Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. д-р Мария Юнакова:

Факторът време е от голямо значение при лечението на стерилитет

Снимка: Pixabay

“Една година след началото на пандемията можем да направим някакви изводи. Това, което прави впечатление, е, че от началото на тази година има леко намаляване на раждаемостта в страната, особено в малките населени места, което се свързва с вероятно отдръпване от създаване на потомство поне в началото на пандемията, когато имаше голяма доза неяснота и несигурност”, казва доц. д-р Мария Юнакова - акушер-гинеколог и специалист по репродуктивна медицина и асистирана репродукция.

При пациентите с репродуктивни проблеми, с които доц. Юнакова работи, пандемията не е оказала отражение, защото става дума за хора, които са на пътя на това да създадат потомство и те знаят забавянето колко негативно се отразява на крайния резултат.

Пациентите с репродуктивни проблеми се лекуват в специализирани болници и не ги е засегнало лечението и диагностицирането на пациенти с Covid-19.

“Факторът време е от голямо значение при лечението на стерилитет, защото изходът от лечението на стерилитет зависи основно от възрастта на жената и всяко забавяне влошава резултатите. Освен това има заболявания като ендометриозата, при които може да се задълбочи и да рецидивира и забавянето на процедурата отново може да повлияе негативно изхода при този тип пациенти”, казва тя.

Доц. Юнакова препоръча също жените, които са с репродуктивни проблеми, да се ваксинират, но това да стане месец преди началото на ин витро процедурите, а ако няма достатъчно време, поне да бъде няколко дни преди пункция на фоликули или ембриотранфер.

Чуйте целия разговор на Катя Василева в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветя и рози в ефира на Радио София

Казанлък отвъд розите и тракийските гробници

Навръх Петдесетница и Св. Наум, Радио София и Радио Стара Загора в съвместна продукция ни пренасят в Казанлък. Царица ли е още розата в Казанлък, мястото с гробниците на тракийските царе? Изнесеното студио на Радио София в един от любимите подбалкански градове дава отговор не само на този изначален въпрос, изникващ в съзнанието на всеки. Началото е с..

публикувано на 20.06.21 в 12:10
Кулата на Копитото, откъдето се излъчва и Радио София

Излъчвателят над София

Фийчърът на Божидар Янев за кулата на Копитото бе създаден от него като участник в БНР Академия.  Започнала от спомените му от разказите на неговия дядо, историята споделя настроенията на мястото и документирани спомени на работещи там, проблемите при строителството, умората и заболяванията при работещите. Но също и куриози около липсата на покритие. От..

публикувано на 19.06.21 в 16:00

Огнен танц, театър, цирк

"Има идеи, които само ти казват как да ги случиш. За мен личният танц с огъня започна преди 20 години. Огнените инструменти ти дават симбиоза между тяло и обект. Работих с първата професионална група в България за танц с огън - периодът бе много вълнуващ." - разказва Саша Хаджиева - артист, сценарист на документалния филм „Родени от огъня“, филм за..

публикувано на 19.06.21 в 15:05
Виола Каравелова

Тъгата събира

Любовната им история е с тъжен край - Виола Каравелова и Йосиф Хербст. Девет години Виола няма никаква вест от съпруга си и не може да повярва, че е изчезнал. Виола вегетира до края на дните си в апартамента на майка си на ул. Шести септември. Тя е по-красива и изящна от сестра си Лора - и двете са дъщери на Екатерина и Петко Каравелови. Виола е сама..

публикувано на 19.06.21 в 14:05

На път из България от Ларгото

"Цветно музикално пътешествие през седем фолклорни области на България" - така представя проекта си "Пътуване из България"    Милена Великова, председател на Сдружение "Алтернативен свят Оренда". Датата е 26.06.2021 г. (събота), мястото -  Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ на Ларгото. За децата ще има и творческо ателие с..

публикувано на 19.06.21 в 11:30
Национален тенис център

Безплатен тенис за деца

Какво обичат децата в тениса - техните отговори и допълненията от треньора им Владислав:"Далеч от виртуалните пространства, нови запознанства, приятелства, емоции, здравето няма какво да го коментираме. За съжаление днес тенисът е спорт за привилегировани": За да отвори вратите към красивия спорт към всички желаещи деца е инициативата за безплатен..

публикувано на 19.06.21 в 11:29

Дарителството в "Земята и хората"

Създаден с даренията на емигранта Илия Делев и колекциите на доц. Михаил Малеев и други български учени, музеят "Земята и хората" продължава традицията си да ги чества. Живка Янакиева, главен уредник, разказва за  Деня на дарителя - празник на музея "Земята и хората“: "В 6 витрини на първия етаж ще бъдат представени различни теми от профила на..

обновено на 19.06.21 в 11:08