Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Милена Петрова: Зависимостите обикновено не са по една

Снимка: ngobg.info
В чии ръце днес е битката с различните зависимости и има ли промяна в нагласите на обществото към този проблем, обясняват двамата съоснователи на Асоциация за превенция и работа със зависимости и на Терапевтичен център за лечение за зависимости "Само днес" във Варна - Милена Петрова и Павел Павлов.

“Много по-важно е да се вложат усилия в превенцията, защото както казват американците - един долар в превенция, след това спестява седем долара, вложени в лечението”, казва Павел Павлов

По думите му, лечението е много скъпо, защото един път процесът станал необратим, т.е. когато е развита хронична зависимост, всички етапи на лечение, които са измислени досега, са много ниско ефективни. “За съжаление, до по-голямата част от хората, които развиват хронична зависимост, изобщо не стигаме и не можем да им помогнем”, допълва той.

Много от усилията на Асоциацията са насочени в превенция как да предотвратят зависимостта, но това е сложен процес, в който са ангажирани много хора на различни нива - държава, училища, образователна система, полиция, социална система.

Колкото и да е далече страната ни в осигуряването на такава добра комуникация и съвместна работа между всички нива на държавните институции, за да бъде ефективен този процес, вече все пак се правят някакви първи стъпки.

Милена Петрова и Павел Павлов всъщност прилагат в страната ни опит, научен в чужбина.

“В процеса на работа, се открива под основната химическа зависимост, такава към любовта, секса, хазартна зависимост. Няма как да лекуваме само една алкохолна зависимост, без да лекуваме другото, което я заобикаля. Зависимостите обикновено не са по една, те са в пакет с нещо друго”, казва Милена Петрова.

За много зависимости се говори, че се предават по наследство, но много проучвания показват, че няма само една причина за появата на определена зависимост. 
“Зависимостта, сама по себе си, е много по-сложно заболяване от това дали човек е хазартно, алкохолно, хранително зависим - това е на повърхността, под нея винаги стои един и същи механизъм”, обясни още Милена Петрова.

Още за зависимостите и това, което ги провокира - чуйте в разговора на Гергана Пейкова.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В 45-то НС имаше реална политическа борба с елементи на идейни сблъсъци

Това Народно събрание имаше лице. Всъщност имаше няколко лица и ние имаме много основания да смятаме, че лицата, които видяхме там, са вероятно близки до истинските лица на силите, които ги демонстрираха. Това е много полезна информация за българското общество. Тази информация помага да се направи информиран избор за следващото Народно събрание, казва..

публикувано на 14.05.21 в 18:31

Протестите в Колумбия не стихват. Полицията с брутални дийствия

Масови протести в Колумбия вече повече от две седмици. Демонстрациите са придружени с брутално полицейско насилие. Според анализатора Руслан Трад, протестната вълна е продължение от тази през 2019-та година, която временно затихна заради локдауните и пандемията и в момента е набрала нова сила и заради влошената икономическа обстановка...

публикувано на 14.05.21 в 17:28
Манол Пейков

Манол Пейков: В следващия парламент новите политически субекти ще спечелят повече гласове

45-то Народно събрание беше кратко, но съдържателно. Това, което го отличаваше от предишното, беше разпаленият тон, страстите, които бушуваха непрекъснато и докато за някои това е може би минус, за мен е знак за съживяване на парламентарния ни живот. Проблемът е, че през последните няколко правителствени мандата, парламента беше заметен под чехъл...

публикувано на 14.05.21 в 17:10
Борислав Цеков

Борислав Цеков: Нека не вървим към „африканизация“ в политиката

Разпуснатият 45-и парламент беше фрагментиран и ялов. Липсваше му необходимата критична маса политически диалог и това предопредели кончината му, коментира пред Радио София Борислав Цеков , д-р по конституционно право, бивш народен представител (2001-2005). Според него част от обясненията за случилото се са в ниската политическа култура ...

публикувано на 14.05.21 в 16:59
Арман Бабикян

Връщането на парламентаризма е част от връщането на демокрацията в България

Народното събрание свърши няколко важни неща, въпреки комично краткия си живот . Изглежда част от политическите сили влязоха с нагласата, че трябва веднага да излязат от него и това се отрази на функционалността на Народното събрание, и на възможния законодателен продукт, който даде", казва Арман Бабикян - представител на коалицията “Изправи се...

публикувано на 14.05.21 в 16:10
Димитър Ганев

Димитър Ганев: С този служебен премиер решаващата дума в кабинета ще е на Румен Радев

Безспорно, всички ще запомним 45-ото Народно събрание като най-краткото и единственото след 1991 г., което не успя да състави правителство. Като последствие България влезе в политическа криза, от която се надяваме да излезе след изборите на 11 юли. Това коментира пред Радио София Димитър Ганев - политолог от изследователския център „Тренд“...

обновено на 14.05.21 в 16:04

VenZy - за ролята на бащинството и новите проекти

Той съвсем скоро е станал татко. Разказва, че тази нова роля в живота му го прави истински щастлив и го зарежда с безкраен позитивизъм. „Усещането е прекрасно и с течение на времето започваш да разбираш, че тази роля е по-важна от всички които си имал в живота си досега. Вече има едно друго същество, на което нуждите са пред твоите.“ –..

публикувано на 14.05.21 в 15:46