Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изоставени на боклука зайчета спасяват от Bunny Rescue Bulgaria

Изхвърлени на боклука живи зайчета спасяват от Bunny rescue Bulgaria.
След репортаж на БНТ за бум на изхвърлените живи зайчета - подаръци за Коледа и Св. Валентин, от организацията казват, че все повече хора започват да ги търсят , за да си осиновят дългоух домашен любимец. Кои са обаче специфичните неща, които е добре да знаем за отглеждането им.
"За съжаление, в България няма много информация относно това как правилно да се гледа заек", казва Виолета Недялкова от Bunny Rescue Bulgaria. Тя добавя, че общоприетата представя, че заек се гледа в клетка е абсолютно погрешна. "Заекът е като една котка, той има нужда да бяга, има нужда от игри."
Най-често хората си взимат зайче без да са наясно, че то е необходимо да се дресира, да може да тича свободно и че е възможно ъглите на мебелите им да "пострадат", в случай че не му осигурят достатъчно играчки или другарче, с което да се забавляват заедно.
"Ще посъветвам тези, които възнамеряват или се чудят дали да си вземат зайче или друго животно: направете си проучването, поровете в интернет, намерете организация в социалните мрежи, която се занимава с дребни животни, пишете ни, и ако смятате, че сте готови и все още искате да го направите - осиновете си зайче, не купувайте!", казва Виолета Недялкова.
Повече съвети за отглеждането на декоративно зайче - в звуковия файл с интервюто на Мария Бояджиева с Виолета Недялкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви са нашите права като туристи?

Туристическият сезон набира скорост. Какво е нивото на предлаганите туристически услуги, отговарят ли те на реалността. Какво следва да предприемем, ако не е така. Събеседник в  предаването "Ритъмът на столицата" е Габриела Руменова от "Ние, потребителите".  Оплаквания за туристически услуги има както от потребители, които са ползвали туристическа..

публикувано на 09.07.24 в 15:45

Парамедиците в България

Съюзът на парамедиците в България разработи проект за Уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка на парамедиците по модел на Европейската общност по спешна медицина. Той решава един от най-сериозните проблеми в България – различните часове и хорариуми, по които сега се подготвят парамедиците във висши училища и професионални центрове...

публикувано на 09.07.24 в 15:34
СУ

СУ "Св.св. Кирил и Методий" в Сливница - иновативно училище с история

В средното училище "Св.св. Кирил и Методий" в гр. Сливница днес се обучават 548 ученици, от които 46 деца - в предучилищната група. Изградено е върху площ 14 800 кв.м. с две сгради. Към училището има две конферентни зали с 200 места, фитнес зала, 3 кабинета по информатика, библиотека, игрища за футбол, волейбол, баскетбол и хандбал...

публикувано на 09.07.24 в 12:27
Снимки: Топлоцентрала

Два дни "Топлофест" ни държи "високо във въздуха" с цирк и музика

Петото издание на фестивала на РЦСИ „Топлоцентрала“, с който центърът закрива артистичния сезон, тази година ще се проведе на 13 и 14 юли, а водещ акцент на събитието ще бъде темата "Високо във въздуха" . "Интензитетът, с който работим, ме кара да се чувствам преял (от културни събития) – полу нашега отбеляза пред БНР-Радио София..

публикувано на 09.07.24 в 11:28

Биляна Цолова ще представи България на световния финал на "Dance Your Style"

23-годишната хореографка Биляна Цолова-Bibliq ще представи България на световния финал на Dance Your Style в Мумбай на 9 ноември т.г.. Тя е победител в третото издание на Dance Your Style България 2024.  След поредица оспорвани танцови "битки" срещу едни от най-опитните танцьори и хореографи у нас, младата надежда заминава към глобалния финал на..

публикувано на 09.07.24 в 10:10

Модни дизайнери "потопиха" 200 кг дрехи на морското дъно

Арт инсталация , направена от 200 кг дрехи , изненадва от началото на юли посетителите на софийски търговски център. В нея могат да се видят медузи от памучни ризи върху конструкции от банели, риби от суичъри и детска карнавална рокля, скат от ризи, сака и поли, корали от шалове и ръкавици. Инсталацията е озаглавена "Морски свят"..

публикувано на 09.07.24 в 09:49

Писатели, деца и граждани с поклон пред паметника на Вазов в София

Честването на рождениeто на Иван Вазов (днес се навършват 174 години) тази година преминава и под знака на кръглата годишнина от първото самостоятелно българско издание на романа "Под игото", публикуван през 1894 г. от издателство „Т. Ф. Чипев“ – 130 години. От Националния литературен музей канят жителите и гостите на столицата от..

публикувано на 09.07.24 в 08:55