Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Антоанета Христова: Избирателите наказаха и управляващите, и опозиционните формации

Патологично е, че политическите субекти не се самоопределиха, не очертаха перспективи, смята политическият психолог

| обновено на 09.04.21 в 17:18
Проф. Антоанета Христова
Снимка: Ани Петрова

В момента имаме изключителна проява на патологично поведение на партии. Нормата предполага в кампаниите си те да говорят за тактическите и стратегическите си визии относно бъдещото им поведение.

Това е от полза и за гражданите. А преди всичко трябва да са заявили политическите си ценности и ориентации.

Това обясни в коментар пред Радио София политическият психолог Антоанета Христова по повод изборните резултати и актуалната ситуация у нас.

Според нея опозиционните партии за провели анти ГЕРБ кампания, но не са заявили „кой съм аз и за какво се боря“. Затова сега избирателите не са наясно с намеренията на политиците.

„Причината, да не казваш кой си, е в дълбоко заложения вътрешен конфликт в тези партии“, допълни проф. Христова. Тя е на мнение, че коалициите – и „Изправи се! Мутри вън“, и „Демократична България“ са създадени само за да се свалят досегашните управляващи.

Формациите в лявата част на политическия спектър са в криза, на тях до голяма степен се дължи затвърждаването на общественото разделение.

На изборите обществото наказа и леви, и десни, и управляващи, и опозиционни партии, подчерта Антоанета Христова. Рационализъм оттук нататък може да се очаква единствено от системните партии. Те поне могат да се ориентират в "координатната система".

Според политическия психолог вотът на 4 април и резултатите от него показват, че навлизаме все по-дълбоко в прехода. Доказателство за това е, че хората продължават да искат преразпределяне (на протестите през 2020 г.) и са отчуждени от държавните институции.

При скорошни избори размествания ще има само за партиите, които са на границата от 4% гласоподаватели.

Данаил Конов разговаря с проф. Христова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В 45-то НС имаше реална политическа борба с елементи на идейни сблъсъци

Това Народно събрание имаше лице. Всъщност имаше няколко лица и ние имаме много основания да смятаме, че лицата, които видяхме там, са вероятно близки до истинските лица на силите, които ги демонстрираха. Това е много полезна информация за българското общество. Тази информация помага да се направи информиран избор за следващото Народно събрание, казва..

публикувано на 14.05.21 в 18:31

Протестите в Колумбия не стихват. Полицията с брутални дийствия

Масови протести в Колумбия вече повече от две седмици. Демонстрациите са придружени с брутално полицейско насилие. Според анализатора Руслан Трад, протестната вълна е продължение от тази през 2019-та година, която временно затихна заради локдауните и пандемията и в момента е набрала нова сила и заради влошената икономическа обстановка...

публикувано на 14.05.21 в 17:28
Манол Пейков

Манол Пейков: В следващия парламент новите политически субекти ще спечелят повече гласове

45-то Народно събрание беше кратко, но съдържателно. Това, което го отличаваше от предишното, беше разпаленият тон, страстите, които бушуваха непрекъснато и докато за някои това е може би минус, за мен е знак за съживяване на парламентарния ни живот. Проблемът е, че през последните няколко правителствени мандата, парламента беше заметен под чехъл...

публикувано на 14.05.21 в 17:10
Борислав Цеков

Борислав Цеков: Нека не вървим към „африканизация“ в политиката

Разпуснатият 45-и парламент беше фрагментиран и ялов. Липсваше му необходимата критична маса политически диалог и това предопредели кончината му, коментира пред Радио София Борислав Цеков , д-р по конституционно право, бивш народен представител (2001-2005). Според него част от обясненията за случилото се са в ниската политическа култура ...

публикувано на 14.05.21 в 16:59
Арман Бабикян

Връщането на парламентаризма е част от връщането на демокрацията в България

Народното събрание свърши няколко важни неща, въпреки комично краткия си живот . Изглежда част от политическите сили влязоха с нагласата, че трябва веднага да излязат от него и това се отрази на функционалността на Народното събрание, и на възможния законодателен продукт, който даде", казва Арман Бабикян - представител на коалицията “Изправи се...

публикувано на 14.05.21 в 16:10
Димитър Ганев

Димитър Ганев: С този служебен премиер решаващата дума в кабинета ще е на Румен Радев

Безспорно, всички ще запомним 45-ото Народно събрание като най-краткото и единственото след 1991 г., което не успя да състави правителство. Като последствие България влезе в политическа криза, от която се надяваме да излезе след изборите на 11 юли. Това коментира пред Радио София Димитър Ганев - политолог от изследователския център „Тренд“...

обновено на 14.05.21 в 16:04

VenZy - за ролята на бащинството и новите проекти

Той съвсем скоро е станал татко. Разказва, че тази нова роля в живота му го прави истински щастлив и го зарежда с безкраен позитивизъм. „Усещането е прекрасно и с течение на времето започваш да разбираш, че тази роля е по-важна от всички които си имал в живота си досега. Вече има едно друго същество, на което нуждите са пред твоите.“ –..

публикувано на 14.05.21 в 15:46