Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

София. Адресите на любовта – любовните истории на Чудомир.

3
Чудомир с Мара Чорбаджийска 1929
Снимка: архив

Две жени на име Мара белeжат живота на писателя и художник Димитър Чорбаджийски, известен на цяла България с псевдонима си Чудомир. Малцина знаят, че авторът на едни от най-смешните разкази за бита и душевността на нашенци от първата половина на ХХ век е подложен на гонения, близки до тези на първите християни, от съпругата си Мара. 

Строга и серт жена, тя не одобрява другаруването му с казанлъшките бохеми и макар съвместният им живот да се проточва 46 години, той е низ от непрекъснати дърления и скандали. Мнозина се кълнат, че всички зли свахи и кикимори в творбите му, носят по нещичко от чепатия й нрав. 

Собственоръчно изрисувана от Димитър Чорбаджийски-Чудомир покана за годежа му с Мара Нонова пази учителят по английски от Казанлък Цветнин Станчев.

Поканата е сътворена върху дебело парче картон 80 на 40 сантиметра в характерния за писателя пиперлив стил. Надписът "Пут-ка-на" е изписан дъгообразно под две сърца, пронизани със стрела и два огромни змея. В десния долен ъгъл зевзекът е залепил бяла връзка за обувки, вързана на фльонга като панделка, а под финалните думи дяволче е приседнало върху възглавница.

От закачливия текст става ясно, че на 19 март 1921 г. Чудомир призовава приятелите си на гуляй, като всеки от тях е поканен със смешния си прякор. „Довечера, 19-ти март, масово елате на моя годеж. За да чуетe буйната реч на моя приятел Виното и дружно и с пълни ръце да протестираме, че суджука толкова се вдигна...”, е написал Чудомир.

Сред посочените в „путканата” са Нона Спринцовкова Тинктурова, барон Танцьорски фон Диги йок, Леда Мина фон Монголиум, Мис Райнхол фон Чардаш, контеса Гана Щраси праси Махленска, Донка фон Дългокракова, граф Лемофан тамбура Тамбуров, Генчо дел Болт Балкански и други - общо 17 човека.

Мара ненавижда софийските приятели на мъжа си, които му гостуват с дни, примамени от хубавото му вино и безкрайното му гостоприемство.

Един ден, когато и двамата лежат с висока температура, болни от свиреп грип, Чудомир й казва със свойствената си горчива ирония: „Какво ще правим ние с теб след време, с посредствени таланти и без деца?"

Макар да враждуват непрекъснато, Димитър и Мара никога не отварят дума за развод. А когато тя лежи в болница с лаймска болест след ухапване от кърлеж, той пише в дневника си „По-добре да е злобна към мен, но да остане жива. Свикнал съм с нея.“

Тогава Чудомир открива втората важна Мара в живота си - актрисата от Народния театър Мара Пенкова. Тя е близо 20 години по-млада от жена му, красива, начетена, известна. На сцената блести в характерни роли, но голямата й страст е кукловодството. Хотел „Славянска беседа“ е любовното гнездо на Чудомир и Мара Пенкова:
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Някои от уязвимите хора имат куче, но нямат лични документи

Застъпническа кампания ще се погрижи за хора без адрес и лични документи

Вече е дадено началото на Национална застъпническа кампания „Невидимите, които виждаме“ - част от проект за подобряването на майчиното и детско здраве „С грижа от 0 до 3“. Основната цел е повишаване на възможностите бременни жени и майки с деца до 3 г. от засегнатите групи да получават адресна регистрация и документи за самоличност...

публикувано на 15.10.21 в 18:57
Юлий Павлов

Юлий Павлов: Значителна е разликата между първия и втория и за НС, и за президент

Шест формации ще влязат в следващото Народно събрание, а шанс има и седма, според последното проучване на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ). Директорът му Юлий Павлов обяви данните пред Радио София. За парламента според социологическите анкети 24,2% биха гласували за ГЕРБ-СДС, 15,8% - за „БСП за България, а 12,8% - за „Продължаваме..

обновено на 15.10.21 в 18:06
Иван Гавалюгов

Иван Гавалюгов: До следващото лято Ботеград ще има своя пръв приют за безстопанствени животни

Covid леглата в болницата на Ботевград са двойно повече от миналата година. Но заразените са много. От 51 легла заети са 43, съобщи пред Радио София кметът на общината Иван Гавалюгов . Лечебното заведение е обезпечено с кадри и медикаменти. Преди 15-ина дни е започнал дългоочакваният ремонт на болницата , за който държавата е отпуснала..

публикувано на 15.10.21 в 16:49
Д-р Валери Цеков

Д-р Валери Цеков: Може да се поставят ваксини срещу коронавирус и срещу грип, без риск от конфликт между двете

Съществуват грипни вируси в България, макар циркулацията да е на ниско ниво. Това е характерно за този период от годината, но е съотносимо със ситуацията през 2019 година – преди пандемията. Това съобщи пред Радио София д-р Валери Цеков от Българското сдружение по иновативна медицина. Все още се анализират намалелите случаи на грип..

публикувано на 15.10.21 в 15:48

Среща в подкрепа на жени, преживели "токсичност в отношенията"

Ако хора в неравностойно положение просто срещнат корпоративния свят, става магия. Промяната е налице. И тя е голяма само от това, че някой си намира работа. Пред Радио София тези думи каза Олга Минева , която е психолог и защитник на правата на хората, човек, който вярва, че нагласите на обществото могат да се променят, „ако палим искрички в..

публикувано на 15.10.21 в 14:39

Световни джаз музиканти пристигат на Седмия Пловдив джаз фест

Седмият Пловдив джаз фест , който ще се състои от 29 до 31 октомври 2021 г. събира на едно място световни имена от джаз сцената . Предстоят три главни концерта - на Брад Мелдау, Антонио Санчес с Тана Алекса и на български вокалистки в проекта „Четири млади дами пеят джаз“.  Зад фестивала стои името на Мирослава Кацарова. „Пловдив..

публикувано на 15.10.21 в 13:57

Събират капачки и алуминиеви кенчета за втора неонатална линейка

От „Капачки за Бъдеще” този уикенд провеждат поредната си – девета кампания. Целта е събиране на средства за втора детска неонатална линейка. На 16 и 17 октомври ще се събират пластмасови капачки и алуминиеви кенчета в 25 града в цяла България. В София денят е 17-и, неделя, от 9:00 до 17 часа, а мястото е добре познато – пл...

публикувано на 15.10.21 в 13:13