Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Любен Хубенов: Защо да празнуваме със смъртта на животно?

Готвачът, веган и музикант дава рецепта за бързо и вкусно ястие - пържола от гъби и аспержи

Любен Хубенов
Снимка: Олег Узунов

Може ли след постите преди Великден и в събраните празници в началото на май да минем с трапеза, в която да липсва агнешкото?

Това е елементарен въпрос за професионалния готвач, активист и китарист от хардкор групата „Last Hope“ Любен Хубенов. Със сигурност повече от 15 години той не е вкусвал не само агнешко, но и друго месо.

„По време на празници трябва да споделим любовта и храната си с ближния. Защо трябва да е агънце, може да е просто вкусна храна. Защо трябва да се празнува със смъртта на някакво животно?“, каза развълнуван от темата той пред Радио София.

Хубенов призна, че обожава аспержите и предложи нещо, което се прави бързо, но става вкусно:

  • Рецептата
    Слагаме да се вари ориз по избор (препоръчвам червен) според инструкциите на пакета. Половината от водата заменяме с кокосово мляко и добавяме сол. Без да се реже, разделя или накъсва, един пакет кладница се слага в предварително загрят тиган на средно висока температура. Мазнината е по избор, но препоръчвам зехтин. Овкусяваме със сол, пипер, 3-4 скилидки чесън, розмарин и мащерка и затискаме с друг тиган, който да прилепи кладницата към горещата повърхност, докато тя не придобие тъмнозлатист цвят ( 10-15 мин). Обръщаме за “пържолата” и я позлатяваме за още две минути от другата страна. Обръщаме пак я и я слагаме в чинията. Докато изчакваме почти готовият ориз, в загрят тиган със зехтин слагаме няколко аспержи (сега са в сезон и не са толкова скъпи) и буквално за три минути, след осоляване и малко чесън и черен пипер, аспержите са готови и се изсипват в чинията до вече готовия ориз и кладницата.
    Винаги и дори задължително, до това кажи-речи класическо ястие, могат да се добавят каквито имате зеленчуци в хладилника - глазирани, сотирани, запечени или на пюре.

„Не се ограничавайте от традиции и правила. Обичайте хората около вас, помагайте на тези в нужда! И не забравяйте - всички носим еднаква по форма душа. Домашните ни любимци - нашите кученца и котенца, не са традиционен обяд или вечеря, защото традициите ни са такива. С агънцетата обаче не е така...“, допълни Любен Хубенов.

По думите на готвача-музикант, отношението към веганите е формирано заради няколко по-„активни“ - никой не обича да му казваш какво да прави или яде. Лично той, ако не е спрял да яде месо, нямало да опита и да яде много от вкусните нещо, които и до днес приготвя за хранене. Принудил се да се научи да готви, развил хранителната си култура.
Не ви ли се прииска да го последвате?

С Любен Хубенов разговаря Антония Каменичка.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След конкурса на „Тийноватор“ ще ядем сладолед без захар, но с протеин

Сто ученици от 6 града представиха 20 интересни стартъп идеи „как да направим живота си по-устойчив, по-красив, по-удобен и по-умен“ на финала на последното издание на „Тийноватор“ през този месец. Програмата е част от международната мрежа U School, адаптирана за българските училища, в която ментори от стартиращи и развити компании в..

публикувано на 22.06.21 в 11:40

Колко е поскъпнал животът в София за последната година

София е станала по-скъп за живеене и работа град , като се изкачва с 15 места от 2020 г. – от 180-о на 165-о , според проучване на глобалната консултантска компания Mercer за разходите за живот. Ашхабад, столицата на Туркменистан в Централна Азия, е най-скъпият град за живеене тази година. Най-евтиният град в света е Бишкек,..

публикувано на 22.06.21 в 10:13

"Софийски имоти" или частен инвеститор - кой ще изгради етажния паркинг в "Надежда"?

Програмата за паркинги с частни инвестиции предвижда върху сега неизползваеми общински терени да могат да строят частни инвеститори, които да бъдат избрани с конкурс и да стопанисват паркингите 30 години, след което да ги върнат на общината. Един от авторите на програмата е председателят на бюджетната комисия към Столичния общински съвет Георги..

публикувано на 22.06.21 в 09:57

Инфраструктурата и липсата на паркоместа сред основните проблеми в кв. "Надежда"

Инфраструктурата и липсата на паркоместа са основните проблеми в столичния район „Надежда“ , според мнението на гражданите. Проблемът с паркирането може да бъде решен чрез изграждането на етажни паркинги. От Столичната община планират пет подобни проекта в районите "Надежда", "Слатина", "Сердика", "Студентски" и "Подуяне".  „Проблемът с..

публикувано на 22.06.21 в 09:08

Морските дарове, майонезата и месото могат да са опасни в топлото време

Топлото време е предпоставка за чести хранителни отравяния. Рибата, яйцата и пилешкото месо, могат да причинят сериозни проблеми, съобщава и спанският вестник „Ла Вангуардия“.  Оттам добавят, че това не са единствените храни, които могат да ни причинят сериозни неразположения. Изданието представя и още опасни храни, ако не се приготвят и съхраняват..

публикувано на 22.06.21 в 08:15

Затоплянето продължава, 31 градуса в София

Днес ще преобладава слънчево време. Ще бъде почти тихо. На отделни места ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Затоплянето ще продължи. Максималните температури ще бъдат между 31 и 36 градуса, в София около 31.

публикувано на 22.06.21 в 07:35

Представят първия дигитализиран почерк на велик българин

Прехвърляйки мост между историческо минало и съвременна култура,  Национална картова и платежна схема  започва пилотен за България  проект за дигитализиране писменото наследство  на една от сакралните фигури в нашата памет .  Повече 2 десетилетия в света е практика да се дигитализират почерците на умове и таланти на човечеството,..

публикувано на 21.06.21 в 18:32