Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

LZ не е само име на група

Колаж: Ангелина Грозева

18 април е Световният ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. в Париж е основан Международния радиолюбителски съюз IARU. Днес членове на този съюз са повече от 160 страни в света, в които се отбелязва този празник.
За рождена дата на организираното радиолюбителско движение в България се приема 5 юни 1926 г., когато 38 електроинженери, кадрови военни, радиотехници, един търговец и един директор на строително дружество провеждат събрание в салона на софийското градско казино за учредяване на Българския радиоклуб. 

Повече за уникалния повиквателен знак за радиолюбителите разказва Стефан Александров - мениджър кризисни комуникации към Българската Федерация на Радиолюбителит:

"Аспектите в нашата работа са много, като се започне от това да направиш връзка на живо от твоята радиостанция с Великденския остров например. Радиолюбителството е един уникален вид прозорец към света. Страните на нашата работа варират от чисто технически до удоволствие. Една от най-любопитните ми връзки е, когато пътувахме покрай София, имаше прохождение и чухме изключително рядка станция от Замбия, успяхме, след което получихме и QSL картичка. Тази картичка е и хартиена, и електронна, това е доказателство, което се разменя между двама радиолюбители, които са осъществили връзка помежду си."

"В последните години правим курсове за подготовка на радиолюбители. Хората вече се наситиха на интернет и технологични устройства и доста от тях се сещат за хобито ни - да станат радиолюбители при нас. Всеки радиолюбител има собствен повиквателен знак, за всички в България той е LZ. Той се получава след изпит, положен пред Комисията за регулиране на съобщенията. Морзовата азбука е един от основните видове работа по време на състезания, има състезания на телефония и на телеграфия."

Още за дейността на Българска Федерация на Радиолюбителите чуйте в разговора на Лили Големинова със Стефан Александров:


Освен радиолюбители към Българска Федерация на Радиолюбителите, любители на радиото сте и вие - и от дивана вкъщи, и от автомобила, с който се движите всекидневно, и от вашето мобилно устройство, където можете да се потопите в магията на радиото. Това споделят и столичани пред микрофона на Ангелина Грозева. Радиото е неизменна част от тяхното ежедневие, особено в периода на пандемията. Те твърдят, че обичат музиката и достоверността на информацията в сравнение с тази в социалните мрежи. За тях радиото е най-бързата и лесно достъпна медия и му гласуват по-голямо доверие пред останалите видове медии. А за радиослушателите винаги интерес предизвиква и кой е гласът зад микрофона. Една от анкетираните определя радиоводещите като художници, които рисуват със звук и винаги им е интересно да се потопят в това въображение:


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Веселин Веселинов-Еко

На 13-ти май започва 8-то издание на Music Elevator

На 13-ти май започва 8-мото издание на Music Elevator, когато емблематичните ZONE - C и LA MIGRA се качват в една вечер на сцената на Sofia Live Club с музика на световно ниво. Започват точно в 19.30 ч. и гарантират, че всяка минута от програмата ще си заслужава. ZONE-C - групата, създадена в сърцето на София и събрала на едно място култови джазмени, е..

публикувано на 07.05.21 в 18:12

Може да има размествания, но не и в предпочитанията за определена партия

След станалите резултати от парламентарните избори за много хора бяха очаквани предсрочните избори, които са обявени за 11 юли 2021 г.. “След изборите всички очи бяха насочени към “Има такъв народ” и действията на лидера ѝ Слави Трифонов. В момента, в който се разбра, че тази партия ще реши да върне мандата, още тогава стана ясно, че се върви към..

публикувано на 07.05.21 в 17:14

Емилия Генова: Всеки цвят, всеки спомен трябва да бъде изразен

В своята вдъхновяваща рубрика “Хубава работа” Олга Василевска ни среща с Емилия Генова, млад и креативен дизайнер, който е в началото на своята кариера.  Тя мечтае да прави дрехи още от четиригодишна. Завършва университет по изкуство в Италия. Обучението там не дава достатъчно простор и свобода на мечтите й, поради което Емилия се чувства..

публикувано на 07.05.21 в 15:27

Заради Covid-19 има отлив на хората от София към селата

В резултат на разпространението на Covid-пандемията през 2020-та година е отчетен отлив на населението от София към селата в близост до столицата, посочва в интервю пред БГНЕС Магдалена Костова от Националния статистически институт (НСИ). “Предвид ограниченията, които бяха наложени за пътуване, имаме ниска емиграция, т.е. малък брой хора са..

обновено на 07.05.21 в 15:07

„Новата прическа на Вики“ - за домашното насилие като болест на обществото

Съществува една рядка категория книги, които стискат за гърлото от първата до последната страница. „Новата прическа на Вики“ е като ритник в слънчевия сплит. Цветелина Цекова отваря кутията на Пандора и разкрива неудобната истина за домашното насилие. Историята на главната героиня пресъздава действителни събития и съвсем не е единствена по рода..

публикувано на 07.05.21 в 14:07
Журналистът Георги Любенов

Георги Любенов: Радиото е отдаденост

“Отдаденост - това е начинът, по който се настройва човек да работи в радиото. Човек си дава сметка, че по различен начин конструира своята работа в радиото. Специално при мен, радиото ме научи на съвсем други неща - на динамика в поведението, на динамика в разговора, на бързина в мисълта, да намериш точната дума за секунди, т.е. феноменът на..

публикувано на 07.05.21 в 13:57

Платформата Career Hub - в помощ на откриването на първа работа

На 17 май ще бъде открита платформата Career Hub . Това е платформа за търсене на работа, която показва на младите хора, че независимо, че нямат опит, имат някакви умения, които могат да представят пред бъдещите си работодатели и да ги впечатлят.   “Когато открихме Study Hub решихме един от проблемите на студентите - мястото за учене. В процеса на..

публикувано на 07.05.21 в 11:35