Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Два проекта за изкуства, танц и... зрители

В пърформанса "Are You Alive" въпросите не са предизвикани от пандемията
Снимка: movingbody.bg

Изкуствата и танцът се срещат в кино/видео средата в артистичния проект, наречен Скрийнденс (ScreenDance). Целта на инициативата е създаването на активна и любопитна общност от творци, хореографи, танцьори, изследователи, любители и тяхното взаимно обогатяване.

Основен двигател на рубриката е убеждението в необходимостта от развитие на полето скрийнденс в многоцветната сфера на културата и изкуството, обясни пред Радио София Светлозара Христова.

В реализацията на проекта се провеждат онлайн дискусии с творци от България и чужбина, зрители задават въпроси, коментират и споделят мнения.

Освен това, всеки месец под рубриката Превод в ефир се публикуват авторски статии за артиста на фокус.

„Високата мисия и цел на изкуството е да създава общности. „Превод в ефир“ е и за любители, и за професионална аудитория“, отбеляза Светлозара Христова.

Проектът продължава до август т.г.

До този момент са минали няколко срещи с творци, които имат различен опит и предизвикват искрен интерес у зрители и участници.

Следващата среща е на 17 април, когато ще бъде представен и дискутиран филм на екологична тематика.

За представлението Are You Alive разказа хореографът Искра Иванова. Идеята за него се е родила в друг контекст, преди коронавирусната пандемия, но въпросите, които провокира проектът, са актуални: Кой съм Аз? Какво ни прави будни? Какво ни движи, накъде… Имаме ли хоризонт и посока, която обединява нашите локални, национални, континентални пътища и която ни кара да се чувстваме „живи“? Имаме ли чувство за историческа мисия?

„Отговорите може да са различни, но е добре да си задаваме въпросите“, вметна Искра Иванова.

Представлението ще направи национално турне, което включва не само големи населени места. Все пак последната спирка на пърформанса ще бъде София. Остава да видим кога.

Със Светлозара Христова и Искра Иванова разговаря Лили Големинова.

  • Светлозара Христова е културолог, мениджър, артистичен сътрудник в различни експериментални проекти и член на комисии в сферата на съвременния танц и пърформанс.

  • Искра Иванова e хореограф, изпълнител и фасилитатор по танц и движение. Участва в различни формати, фестивали, мастър класове, ателиета. Създател на солови и участва в групови артистични проекти, изложби и пърформанси.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започнаха проверките на БАБХ заради Великден

Българската агенция за безопасността на храните започва проверка във връзка с наближаващите Великденски празници, когато има повишено търсене на определени храни като агнешко месо, яйца, козунаци и фокусът на проверките е върху тях. Проверките са започнали още на 7 април и ще продължат до 7 май. Предмет на проверките са обектите за производство и..

публикувано на 19.04.21 в 16:21
Милен Цветков

Милен Цветков имаше нужда да дава и да получава любов

Точно преди година журналистът Милен Цветков загина в катастрофа, докато чака на светофар в София. В негова памет беше издадена книгата „379 дни с Милен Цветков“ . Автор е Милена Иванова - жената, която е до обичания тв журналист в последните му няколко години. Редактор на изданието е Георги Тошев. „Имах нужда от тази книга. Трудно я написах,..

публикувано на 19.04.21 в 15:53

Най-хубавите кратки разкази се раждат, когато се срещаш с непознати хора

Сборникът разкази на писателката Катерина Хапсали “Хора” вече може да бъде намерен на книжния пазар. “Аз съм била около 20 години журналист, а това, което правим пишещите журналисти е да разказваме именно такива компактни човешки истории. Да се срещаме с хора, да пишем очерци и репортажи. Честно казано, най-хубавите кратки разкази се раждат именно,..

публикувано на 19.04.21 в 15:50

Още едно място за хора от ЛГБТИ-общността отвори врати

Ново креативно място отвори врати в София. Място за нови идеи, за нови връзки, за нови преживявания. Там, където ще можеш да се срещнеш с приятели, да поработиш с колеги или да се запознаеш с нови хора. Това уверяват създателите. Пространството е създадено от фондация "Сингъл Степ" с цел да се помогне на младите ЛГБТИ хора в България да..

публикувано на 19.04.21 в 14:51

С пролетен концерт от Бах до Бърнстейн започва „Салон на музите“ в кино "Влайкова"

Цикъл от камерни концерти започва от 20 април на сцената в кино “Влайкова“ под заглавието „Салон на музите“. Откриването на първия цикъл ще от 19 ч. с участието на Светлана Иванова – пиано и сопрано, Йоана Стратева – цигулка, и Галина Апостолова – пиано. Те ще изпълнят музикални бисери от Бах до Бърнстейн под наименованието „Пролетни цветя“...

публикувано на 19.04.21 в 14:26

Галин Никифоров преиздава 2 свежи истории, едната се филмира

Две от 8-те книги на Галин Никифоров – романите „Добро момче“ и „Умерено нежно“ , излизат отново, но в общ том. „По двете книги работих 9 години, дори успоредно. Излязоха самостоятелно, но имах усещането, че са едно цяло. Героите си приличат, има нещо, което ги сродява“, сподели пред Радио София авторът. Стимул за преиздаването..

публикувано на 19.04.21 в 12:29

Интерактивен спектакъл разкрива дебрите на креативността

Премиерата на спектакъла "Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?" ще се състои в София на 20-и април на Сцена Дерида. Спектакълът е едно вълнуващо пътешествие в търсене на тайните на креативността на Алберт Айнщайн. Автор на спектакъла е Димитър Узунов от Arte Urbana Collectif / Арте Урбана Колектив . Креативността често е обявявана за..

публикувано на 19.04.21 в 11:15