Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С дигитална изложба галерия "Лоран" отбелязва 100-годишнината на художника Теню Пиндарев

Снимка: Галерия „Лоран“
На 7 април отбелязваме 100 години от рождението на Теню Пиндарев. Годишнината ще бъде почетена с изложба в галерия “Лоран”.

Художникът е една от значимите фигури в историята на българската карикатура, а в изложбата ще бъдат представени негови карикатури, публикувани на страниците на вестник “Стършел”.

С помощта на Столичната програма “Култура”, галерия “Лоран” планира серия от мероприятия, които да отбележат тази годишнина. Първото от тези събития е дигиталната изложба. Дигитална е, за да се проведе точно на 7 април, когато е рожденият ден на художника, без значение какви са противоепидемичните мерки.

Изкуствоведът Елисавета Станчева

“Изложбата е наречена “В крак с живота”. Причината за това е, че Теню Пиндарев се оказва в крак с живота и днес, тъй като теми на негови карикатури виждаме и в нашето ежедневие. Имам предвид неразрешени теми, появяващи се отново и отново”, посочва изкуствоведът Елисавета Станчева.

А иначе името на изложбата идва от конкретна негова карикатура от 1976 г., наречена така - “В крак с живота”. Там е нарисуван вдъхновен творец, който крачи, но стъпва в едни по-големи стъпки.

“И аз се запитах той в крак с кой живот точно е? Дали тези стъпки не са стъпки, които той следва по една или друга причина. Не бива да забравям, че Теню Пиндарев твори през по-голямата част от живота си в едно време, когато политическият императив налага една или друга посока. Двузначно ми се иска да го четем това заглавие”, коментира още изкуствоведът.

Чуйте целия разговор на Лили Големинова с Елисавета Станчева в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Цветков

Милен Цветков имаше нужда да дава и да получава любов

Точно преди година журналистът Милен Цветков загина в катастрофа, докато чака на светофар в София. В негова памет беше издадена книгата „379 дни с Милен Цветков“ . Автор е Милена Иванова - жената, която е до обичания тв журналист в последните му няколко години. Редактор на изданието е Георги Тошев. „Имах нужда от тази книга. Трудно я написах,..

публикувано на 19.04.21 в 15:53

Най-хубавите кратки разкази се раждат, когато се срещаш с непознати хора

Сборникът разкази на писателката Катерина Хапсали “Хора” вече може да бъде намерен на книжния пазар. “Аз съм била около 20 години журналист, а това, което правим пишещите журналисти е да разказваме именно такива компактни човешки истории. Да се срещаме с хора, да пишем очерци и репортажи. Честно казано, най-хубавите кратки разкази се раждат именно,..

публикувано на 19.04.21 в 15:50

Още едно място за хора от ЛГБТИ-общността отвори врати

Ново креативно място отвори врати в София. Място за нови идеи, за нови връзки, за нови преживявания. Там, където ще можеш да се срещнеш с приятели, да поработиш с колеги или да се запознаеш с нови хора. Това уверяват създателите. Пространството е създадено от фондация "Сингъл Степ" с цел да се помогне на младите ЛГБТИ хора в България да..

публикувано на 19.04.21 в 14:51

С пролетен концерт от Бах до Бърнстейн започва „Салон на музите“ в кино "Влайкова"

Цикъл от камерни концерти започва от 20 април на сцената в кино “Влайкова“ под заглавието „Салон на музите“. Откриването на първия цикъл ще от 19 ч. с участието на Светлана Иванова – пиано и сопрано, Йоана Стратева – цигулка, и Галина Апостолова – пиано. Те ще изпълнят музикални бисери от Бах до Бърнстейн под наименованието „Пролетни цветя“...

публикувано на 19.04.21 в 14:26

Галин Никифоров преиздава 2 свежи истории, едната се филмира

Две от 8-те книги на Галин Никифоров – романите „Добро момче“ и „Умерено нежно“ , излизат отново, но в общ том. „По двете книги работих 9 години, дори успоредно. Излязоха самостоятелно, но имах усещането, че са едно цяло. Героите си приличат, има нещо, което ги сродява“, сподели пред Радио София авторът. Стимул за преиздаването..

публикувано на 19.04.21 в 12:29

Интерактивен спектакъл разкрива дебрите на креативността

Премиерата на спектакъла "Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?" ще се състои в София на 20-и април на Сцена Дерида. Спектакълът е едно вълнуващо пътешествие в търсене на тайните на креативността на Алберт Айнщайн. Автор на спектакъла е Димитър Узунов от Arte Urbana Collectif / Арте Урбана Колектив . Креативността често е обявявана за..

публикувано на 19.04.21 в 11:15
Костадин Зашев

Костадин Зашев: Мит е, че кардиото гори най-много калории

С наближаването на топлите дни отново става актуален въпросът с фигурата и съответно с тренировките. От днес отварят врати и фитнес залите и плувните басейни. Кой обаче е най-добрият вариант за отслабване, разказва  Костадин Зашев от Strong by Sience. “Кардио се свързва по-често с активности, при които има по-засилена сърдечна дейност. Обикновено..

публикувано на 19.04.21 в 09:35