Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Районна администрация и "Спортна София" в спор за два терена в парк "Гео Милев"

Снимка: Ани Петрова, БНР
В парка в кв. “Гео Милев” има няколко терена, които са собственост на “Спортна София”, които са в окаяно състояние и се търси решение кой да бъде техен собственик и да бъдат реновирани. Правени са опити тези терени да бъдат върнати обратно на общината, но това все още не е факт. 

“Това е един процес, който кметът на район “Слатина” е започнал преди 12 месеца. Резултатът беше един внесен доклад от общински съветник от ГЕРБ, кметът Георги Илиев от Демократична България, но този доклад вместо да отговори на въпросите, които поставите, предлага та СОС да се хвърлим в неизвестното - подписвайки един празен чек”, коментира Карлос Контрера.
Според Контрера липсва концепция за развитието на терена.

“Тук проблемът не във философията дали този терен да стане публична общинска собственост, въпросът е начинът по който това се прави и гаранциите, че след това тази собственост няма да се окаже предмет на някакви схеми за поставяне на павилиони и ресторантчета, атракциони”, коментира общинският съветник.

От своя страна кметът на район Слатина Георги Илиев заяви, че в доклада ясно пише, че целта на връщането на терените е, за да се възстанови функцията им, т.е. да се използват за спорт, не за нещо друго. 

“Ще направим по-подробен доклад,разбира се, след като това е волята на Столичния общински съвет, ще се съобразим с нея. В случая обаче ще се забавим, защото доколкото разбирам, от нас се очаква да представим кой ще инвестира, как ще се случи”, коментира кметът на Слатина Георги Илиев.  


Чуйте двата разговора на Божидар Янев в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветя и рози в ефира на Радио София

Казанлък отвъд розите и тракийските гробници

Навръх Петдесетница и Св. Наум, Радио София и Радио Стара Загора в съвместна продукция ни пренасят в Казанлък. Царица ли е още розата в Казанлък, мястото с гробниците на тракийските царе? Изнесеното студио на Радио София в един от любимите подбалкански градове дава отговор не само на този изначален въпрос, изникващ в съзнанието на всеки. Началото е с..

публикувано на 20.06.21 в 12:10
Кулата на Копитото, откъдето се излъчва и Радио София

Излъчвателят над София

Фийчърът на Божидар Янев за кулата на Копитото бе създаден от него като участник в БНР Академия.  Започнала от спомените му от разказите на неговия дядо, историята споделя настроенията на мястото и документирани спомени на работещи там, проблемите при строителството, умората и заболяванията при работещите. Но също и куриози около липсата на покритие. От..

публикувано на 19.06.21 в 16:00

Огнен танц, театър, цирк

"Има идеи, които само ти казват как да ги случиш. За мен личният танц с огъня започна преди 20 години. Огнените инструменти ти дават симбиоза между тяло и обект. Работих с първата професионална група в България за танц с огън - периодът бе много вълнуващ." - разказва Саша Хаджиева - артист, сценарист на документалния филм „Родени от огъня“, филм за..

публикувано на 19.06.21 в 15:05
Виола Каравелова

Тъгата събира

Любовната им история е с тъжен край - Виола Каравелова и Йосиф Хербст. Девет години Виола няма никаква вест от съпруга си и не може да повярва, че е изчезнал. Виола вегетира до края на дните си в апартамента на майка си на ул. Шести септември. Тя е по-красива и изящна от сестра си Лора - и двете са дъщери на Екатерина и Петко Каравелови. Виола е сама..

публикувано на 19.06.21 в 14:05

На път из България от Ларгото

"Цветно музикално пътешествие през седем фолклорни области на България" - така представя проекта си "Пътуване из България"    Милена Великова, председател на Сдружение "Алтернативен свят Оренда". Датата е 26.06.2021 г. (събота), мястото -  Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ на Ларгото. За децата ще има и творческо ателие с..

публикувано на 19.06.21 в 11:30
Национален тенис център

Безплатен тенис за деца

Какво обичат децата в тениса - техните отговори и допълненията от треньора им Владислав:"Далеч от виртуалните пространства, нови запознанства, приятелства, емоции, здравето няма какво да го коментираме. За съжаление днес тенисът е спорт за привилегировани": За да отвори вратите към красивия спорт към всички желаещи деца е инициативата за безплатен..

публикувано на 19.06.21 в 11:29

Дарителството в "Земята и хората"

Създаден с даренията на емигранта Илия Делев и колекциите на доц. Михаил Малеев и други български учени, музеят "Земята и хората" продължава традицията си да ги чества. Живка Янакиева, главен уредник, разказва за  Деня на дарителя - празник на музея "Земята и хората“: "В 6 витрини на първия етаж ще бъдат представени различни теми от профила на..

обновено на 19.06.21 в 11:08