приятно. След 2005 започна пошлостта. Трябва да издържим този период, със сигурност до 100 години нещата ще се оправят" - оптимист е Тодоров.
 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект и влиянието му върху живота на човека

Новите технологии и изкуственият интелект промениха света драстично през последните години. Хуманоидните роботи все повече се запътват към домовете на обикновените граждани в Китай, пише в своя статия Никола Папукчиев от HiComm. Пред Радио София той сподели как изкуственият интелект ще повлияе на живота ни от тук нататък. „Преди..

публикувано на 29.03.24 в 12:16

Джип избухна в пламъци в центъра на София

Инцидент в центъра на София – джип избухна в пламъци в района на площад "Руски паметник". Пожарът е възникнал тази сутрин, съобщиха очевидци на стихията, които качиха клип от пожара в социалните мрежи. Към момента няма данни за пострадали.  Очаквайте подробности!

публикувано на 29.03.24 в 10:08

Около 1000 деца годишно остават извън детските градини в столичния район "Триадица"

„Триадица“ е един от столичните районите с най-много чакащи за детските градини. Около 1000 деца годишно не успяват да се класират в детско заведение. Анализ, направен от районната администрация на „Триадица“ показва, че в рамките на следващите 3-4 години най-вероятно проблемът ще се прехвърли и в училищното образование. Тогава няма да достигат и..

публикувано на 29.03.24 в 09:53

Последен ден на хартиените рецепти за антибиотици

Днес е последният ден, в който лекари и зъболекари могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта. Ще могат и през почивните дни, но за пациенти, които са потърсили спешна и неотложна медицинска помощ, а от понеделник антибиотиците ще се изписват само по електронен път. От 1 април медицинските специалисти няма да имат право да предписват..

публикувано на 29.03.24 в 08:23

Работната седмица завършва със слънце и температура в София около 21°

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт, съобщиха от НИМХ. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°; минималните ще са предимно между 4° и 9°, малко по високи в Северозападна България, в София – около 5°. Над планините ще бъде предимно..

публикувано на 29.03.24 в 07:35

Важна ли е грамотността при зрелостниците

На 27 март 2024 година стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадесетокластници под надслов "Животът няма "аУтокорект". Платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадсетотокласници. Под надслов "Животът няма "аУтокорект" на 27 март, 50 дни преди..

публикувано на 28.03.24 в 17:44

Дискусии за ползите и рисковете в използване на интернет технологиите в рамките на CyberCLUB Community Day '24

Какви рискове крие интернет и как те могат да бъдат предотвратени? Как безопасно и отговорно да използваме последните иновации на технологичния прогрес, като изкуствен интелект, виртуални реалности, дронове и роботи? Това са само малка част от въпросите, които ще бъдат дискутирани в рамките на събитието CyberCLUB Community Day '24, посветено..

публикувано на 28.03.24 в 17:15