Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радио София гостува на Военна академия "Георги С. Раковски"

| обновено на 16.05.21 в 17:22
2
Паметникът на Раковски и параклисът във Военна академия
Снимка: Ангелина Грозева/Радио София

Военна академия „Г. С. Раковски“ е най-старото висше военно училище в България. Създадена е със Закон на 1 март 1912 г., приет от 15-то Народно събрание. Тя има принос не само за оформянето на офицерския корпус, но и за изграждането на новата българска държава в духа на европейските ценности. 

Военна академия „Г. С. Раковски“ е водеща национална образователна институция с дългогодишни традиции във висшето образование за подготовка и обучение на офицери и студенти в различни магистърски специалности. Академията предлага модерно академично обучение, съчетано с лидерско изграждане и гражданска отговорност в областта на сигурността и отбраната.

Приоритетна цел и традиция в дейността на Академията е качественото обучение по съвременни модерни технологии, ролеви игри, решаване на казуси и интерактивни лекции. Партньори в обучението са образователни и изследователски институции от страната и чужбина. 

Библиотеката на територията на Академията вече има нова собствена сграда с богат библиотечен фонд. Впечатляващо е, че Военна академия е може би единственото висше училище, което увеличава своя брой студенти през всяка от последните три години в условията на сериозна демографска криза. 

В момента Академията изгражда нови общежития на територията си, където е и храмът „Свети Архангели“. Предстои с благотворителност да бъдат събрани средства за изграждане на градски парк и монумент на загиналите войни от Първата и Втората световна война, твърди ректора на Военната академия „Г. С. Раковски“ – полковник генерал майор д-р Груди Ангелов.  

„Възможно е държава да не съществува, но държавността да е неопровержим факт“, твърди генерал Груди Ангелов в свой доклад на научната конференция „Раковски – 200 години безсмъртие“. Част от инициативите по повод годишнината са и откритите барелефи на Раковски в родния му Котел и в Пловдив. Предстои и премиера на филма, посветен на Раковски на 20.05 във Военна Академия. Всички столичани са поканени.  

Ген.-майор Груди Ангелов, Началник на Военна академия  за мястото на Г. С. Раковски и за настоящето:ген-майор Груди Ангелов, Началник на Военна академия

Доц.д-р Мария Фъртунова, пом.-ректор на Военна академия за рейтинга на академията: Доцент д-р Мария Фъртунова – помощник-ректор на Военна академия „Г. С. Раковски“ заяви, че в работата й за рейтинговата система на Висшите училища, Военната Академия показва добри резултати. Въпросът за създаване на научен елит във Висшите училище е доста сериозен и заема сериозно място в Европейската комисия. Доц.д-р Марив Фъртунова, пом.-ректор на Военна академия
Полковник професор д-р Георги Димов – декан на факултет „Национална сигурност и отбрана“ очерта образованието във Военната академия не просто като изграждащо нови знания у студентите, но и важни знания за живота и дисциплинираност, която е силно присъща на учебно заведение като Военната Академия. Факултетът намира баланс между офицери и цивилни служители. Ценностната система е различна на категорията обучаеми, например офицерите заострят внимание върху опасностите, при гражданските лица не е точно така. Полк.проф.д-р Георги Димов, декан на факултет

Полковник доцент Емил Енев - декан на факултет „Командно-щабен“ заяви, че най-новата специалност : „Разузнаване, специални способности и електронна война“ е една изключително важна и ценна програма. Друга нова специалност е „Борба с радикализация и тероризма“. Мисиите зад граница, в които участват преподавателите се провеждат, там където има най-големи заплахи за националната сигурност.Военна академия Г.С.Раковски

