Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В район "Слатина" има терени за нови площадки за спорт и игра, но парите са 24 пъти по-малко

Снимка: Район „Слатина“

Кметът на столичния район „Слатина“ Георги Илиев живо се интересува от местата за спортуване и подкрепя проекта „Аз съм промяната" на сдружението „Безопасни детски площадки“.

„Очевидна у нуждата децата да излязат и навън, на въздух, и да спортуват физически. С новите технологии се придобиват също важни умения, но не е същото“, отбеляза Илиев пред Радио София.

По думите му в района има 115 детски площадки. Половината от тях са в добро състояние. Но всички те са за деца на възраст до 7-8 години. За годината се отпускат 37 000 лв. за нови площадки и за поддръжката на старите.

„Ако искам да си свърша работата като хората, за целта са ми нужни 900 000 лева“, допълва Георги Илиев.

„Масовите нови площадки у нас са за деца между 2 и 4-годишна възраст. Освен че са еднотипни, базови като игрова стойност и слаби като устойчивост във времето, те са изключително скучни за деца над 4-годишна възраст“, отбелязват от Сдружение „Безопасни детски площадки“. – „Къде бъркаме? Какво ни липсва? Кой е отговорен? Какво трябва да осигурим на децата над 4-годишна възраст? За да се развиват, децата трябва постоянно да се опитват да преодоляват предизвикателства - катерене, балансиране, задържане с една ръка, преодоляване на страх от различни височини, висене… Колко са публичните (безплатни) места в София, които предлагат тези възможности?“

Кметът на „Слатина“ Георги Илиев е организирал и провел онлайн среща с жители на района във връзка с площадките за игра и спортуване. По време на една от обиколките се срещнал с хората, направили фитнесите в парковете „Гео Милев“ и „Слатинска река“.
„Обещах им да направя всичко, което зависи от мен, терените на двата обекта да бъдат засипани с дървесен мулч, така че да могат да се ползват нормално“, каза Илиев.

С него разговаря Лили Големинова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Работата с хората с увреждания: отдаване и експертност

Мая Донева  (позната ни от " Карин дом "), отскоро е генерален секретар на  EASPD  – Европейската асоциация на доставчици на социални услуги за хора с увреждания. Това е една от най-големите и разпознаваеми организации в света, що се отнася до социално включване, човешки права и равенство: "В България още трябва да се напомня колко..

публикувано на 17.10.21 в 11:49
Таня Христова

Гласът на общините

Таня Христова,  кмет на Габрово , която е председател на групата на българските кметове в Европейския комитет на регионите – за важните решения и ролята на градовете и регионите при взимането на решения за разпределение на средствата в новия програмен период: Община Габрово бе избрана за „Предприемчив европейски регион“ (ПЕР) за 2021—2022 г...

публикувано на 17.10.21 в 11:20

Адресите на любовта – актрисата Мария Русалиева

Нито един от четиримата съпрузи на Мария Русалиева не е голямата й любов Актрисата дала сърцето си на германец, но не намерила кураж да зареже родителите си в България Голямата актриса Мария Русалиева, която ни напусна на 5 август 2015 г. на 87 години се е женила четири пъти, никога по сметка, винаги по любов и... за кратко...

обновено на 17.10.21 в 10:54
Ката Туто, зам.-кмет на Будапеща с водещата Лили Големинова

Будапеща е колорит - вода, хълмове, култура

Увеличаващото се сближаване на регионите бе сякаш спряно от пандемията. Въпреки това добри примери в обратната посока не липсват. След срещата в Брюксел на Комитета по регионите разказваме за някои от тях, но не само.  Ката Туто е зам-кмет на Будапеща   Тя говори за предизвикателствата и иновациите - зелени и всякакви в града в специалното си..

публикувано на 17.10.21 в 10:46
Паметникът на Цар Самуил

Владетелите и техните софийски паметници

Паметникът на Цар Самуил – идея и реализация, разказана от автора му Александър Хайтов: "Изискването беше да му е реалистична статуята. Така и подходих, по всички закони на пластиката. Разбирам от това, което правя, не съм паднал от небето. Възстановката по черепа е приблизителна. С предварителното проучването, отидоха 6 месеца. Сроковете бяха..

публикувано на 16.10.21 в 16:00
Владимир Новков

Движещият се човек е по-щастлив

Владимир Новков, личностен и спортен психолог. Сертифициран в изграждането на ДНК-базирани тренировъчни режими: "Всеки човек е протагонист в собствената си история. Избрах своя път в психологията още от гимназията, потомствен психолог съм. Приносът ми към "семейната" психология е в аналитичната и приложната сфера. Фасилитатор съм на вътрешния диалог..

публикувано на 16.10.21 в 15:05
Младен Владимиров с водещата Яна Спиридонова

Успехът не е дестинация

Младен Владимиров – психолог, представя книгата „Успяващите деца. Изненадващите причини някои да изостават, а други да процъфтяват“ с автор д-р Мишел Борба: "В книгата става дума за тъжни, самотни, прегряти деца. Забравили сме за детското. Трябва да се вслушаме в детето. Преди думата за осиновяване е била "чуваниче", а сега го гледаме, както се..

публикувано на 17.10.21 в 09:40