Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под опеката на фондация „ДА Лаб“ през април

Дигитални артисти показват проекти в Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Пловдив

| обновено на 30.03.21 в 19:23
Снимка: Фондация „ДА Лаб“

Новите проекти на млади дигитални артисти, продуцирани от фондация „ДА Лаб“ в рамките на проекта ‌‌„Стойност-Ценност‌ (E-valuation)“, ще бъдат представени през април в 5 различни български града.

Творците бяха избрани след конкурс в края на миналата година и получиха стипендии за осъществяване на проектните си предложения.

В студиото на Радио София гостуваха две поливалентни артистки - Вероника Табакова и Яна Меламед. Те разказаха как през последната година работят по първия си съвместен проект, наречен “DigiPhysics”. Дигиталните инструменти дават свободата да се съчетават различни изкуства и точно това са направили двете.
За това, доколко е успешно, можем да съдим първо по факта, че са сред избраните от „ДА Лаб“ в рамките на E-valuation, и второ - като посетим Пловдив от 14 до 30 април.
Когато човек застане в обсега на камерата за 3D заснемане, той е усетен и регистриран от инсталацията и започва да ръководи това, което се случва, обясниха създателките на “DigiPhysics” - кога какво ще се промени в звука и картината.
Все пак се третира по особен начин необходимостта от баланс и партньорство между човека и технологиите, да бъдат заедно.

С Вероника Табакова и Яна Меламед разговарят Боян Бочев и Антония Каменичка.


Графикът на изложбите:

  • Марина Генова и проектът “Kunst - Art” от 6 до 20 април 2021 г. – Варна, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“

  • Аксиния Пейчева и проекта “Приказка за края” от 7 до 30 април 2021 г. – Велико Търново, Галерия Heerz Tooya

  • Владислав Илиев и проекта “Aura” от 9 до 24  април 2021 г. – Видин, Художествена Галерия "Никола Петров"

  • Вероника Табакова и Яна Меламед с проекта “DigiPhysics” от 14 до 30 април 2021 г. – Пловдив, Cu29 Coffee&Gallery

  • Ивелина Иванова, Мартин Луканов с проекта “Топ куче” от 19 до 30 април 2021 г. – Бургас, Културен център "Морско Казино",  зала Христо Фотев

Проектите ще бъдат представени и в съвместна изложба в рамките на предстоящото 8-о издание на международния фестивал за дигитални изкуства ДА Фест през октомври 2021 г. в София.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Дават стипендии на петима млади дигитални творци

Фондация‌ ‌„ДА‌ ЛАБ“‌ ‌обявява‌ ‌покана‌ ‌за‌ ‌‌проектни предложения‌,‌ ‌които да бъдат реализирани‌ ‌в‌ ‌рамките‌ ‌на‌ инициативата ‌‌„Стойност-Ценност‌ (e-valuation)“ в началото на следващата година.‌ Петима творци под 40 години ще бъдат..

публикувано на 04.12.20 в 18:09
ВИЖТЕ ОЩЕ
С каква скорост да минеш оттук?

По моста на с. Гара Елин Пелин и 10 км/ч не ви гарантира безопасност. Докога?

Жителите на Община Елин Пелин от години имат проблем с моста в сърцето на село Гара Елин Пелин, който е връзката както на населеното място с близките села, така и с главния път, който води към магистралата в посока столицата. Те се оплакват от..

публикувано на 12.07.24 в 18:13
Милка Василева

Специалисти по здравни грижи ще има достатъчно, ако професиите станат привлекателни за младите

Тази седмица се проведе национална среща на главни медицински сестри под надслов „Кадровата криза в здравеопазването – възможно ли е да бъде преодоляна?“.  Колкото и по темата да се говори през последните години, проблемът с недостига на..

публикувано на 12.07.24 в 16:34
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Не може да има две ДПС-та. Пеевски ще направи своя партия-корпорация

Намесването в лидерския конфликт в ДПС на нова тема – етническата , показва някаква форма на отчаяние . Обикновено тя се повдига, когато има нужда от сплотяване. Интересно кога Доган се сети, че Пеевски и Йордан Цонев са българи?..

публикувано на 12.07.24 в 15:26

Менеа представи новата си песен Weight of the World

Младата изпълнителка Менеа Кефалов, родена в САЩ, с български корени. Менеа завършва музикалното си образование в прочутия колеж Бъркли, а в момента живее в Лос Анджелис. Тя представи пред Радио София новата си песен Weight of the World. Музикантката..

публикувано на 12.07.24 в 14:20

Българка получи международен приз за романа си "Мръсни дни"

Седмици след световната си премиера у нас се появява хитовият фентъзи роман "Мръсни дни" на българката Геновева Димова, която впечатли гигантите от американското издателство TOR, и се превърна в един от най-обещаващите нови гласове на жанровата..

публикувано на 12.07.24 в 13:41

Какво трябва да знаем при ремонт на жилището

Лятото е сезонът на ремонтите на домовете. Какви са законовите преустройства на жилищата? Как се случват и какво се изисква за да бъде един ремонт по правилата? От инж. Марин Гергов, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното..

публикувано на 12.07.24 в 12:21
Анна Стойкова

Обмисля се създаването на климатичен хъб

Обмисля се да бъде създаден образователен еко център за зелени политики - климатичен хъб. Предложението е на Анна Стойкова и Драгомир Младенов, общински съветници в Столичния общински съвет (СОС). През последните години София се е превърнала в..

публикувано на 12.07.24 в 09:45