Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дъмпинг на месо и яйца от внос не се състоя

Симеон Караколев: Очакваме след Гергьовден да отчетем половин милион консумирани агнета

От 18 до 20 юни край Петропавловския манастир до Лясковец ще се проведе Деветият национален събор на овцевъдите в България

Симеон Караколев
Снимка: noka.bg

Овцевъдите посрещат Великден и Гергьовден с реализирана продукция на сравнително задоволителни цени. Обичайно в България по време празниците се консумират около половин милион агнета. Малкото останали ще бъдат на трапезата на 6 май. Както са били предвижданията в началото на сезона месото се е продавало в ценовия диапазон от 14 до 19 лв./кг. В сравнение с 2020 г. цената е с около 15% по-висока.

Това заяви пред Радио София съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев.

По негови данни очакваният дъмпинг на месо и яйца от внос не се състоя, благодарение и на контрола от страна на БАБХ по граничните пунктове.

Снимка: noka.bg

Караколев припомни, че за безопасност своеобразна гаранция дава българският произход, който на месото се означава със син печат. За всяко друга държава печатът е червен. Препоръчително и законно е да се купи месо от някоя ферма, допълни животновъдът.

По отношение на млякото, съществуват злоупотреби с използване на сухо мляко, или повече вода.

„Освен че се цените са спекулативни, продуктът не е здравословен. В България глобите за това все още са малки“, каза още Симеон Караколев.

Колкото до помощите във връзка с коронавирусната пандемия, от НОКА са заявили искания към държавните органи, подкрепата да не е на парче и тя да достигне до всички фермери.

След година прекъсване от 18 до 20 юни край Петропавловския манастир до град Лясковец ще се проведе Деветият национален събор на овцевъдите в България.
Ще бъдат  показани над 1000 чистопородни животни – овце, кози, кучета и коне. Под мотото „Българските храни от български суровини“ ще е изложението на фермерски продукти от овче и козе мляко и месо. 

Предвидени са атрактивни фермерски състезания по ръчно доене и стрижба, машинен млеконадой на кози, за на-тежък коч, най-добро сирене и кашкавал, теглене на товари от коне-тежковози, изложение на селскостопанска техника, оборудване и специализирана литература.

Съборът на овцевъдите по традиция ще съчетае стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството сбогатата българска народна култура, традиции и фолклор. Ще има кулинарни зони, традиционни занаяти, народни веселби, нестинари, хоротеки, а специална изненада ще са многото забавления и етно атракциите за цялото семейство.

Със Симеон Караколев разговаря Катя Василева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветя и рози в ефира на Радио София

Казанлък отвъд розите и тракийските гробници

Навръх Петдесетница и Св. Наум, Радио София и Радио Стара Загора в съвместна продукция ни пренасят в Казанлък. Царица ли е още розата в Казанлък, мястото с гробниците на тракийските царе? Изнесеното студио на Радио София в един от любимите подбалкански градове дава отговор не само на този изначален въпрос, изникващ в съзнанието на всеки. Началото е с..

публикувано на 20.06.21 в 12:10
Кулата на Копитото, откъдето се излъчва и Радио София

Излъчвателят над София

Фийчърът на Божидар Янев за кулата на Копитото бе създаден от него като участник в БНР Академия.  Започнала от спомените му от разказите на неговия дядо, историята споделя настроенията на мястото и документирани спомени на работещи там, проблемите при строителството, умората и заболяванията при работещите. Но също и куриози около липсата на покритие. От..

публикувано на 19.06.21 в 16:00

Огнен танц, театър, цирк

"Има идеи, които само ти казват как да ги случиш. За мен личният танц с огъня започна преди 20 години. Огнените инструменти ти дават симбиоза между тяло и обект. Работих с първата професионална група в България за танц с огън - периодът бе много вълнуващ." - разказва Саша Хаджиева - артист, сценарист на документалния филм „Родени от огъня“, филм за..

публикувано на 19.06.21 в 15:05
Виола Каравелова

Тъгата събира

Любовната им история е с тъжен край - Виола Каравелова и Йосиф Хербст. Девет години Виола няма никаква вест от съпруга си и не може да повярва, че е изчезнал. Виола вегетира до края на дните си в апартамента на майка си на ул. Шести септември. Тя е по-красива и изящна от сестра си Лора - и двете са дъщери на Екатерина и Петко Каравелови. Виола е сама..

публикувано на 19.06.21 в 14:05

На път из България от Ларгото

"Цветно музикално пътешествие през седем фолклорни области на България" - така представя проекта си "Пътуване из България"    Милена Великова, председател на Сдружение "Алтернативен свят Оренда". Датата е 26.06.2021 г. (събота), мястото -  Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ на Ларгото. За децата ще има и творческо ателие с..

публикувано на 19.06.21 в 11:30
Национален тенис център

Безплатен тенис за деца

Какво обичат децата в тениса - техните отговори и допълненията от треньора им Владислав:"Далеч от виртуалните пространства, нови запознанства, приятелства, емоции, здравето няма какво да го коментираме. За съжаление днес тенисът е спорт за привилегировани": За да отвори вратите към красивия спорт към всички желаещи деца е инициативата за безплатен..

публикувано на 19.06.21 в 11:29

Дарителството в "Земята и хората"

Създаден с даренията на емигранта Илия Делев и колекциите на доц. Михаил Малеев и други български учени, музеят "Земята и хората" продължава традицията си да ги чества. Живка Янакиева, главен уредник, разказва за  Деня на дарителя - празник на музея "Земята и хората“: "В 6 витрини на първия етаж ще бъдат представени различни теми от профила на..

обновено на 19.06.21 в 11:08