Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да си припомним филмите на Фани Ардан

Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Времето, когато не можем да ходим на кино, можем да използваме, за да си направим свои лични кинопанорами в домашни условия. “През седмицата една прекрасна френска актриса имаше рожден ден Фани Ардан.

Това е възможност да си припомним нейните прекрасни и любими на киноманите филми - “Съседката” на режисьора Франсоа Трюфо. Това е класически френски филм, който виртуозно се движи по тънката граница между баналността и изключителността”, казва кинокритикът Деян Статулов.

Вторият филм на Трюфо с Фани Ардан в главната роля е “Веднъж да дойде неделя”, който кинокритикът определя като “съпружески трилър без гангстери, в който полицаите са на втори план и чиято интрига се развива от единия да другия край, благодарение на въображението на една жена”.

Друга кинокласика с нейно участие е филмът “Една любов на Суан” (по книгата на Марсел Пруст “По следите на изгубеното време”) на режисьора Фолкер Шлендорф. В този филм си партнира с Джеръми Айрънс, Ален Делон и Орнела Мути.

Друг филм на Фани Ардан, препоръчан от Деян Статулов е филмът “Отвъд облаците” на двама режисьори Вим Вендерс и Микеланджело Антониони. В който актрисата си партнира с Джон Малкович, Софи Марсо, Жан Рено, Венсан Перез и др.

Още кино предложения чуйте в разговора на Катя Василева в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Надежда Герова

Кой цапа и драска в столичния обществен транспорт?

Боклуци, мръсни и надраскани седалки, налепени с всякакви стикери врати. Всичко това може да се види в столичните автобуси, трамваи и тролеи. Проблемът за нелицеприятната гледка обаче не възниква толкова от непочистване на превозните средства, колкото от липсата на съзнание и гражданска отговорност. Именно по-ниската хигиена в някои..

публикувано на 05.08.24 в 16:48
Михаела Маевска (вляво) с Яна Спиридонова

Съвременните драми в големия спорт

В разгара на Олимпийските игри в Париж, екипът на "Добър вечер, София" посрещна специален гост – Михаела Маевска – едно от златните момичета на България, състезавала се на три олимпиади подред от 2012 до 2020 година, днес щастлива майка на дъщеричка. Михаела сподели с екипа ни емоциите, които е изпитвала през годините между първите и..

публикувано на 05.08.24 в 15:25

Предстои бум на ВЕИ централи за домакинства, да внимаваме

От около 2000 кандидатствали домакинства, около 1500 са одобрени за инсталиране на ВЕИ централи . В следващите месеци ще има бум в тази дейност. Много е важно обаче, когато човек иска да инвестира във ВЕИ инсталация, да подходи правилно при избора на изпълнители и оборудване . На това обърна внимание пред БНР-Радио София д-р инж. Веселин..

публикувано на 05.08.24 в 15:24

План за защита при горещини

Повишаването на температурите в Европа и Централна Азия е причинило смъртта на около 377 деца през 2021 г. Това сочи нов анализ на доклад с данни от 23 държави, публикуван от УНИЦЕФ. Организацията публикува нов документ с шест препоръки към правителствата за политики за защита на малките деца, които са особено уязвими от последиците от топлинните..

публикувано на 05.08.24 в 13:40

Как можем да участваме активно в създаването на политики в ЕС

Как можем да участваме активно в създаването на политики в ЕС чрез Европейската гражданска инициатива, подробности разказа Никола Миладинов от Европейската комисия в България. Какво представлява Европейската гражданска инициатива и кога започва да функционира тя? "Само една институция, един орган в ЕС има право да предлага закони и това..

публикувано на 05.08.24 в 12:33
София Лятева

София Лятева: Опитвам се да направя България по-добро място поне в звената, в които съм силна

Представяме ви София Лятева – млада дейна българка, по професия маркетинг експерт. Днес тя е активист за човешки права. Посветила е времето си на интересни социални  проекти, преоткрива себе си пробвайки нови неща. Споделя:  "Опитвам се да направя България едно по-добро място по един или друг начин, или поне в тези звена, в които смятам, че..

публикувано на 05.08.24 в 11:44

Нов закон за намаляване на инцидентите по пътищата

Относно зачестилите инциденти на пътя коментар направи един от най-успешните български рали пилоти Румен Дунев, председател на Българската федерация по автомобилен спорт. Той отбеляза, че неравенството между системните нарушители и водачите на МПС, които спазват правилата може да се реши с приемането на новия Закон за движение по пътищата. В него..

публикувано на 05.08.24 в 11:33