Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Накъде отиваме след изборите

Снимка: БГНЕС

Департамент „Политически науки“ на Нов български университет организира онлайн конференция на тема „Избори и след изборите накъде?“ на 22 април, 2021 г. от 14 часа.

Събитието е част от поредицата дискусии, посветени на парламентарните избори в България, организирани през последния месец в университета, съобщи пред Радио София гл. ас. д-р Ирена Тодорова от НБУ.

Темите, които ще бъдат поставени в рамките на конференцията, обхващат широк кръг от проблемни полета, които пряко засягат качеството на демокрацията и изборния процес в България. Целта е академично да бъдат разисквани процесите и да се разгърнат сценариите за развитие на страната.

„Ръководени сме от едно и също усещане за влошаване на демократичните устои. Това е следствие не само на управленията, но и от липсата на траен ангажимент на избирателя с политическия процес - той не бива да се изчерпва само с акта на гласуване с бюлетина или участието в протест на“, отбеляза д-р Тодорова.

Това ще обяснят и експертите на конференцията – на младите хора (студентите), но и на всички други хора.

„Свръхемоционалните политически решения дават не особено добри резултати за самата демокрация. Това пролича в разпарчетосания нов парламент. В момента изглежда гражданинът събуди интереса си към политиката, защото тя заприлича на шоу, на своеобразен театър. Време е да извадим политиката от нейния негативен прочит. Именно управляващите трябва да вдъхват надежда у хората“, подчерта Ирена Тодорова, която ще е сред водещите и лекторите на конференцията.

„След изборите трябва да се следват известните процедури за съставяне на кабинет. Това не е рулетка, а законодателно определена процедура“, категоричен е гл. ас. д-р Любомир Стефанов, който също ще участва в конференцията, организирана от НБУ. Има 3 седмици за крайния срок, в който да се състави правителство, което да събере и парламентарна подкрепа.

Възможно е на базата на принципи и договорености (не договорки), на базата на управленска програма да се сформира министерски съвет, допълни д-р Стефанов.

По думите му на последните избори на 4 април българинът гласува емоционално и носталгично, невинаги с достатъчно информация, но и прагматично.

Когато възможностите за гласуване са цяла палитра, а не се свеждат до физическо присъствие в секцията, ще можем да видим доколко българинът се интересува или неглижира правото да избира. Тогава със сигурност можем да кажем дали определена избирателна активност е ниска. Опашките за гласуване в чужбина не са знак за повишена активност. Можеха да бъдат, ако избирателните секции не бяха достатъчен брой.

С Ирена Тодорова и Любомир Стефанов разговаря Лъчезар Христов.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Софийски фестивал на науката

Софийски фестивал на науката

Единайсетият Софийски фестивал на науката ще се проведе на 15 и 16 май 2021 г. в София Тех Парк и на 17 и 18 май 2021 г. дигитално за ученици. Акцентът тази година е какви са мащабите на човешкия отпечатък върху природата. Убиват ли хората природата, или човешката дейност е част от естествения ход на земните събития? Влязла ли е Земята в нова геоложка..

публикувано на 15.05.21 в 09:53

В 45-то НС имаше реална политическа борба с елементи на идейни сблъсъци

Това Народно събрание имаше лице. Всъщност имаше няколко лица и ние имаме много основания да смятаме, че лицата, които видяхме там, са вероятно близки до истинските лица на силите, които ги демонстрираха. Това е много полезна информация за българското общество. Тази информация помага да се направи информиран избор за следващото Народно събрание, казва..

публикувано на 14.05.21 в 18:31

Протестите в Колумбия не стихват. Полицията с брутални дийствия

Масови протести в Колумбия вече повече от две седмици. Демонстрациите са придружени с брутално полицейско насилие. Според анализатора Руслан Трад, протестната вълна е продължение от тази през 2019-та година, която временно затихна заради локдауните и пандемията и в момента е набрала нова сила и заради влошената икономическа обстановка...

публикувано на 14.05.21 в 17:28
Манол Пейков

Манол Пейков: В следващия парламент новите политически субекти ще спечелят повече гласове

45-то Народно събрание беше кратко, но съдържателно. Това, което го отличаваше от предишното, беше разпаленият тон, страстите, които бушуваха непрекъснато и докато за някои това е може би минус, за мен е знак за съживяване на парламентарния ни живот. Проблемът е, че през последните няколко правителствени мандата, парламента беше заметен под чехъл...

публикувано на 14.05.21 в 17:10
Борислав Цеков

Борислав Цеков: Нека не вървим към „африканизация“ в политиката

Разпуснатият 45-и парламент беше фрагментиран и ялов. Липсваше му необходимата критична маса политически диалог и това предопредели кончината му, коментира пред Радио София Борислав Цеков , д-р по конституционно право, бивш народен представител (2001-2005). Според него част от обясненията за случилото се са в ниската политическа култура ...

публикувано на 14.05.21 в 16:59
Арман Бабикян

Връщането на парламентаризма е част от връщането на демокрацията в България

Народното събрание свърши няколко важни неща, въпреки комично краткия си живот . Изглежда част от политическите сили влязоха с нагласата, че трябва веднага да излязат от него и това се отрази на функционалността на Народното събрание, и на възможния законодателен продукт, който даде", казва Арман Бабикян - представител на коалицията “Изправи се...

публикувано на 14.05.21 в 16:10
Димитър Ганев

Димитър Ганев: С този служебен премиер решаващата дума в кабинета ще е на Румен Радев

Безспорно, всички ще запомним 45-ото Народно събрание като най-краткото и единственото след 1991 г., което не успя да състави правителство. Като последствие България влезе в политическа криза, от която се надяваме да излезе след изборите на 11 юли. Това коментира пред Радио София Димитър Ганев - политолог от изследователския център „Тренд“...

обновено на 14.05.21 в 16:04