Проф.д-р. Венелин Терзиев очерта отворената наука като необходимост науката да бъде достъпна, а именно България има публичен портал за отворена наука, разработена от НАЦИД, където се публикуват и изследвания на Военна академия. Това е малка крачка към отворената наука, защото тя е там, където е общественото развитие, заяви още той. Проф.д-р. Венелин Терзиев с водещата Анелия Торошанова"Натрупването на знанията е особено важно, ние българите трудно се учим от нашите грешки, по-скоро ги повтаряме, защото имаме къса памет, екстраординарният Раковски като такава велика личност е признат по-късно, неговите съвременници не са го оценили тогава. Ако говорим за съвременната просветителска мисия, като преподавателска, тя трябва да е свързана с това да изграждаме у младите тази ценност." - думи на Проф.д-р. Венелин Терзиев.Паметникът на полк.Борис Дрангов

Изявените студенти на Академията продължават пътя си там, като участват и в различни Еразъм проекти и се обучават извън страната, стават и преподаватели и докторанти. Такъв е и примерът с подполковник Николай Радославов и Илия Табаков, хоноруван преподавател към Военна Академия. Заедно с Цвети Монова - магистър, Александър Спасов - бакалавър и Денислав Илиев - гл.експерт във Военна академия те говорят и за атмосферата, перспективите и мястото на академията в международен план:Паркът на Военна академияБъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

FesTEAval събира почитателите на чая на открито пред Телефонната палата

Ако обичате чай, от 18 до 20 юни за вас ще има едно необиЧАЙно изложение пред Телефонната палата в София. Това ще бъде четвъртото издание на FesTEAval , на което ще може да научите повече за различните традиции и култура на пиене, видове сортове, въздействие върху организма, не на последно място – да вкусите. Ще участват над 30..

публикувано на 14.06.21 в 13:01

Готови ли сме за летните вируси и неразположенията от сезона

Както всеки сезон, така лятото има своите болести или здравни рискове. В топлото време също се активират вируси, които атакуват възрастните и най-вече децата, предизвикват разстройство, повръщане, висока температура. Най-често разпространените летни вируси са рота, ентеро и адено вирусите. Предаването им от човек на човек става по..

публикувано на 14.06.21 в 12:23

100 лв. стипендия за зрелостници с високи резултати от матурите

Повече от 4500 зрелостници ще получат допълнителна стипендия от 100 лева на месец, ако продължат образованието си в определени специалности, съобщават от Министерство на образованието Стипендията се отпуска на ученици, които са сред първите 10% с най-високи оценки на матурата по български език и литература. На втория изпит те трябва да имат поне..

публикувано на 14.06.21 в 12:15

Кръводаряването е най-лесният героичен акт

Дарената кръв е безценен ресурс за здравната система. От нея специалистите в трансфузионната мрежа произвеждат така необходими качествени кръвни съставки, с които всекидневно се лекуват пациенти, спасяват се животи. Това акцентира пред Радио София Евелина Динкова от Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) по повод днешния..

публикувано на 14.06.21 в 11:28

Радослав Мирчев: Хубаво е децата да растат сред природата

Витоша е темата на „Събуди се, София“ тази седмица. Достъпността до планината, хижите и новите хижари, които се грижат да почиваме спокойно са част от темите, които разглеждаме. Радослав Мирчев е на 32 години . От една година е собственик на хижа „Септември“, след като заедно със съдружника си Владимир Бояджиев я закупуват в окаяно..

публикувано на 14.06.21 в 10:16

Яжте плодове и зеленчуци - проверете ги за нитрати "на око"

Има начин да разпознаем „на око“ дали плодовете и зеленчуците съдържат прекомерно количество нитрати, казва Георги Суслянок, доцент в катедрата по Биотехнологии в Московския университет , цитиран от РИА Новости. Трябва да бъдем особено внимателни към несезонните зеленчуци и плодове.  Естествено отгледаните домати не са с големи размери...

публикувано на 14.06.21 в 08:25

Седмицата започва с дъжд и гръмотевици

Днес преди обяд ще има повече слънчеви часове. Купеста и купесто-дъждовна облачност ще се развива в обедните и следобедните часове, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Възможни са краткотрайни превалявания от дъжд, на места с гръмотевици. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 18° и 23°, в..

публикувано на 14.06.21 в 07:35