Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камен Алипиев: Спортната журналистика не е само резултати и хиперболизиране на успехите

В българския спорт е пълно с хора от минала епоха, нужни са шокови промени, казва журналистът

| обновено на 25.03.21 в 13:07
Камен Алипиев
Снимка: Ани Петрова, БНР

Идеалната спортна медия съчетава и предлага шоуто, аналитичните материали, „жълтините“ и обратната връзка на потребителите. Дигитализацията е задължителна.
Спортната журналистика изисква поливалентност на знанията.

Това подчерта в коментара си в „Радиокафе“ Камен Алипиев-Кедъра – добре познат и от телевизионния екран, и от съботното предаване по Радио София „Спортна среща“.

По думите му емоционалният подход, обективността и независимостта са задължителни за качеството и високите стандарти в тази област.

„Този занаят на се учи в университета. Има специфики. Тази работа е 24/7. Спортната журналистика не е само резултати и хиперболизиране на успехите.
У  нас има нужда не от плавни, а от шокови промени. В българския спорт е пълно с хора от минала епоха. Много от спортните федерации учат своите членове да благодарят на спортното министерство.
Спортистът трябва да е герой за обществото. А журналистите трябва да го открият и да разкажат за хората за пример. Спортният журналист не трябва да е беден, да действа смело и с размах“, каза още Кедъра.

Чуйте го.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Стилян Шишков: Спортните медии в България се развиват в правилна посока

Най-успешният български спортен сайт – 15-годишният sportal.bg, става част от базираната в Швейцария медийна група Ringier AG, стана ясно преди дни. Сделката по закупуването на дяловете се очаква да приключи през второто тримесечие на 2021 г...

публикувано на 25.03.21 в 12:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Историята на Американския колеж в София

Разказваме за корените на една от най-старите чуждестранни институции на Балканите. Това е Американският колеж в София.  Събеседници са Петя Иванова - директор “Комуникации” в Американския колеж в София и завеждащата Библиотека “Гипсън” към Колежа -..

публикувано на 12.10.24 в 16:00

Софийски разкази - Модернизъм на малките 5 кьошета

Разговор с Теодор Караколев от Фондация “Български архитектурен модернизъм": "Когато свързваш една сграда с живота на хората в нея, тогава достигаш до повече сърца. Градската памет се губи по-бързо в София, където динамиката е по-голяма. И в онова..

публикувано на 12.10.24 в 15:00
Гинка Станчева и Пейчо Пейчев

Адресите на любовта - Любовта на Гинка Станчева и Пейчо Пейчев

Заради целувки във филмите подозират актрисата за връзка с Апостол Карамитев Любимата актриса на поколения българи, Гинка Станчева, остава вярна на съпруга си Пейчо Пейчев повече от половин век. Запознават се във Велинград като гимназисти. Двамата..

публикувано на 12.10.24 в 14:00
Цветомира Векова

На корейски нещата звучат малко по-различни

Нобеловата награда за литература за 2024 г.  е на южнокорейската писателка Хан Канг за нейната интензивна поетична проза, която се възправя срещу историческите травми и разкрива крехкостта на човешкия живот". Издавана у нас от „Ентусиаст“, в..

публикувано на 12.10.24 в 11:56

Препоръчвам нещата, в които вярвам

Страшен брънч с кауза тази неделя в София. Каузата - Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. Октомври е месецът на страшните книги и още по-страшните книжни сладкиши и солениши. 13 тематични рецепти за 13 октомври. Място: ул. Веслец 22..

публикувано на 12.10.24 в 11:19
Отляво надясно: Ема, Андрей, Николай и Виктория

Всеки намира своите хора, но и намираш себе си

Кандидатстването за програмата за образователен обмен "YES България" е отворено. Български ученици ще имат възможността да живеят и учат една година в САЩ. Програмата е насочена към ученици от 9 и 10 клас от училищата в страната и е финансирана от..

публикувано на 12.10.24 в 11:03

Над 293 300 сигнала за онлайн престъпления над деца от началото на годината

Националният център за безопасен интернет отчита pекорден брой сигнали за онлайн престъпления над деца в цяла Европа. За периода януари-септември 2024 г.  са регистрирани над 293 300 сигнала за онлайн насилие над деца. Данните от обработените от..

публикувано на 11.10.24 в 17:29