Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"ПроТекст 10" е в първия Фестивал за нова драматургия

Снимка: goethe.de/ins/bg

Десетото издание на платформата ПроТекст на Организация „36 маймуни“, започва от днес и ще се проведе до 16 май в Театър „Възраждане“ и залата на Гьоте-институт, който за първа година е организатор на .

Ще бъде представена серия от сценични четения и пърформанси. Фестивалът се провежда в рамките на международния проект New Stages Southeast, посветен на новата драматургия от Югоизточна Европа. Програмата включва текстове на две от най-актуалните имена на новата германска сцена в момента – Мария Милисавлйевич и Заша Мариана Залцман.

Местата за всички пърформанс-четения са резервирани. Значителна част от програмата ще бъде излъчвана онлайн във Facebook страниците на и и в YouTube канала на Гьоте-Институт. Всички стрийминги ще бъдат със субтитри на английски език.

Партньори са театър „Възраждане“ и Столичната библиотека, Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура "36 маймуни", Драма пакт София, Радар София, Национален фонд „Култура“, Асоциация за свободен театър.

ПроТекст 10 тази година ще представи нови български пиеси, избрани от международната мрежа за съвременна драматургия EURODRAM. Форматът, създаден с намерението да популяризира съвременната чуждестранна и българска драматургия, се провежда като поредица от пърформанс-четения. Селектираните през 2020 г. автори от България са Мартина Новакова, Мирослав Христов и Пресиян Кузов.

Всички събития са с вход свободен и задължителна предварителна регистрация.

Чуйте повече от разговора на Катя Василева с Гергана Димитрова от "36 маймуни".


ПРОГРАМА на ПроТекст 10

:: 13.05. | 19:00 | Театър „Възраждане“

ПУСТОНИЯ
текст: Мирослав Христов
режисура: Ованес Торосян
музика: Милен Апостолов
Участват: Асен Данков, Александър Кънев, Васил Витанов, Милена Ерменкова, Антъни Пенев, Михаил Михайлов, Ованес Торосян

пърформанс-четене от ПроТекст 10, продукция на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ (Плевен)

:: 14.05.| 19:00 ч. | Театър „Възраждане“

АРИСТОКРАТИТЕ
текст: Заша Мариана Залцман, превод: Гергана Димитрова
режисура: Гергана Димитрова
художник: Елена Шопова
музика: Емилиян Гацов-Елби
участват: Мария Панайотова, Боян Арсов

пърформанс-четене от ПроТекст 10, продукция на „36 маймуни“

:: 15.05. | 19:00 ч. | Театър „Възраждане“

РЪКАВИЦА
текст: Пресиян Кузов
режисура: Пресиян Кузов
участва: Николай Върбанов

пърформанс-четене от ПроТекст 10

:: 16.05 | 19:00 ч. | Гьоте-институт

ПАНОПТИКУМ
текст: Мартина Новакова
режисура: Мартина Новакова
участват: Ивайло Драганов, Дайяна Димитрова, Василия Дребова и Мартина Новакова

пърформанс-четене от ПроТекст 10

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екскурзоводите отново с апел за помощ към институциите

Една година след протестите на туристическия бранш, в които екскурзоводите взеха участие с искания за подпомагане, от Обединени лицензирани български екскурзоводи казват, че все още няма резултат от дадените обещания. Те настояват за осигуряване на пряка компенсация на хората за 14 месеца невъзможност за работа. “Това, което беше обещано последно беше..

публикувано на 22.06.21 в 18:37

Раздават Черноморските бизнес Оскар-и

Най-успешните компании и общини в Черноморския регион ще бъдат отличени на официална церемония в курорта “Слънчев бряг” на 6 август.  Подобни конкурси стимулират и популяризират успешните практики и дават стимул за развитие на бизнеса. Наградите се присъждат за изключителен успех, иновации и етика, които са задължителни за просперитета на всяка..

публикувано на 22.06.21 в 17:57

Малки и големи джазмени излизат на Лятната естрада в Борисовата градина

Един джаз ден в Борисовата градина – това не е тема за съчинение по преживяно събитие, но може да стане заглавие на страница в дневник, например. Засега е само име на първия по рода си музикален фестивал , насрочен за 27 юни, неделя . Организатор е училището за певци D Stars , а поканата е към всички малки и големи любители на..

публикувано на 22.06.21 в 16:47

Филмът "Брайтън 4" с три награди от фестивала в Трайбека

Филмът с българско участие „Брайтън 4“ на грузинския режисьор Леван Когуашвили спечели три отличия на 20-ия юбилеен кинофестивал в Трайбека, основан от Робърт де Ниро в Ню Йорк. Кинотворбата участва в международния игрален конкурс и  спечели наградите за най-добър филм, актьор и сценарий . „Брайтън 4“ е копродукция между Грузия, Русия,..

публикувано на 22.06.21 в 15:56

“Албена” позволява разплащане с криптовалута това лято

Курортен комплекс “Албена” позволява разплащане с криптовалута това лято. Към момента плащания биха могли да се направят чрез системата на BitPay с утвърдените валути като BitCoin, Ethereum, BitCoin Cash, XRP и др. “Тази инициатива имаме от няколко седмици и всичко в КК ”Албена” реално - не само нощувка, резервация, както и плащане на място може да..

публикувано на 22.06.21 в 15:15

Над 40 прожекции и дискусии в започващия фестивал "Срещи на младото европейско кино"

Седмото издание на " Срещи на младото европейско кино " се открива тази вечер (18:00 ч.) и ще продължи до 30 юни с прожекции и срещи във филмотечното кино "Одеон", Френския институт в България, кино "Влайкова", Чешкия център в София и Гьоте институт. на фестивала тази година е по-обширна и богата след пропуснатата заради пандемията 2020-а,..

публикувано на 22.06.21 в 15:04

Сватбата – любимото работно място на Любомир Жипонов

Какво е да се снима любовта? Лесно ли е, трудно ли е, забавно ли е? Това може със сигурност да каже сватбеният фотограф Любомир Жипонов , който в портфолиото си освен списък и примери с булки и церемониални или романтични моменти има и много награди. Както всяка друга снимка и при сватбата всеки миг е..

обновено на 22.06.21 в 13:13