Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Комуникацията с обществото включва и трудни отговори

Некомуникация или свръх- белязаха кампаниите, много от партиите са лидерски, старите не знаят какво искат хората, смятат пиар експерти

| обновено на 07.04.21 в 19:14
Даниел Киряков, Александър Христов и Любомир Аламанов
Снимка: Ани Петрова

Резултатите от изборите и прогнозите за бъдещото управление, достигнаха ли посланията на партиите и политиците до избирателите – това коментираха в „Ритъмът на столицата“ ПР експертите Любомир Аламанов, доц. д-р Александър Христов и Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации (ЦАКК).

„За мен кампанията беше особена, старите партии, които бяха в досегашния парламент, се опитаха да се концентрират върху собствения си електорат. Не потърсиха излизане навън. Вдъхваха доверие в основните си ядра, докато новите партии нахлуха като нова вълна и се опитаха да завземат колкото се може повече място в бъдещия парламент. Старите партии не разбраха какво искат хората, а самите те не знаеха какво представляват. БСП се срина страховито - вместо да комуникира като социалистическа партия - виждаме как се развива евролевицата - тя започна да се държи като крайна дясна религиозна националистическа секта. Дори собствените й избиратели се учудиха. Същото се случи и при националистите, които бяха повярвали твърде много в собствените си приказки. Хората не искат да се връщат в ХVІІІ век и живота във феодални източни монархии. В една демократична държава трябва да има много ясен отговор, какво се случи през последните 12 години – дали те са успех или наблюдаваме застой“, коментира Любомир Аламанов.

„Кампанията беше интересна към нейния край. Можем да кажем, че тя беше в две крайности – ефективност на некомуникацията и неефективност на свръхкомуникацията. Ефективност на некомуникацията наблюдаваме при партията на Слави Трифонов. Той продължава да не комуникира и в момента. От друга страна свръхкомуникацията на националистическите формации, на една сглобена в 12 без 5 формация, която изсипа огромно количество средства в медиите с близка до нулата ефективност. Това до голяма степен потвърждава, че основните партии концентрираха комуникациите си около ядрата, а малките бързаха и гледаха да избухнат по някакъв начин, за да спечелят гласоподаватели“, акцентира доц. д-р Александър Христов.

Имаше ли изобщо дебат по време на предизборната кампания и дискусии в медиите, или социалните мрежи взеха превес през 2021?

„Подкрепихме призива на PR-ската общност за неизползване на тролове по време на кампанията и придържане към фактите. Но видяхме, че това е изключително трудно. Крахът на партиите се дължи на факта, че в последните 8-12 месеца конструираха паралелна реалност, която няма общо с действителността. Политиците не си говорят, защото егото е фактор, който не е за пренебрегване. Това са политици с минало, които са имали десетки пресичания на техните политически биографии за радост или тъга. Партиите са твърде лидерски, концентрирани предимно около една личност, нямаме функцията, която в корпорациите е известна като делегиране, за да може в екстремни кризисни ситуации да вземат решение, да не се пренасища публичното пространство с догадки и спекулативни твърдения“, отбеляза Даниел Киряков.

Окончателните резултати от тези избори ще станат ясни съвсем скоро, но за момента можем да кажем, че един над 10-годишен модел на управление най-вероятно приключва. Какво ще го замести обаче не е съвсем ясно. Ясно е едно - комуникацията се утвърди като неизменен лидер, както в предизборната кампания, така и в предстоящото управление на държавата. Тя може да е или най-силният политически партньор, или факторът за тотална разруха.

Още по темата чуйте в разговора на Катя Василева с Любомир Аламанов, Даниел Киряков и доц. Александър Христов от ЦАКК.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Търсят решения за съжителство на колоездачи и пешеходци в софийските паркове

Сигнал на слушателката Петя Георгиева за екстремни спускания на младежи с велосипеди в Южния парк даде повод за първото на 2021 г. изнесено студио на Радио София с Божидар Янев. Тя припомни, че предлага обособяване на подходящо и обезопасено място за децата, които искат да карат колело. Трябва експертно обследване на района,..

публикувано на 15.04.21 в 12:39

Обиколките на „Sofia Green Tour“ показват друго лице на София

Градското колоездене може да се превърне в атрактивен туристически продукт. В това са убедени създателите и доброволците в „Sofia Green Tour“ . Организацията съществува вече 10 години и предлага безплатни обиколки за чужденци с велосипед в околностите на София. „Искаме да покажем, че сме в една от най-зелените столици на Европа. Записват се..

обновено на 15.04.21 в 09:43

Спортен празник с колело или бегом в София на 18 април

„София – Европейска столица на спорта“, Столичната община и Центърът за градска мобилност отправят покана за традиционното Велошествие и атлетически крос под мотото „За по-чист въздух“ на 18 април, неделя. Началото е в 11 часа от пл. „Народно събрание“. „Както всяка пролет през последните години с тази инициатива искаме да покажем,..

публикувано на 15.04.21 в 08:51

Почти без валежи

Облачността на много места ще намалее, но ще остане променлива. Валежи са малко вероятни. Ще продължи да духа умерен, по поречието на Дунав и в западната част на Горнотракийската низина и временно силен запад-северозападен вятър, с който ще нахлува студен въздух. Хладно за средата на април с преобладаващи максимални температури между 10° и 15°..

публикувано на 15.04.21 в 07:40

Отговорният бизнес - открито за ваксините

“Открито за ваксините: дискусия за науката, доверието и свободата на избор” ще се проведе на 23 април 2021 година. Тя ще даде старт на информационната кампания „Здрави заедно“ на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГД). Като организация на отговорния бизнес, Българската мрежа има ангажимент да допринася за добруването на своите..

публикувано на 14.04.21 в 18:19

Онлайн състезания помагат на децата да учат на базата на изкуствен интелект

С идеята да компенсират демотивацията от онлайн обучението на учениците и да помогнат за завършването на учебната година, платформата Кан Академия и сдружение “Образование без раници” организират различни безплатни онлайн състезания. Как точно се случва тази помощ? От разговори с по-малките ученици става ясно, че на някои от тях училището..

публикувано на 14.04.21 в 16:53

Платофрма изчислява загубите при назначаване на неподходящ служител

Пандемията остави множество хора без работа, а други решиха да сменят своето поприще именно в тези трудни времена. Както преди, така и сега, най-важно е първото впечатление, а автобиографията може да е както най-силният ни коз, така и индикация за провал. В процеса на търсене на най-правилната позиция за нас се обръщаме винаги към HR..

публикувано на 14.04.21 в 16:17