Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Веселин Грозданов, гл. редактор на сп. “Железопътен интермодален транспорт”:

Единствено жп транспортът продължи да осъществява доставки в началото на Covid-кризата

2021 г. е европейска година на железопътния транспорт

Снимка: БДЖ
ЕС е определил 2021 г. за Европейска година на железопътния транспорт, за да насърчи използването на влакове като безопасна и устойчива форма на превоз. Планирани са редица инициативи за популяризиране на железопътния транспорт в целия ЕС.

Благодарение на малкия брой произшествия железопътният транспорт е най-безопасният вид транспорт по суша: при превоза на пътници на 1 млрд. км се регистрират само 0,1 смъртни случая с влакове.

“ЕС обяви 2021 г. за година на железопътния транспорт, но ние не трябва да възприемаме само 2021 за година на жп транспорта, а трябва да го възприемаме като част от нашия транспорт и след тази година да милеем и да развиваме жп транспорта”, казва Веселин Грозданов, главен редактор на сп. “Железопътен интермодален транспорт”.

В страната ни този транспорт е представен като товарен и пътнически и трябва, според него, да се взима поука от всяка една криза, като Covid-кризата, която показа, че веднага след затварянето на границата през 2020 г., жп транспорта остана единственият, който продължи да осъществява доставки между отделните държави в ЕС, а и в бъдеще ще продължи да осъществява връзките с модалните превози.   

През 2018 г. Парламентът одобри нови мерки за укрепване на правата на пътуващите с влак. Железопътният транспорт свързва отдалечени региони и работи за сближаването им. Той също така подпомага устойчиви модели на туризъм.

Въпреки това само 7% от пътниците и 11% от стоките се превозват с влак. Сред проблемите, които трябва да бъдат преодолени, са овехтялата инфраструктура, високите разходи за поддръжка и разчитането на стари бизнес модели.

Чуйте повече в разговора на Лъчезар Христов в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Някои не само са израснали с музиката и плочите, но искат и децата им да прихванат от тази тръпка

Базар на грамофонни плочи отново събра меломани в София

Традиционният неделен базар на грамофонните плочи отново събира меломаните на София. Базарът се провежда всяка първа неделя от месеца и вече от 8 години предизвиква интерес у любителите на винила, припомня БГНЕС. Търсенията на посетителите са разнообразни – от „Бийтълс“ и „Ролинг Стоунс“ до всякакви други модерни групи. На щандовете..

обновено на 01.08.21 в 14:51

Многоцветно местоправене

Сред прохладата на едно от най-красивите цветни места в центъра на столицата, Лили Големинова представя Университетската Ботаническа градина София и други теми, свързани повече или по-малко с нея. Началото е с Мая Цанева и темата е  5 години Сдружение "Безопасни детски площадки", на които Радио София е медиен партньор: "Преди 5 години се..

публикувано на 01.08.21 в 10:02

Бял Шум, който не е такъв

Работещите с обработка на звук знаят за различните видове шум - бял, розов, сив. Вместо тях, Миленита представя "Нешънъл Джиографик" звуци от бит-пазара на Луковит (включително и винили на Аспарух Лешников), малко преди да заговори за новото си парче " Бял шум ": "Това ми е много специална песен, даже на фона на всичко на пазара в Луковит тук, тя ми..

публикувано на 01.08.21 в 09:30
Керана в

Най-голямата ми почивка е да правя това, което обичам

Керана като парашутистка  с Гошо Розовото, кои са героите на фестивала "Екзит Сънленд", навигирането по вятъра и други щуротии с Керана (без космонавтите) в Приморско. " Комедиантката " не е просто песен: "Най-хубавото е да празнуваш рождения си ден на сцена. Тази година се чувствах удовлетворена, че давам и получавам, че съм пълноправен член на..

публикувано на 31.07.21 в 12:05
Уебинар по Юнг

Прекрасно различни

Антонин Винклер – лектор и управител на Едуко, организатор на уебинара за мъжките и женските архетипове по Юнг, представя събитието , в което може да се включите до началото му, 1 август в 14:00: "Философите и психолозите понякога са смятани за малко отнесени, но съм конкретен, практичен и прагматичен, включително и заради техническото ми..

публикувано на 31.07.21 в 11:00
Мартин Марков трио

Джазови дни и нощи в София

Нов мини-цикъл "Sofia Jazz Days" продължава тенденцията на засилен интерес към джаза в София. На 1 и 15 август две млади български джаз-пиано триа ще срещнат своята публика в откритото пространство на Кино Кабана. За проявата говори Маргарита Борисова, организатор от "Джаzz+ концерти": Интересното в случая е, че в един и същи ден, 1 август, два..

обновено на 31.07.21 в 10:57
Царевец в звук и светлина

Царевец като преживяване

Борислав Йорданов - управител на туристическата агенция "Царевград Търнов" разказва пред микрофона на Яна Спиридонова за спектакъла, събиращ погледа на жителите и гостите на старата столица, върху хълма Царевец: "Най-засегнат от пандемията при нас е туристическият сектор. Ние зависим от големи групи на големи туроператори. Отделно залагаме и на..

публикувано на 31.07.21 в 09:35