Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио София гостува на Военна академия "Георги С. Раковски"

| обновено на 16.05.21 в 17:22
2
Паметникът на Раковски и параклисът във Военна академия
Снимка: Ангелина Грозева/Радио София

Военна академия „Г. С. Раковски“ е най-старото висше военно училище в България. Създадена е със Закон на 1 март 1912 г., приет от 15-то Народно събрание. Тя има принос не само за оформянето на офицерския корпус, но и за изграждането на новата българска държава в духа на европейските ценности. 

Военна академия „Г. С. Раковски“ е водеща национална образователна институция с дългогодишни традиции във висшето образование за подготовка и обучение на офицери и студенти в различни магистърски специалности. Академията предлага модерно академично обучение, съчетано с лидерско изграждане и гражданска отговорност в областта на сигурността и отбраната.

Приоритетна цел и традиция в дейността на Академията е качественото обучение по съвременни модерни технологии, ролеви игри, решаване на казуси и интерактивни лекции. Партньори в обучението са образователни и изследователски институции от страната и чужбина. 

Библиотеката на територията на Академията вече има нова собствена сграда с богат библиотечен фонд. Впечатляващо е, че Военна академия е може би единственото висше училище, което увеличава своя брой студенти през всяка от последните три години в условията на сериозна демографска криза. 

В момента Академията изгражда нови общежития на територията си, където е и храмът „Свети Архангели“. Предстои с благотворителност да бъдат събрани средства за изграждане на градски парк и монумент на загиналите войни от Първата и Втората световна война, твърди ректора на Военната академия „Г. С. Раковски“ – полковник генерал майор д-р Груди Ангелов.  

„Възможно е държава да не съществува, но държавността да е неопровержим факт“, твърди генерал Груди Ангелов в свой доклад на научната конференция „Раковски – 200 години безсмъртие“. Част от инициативите по повод годишнината са и откритите барелефи на Раковски в родния му Котел и в Пловдив. Предстои и премиера на филма, посветен на Раковски на 20.05 във Военна Академия. Всички столичани са поканени.  

Ген.-майор Груди Ангелов, Началник на Военна академия  за мястото на Г. С. Раковски и за настоящето:ген-майор Груди Ангелов, Началник на Военна академия

Доц.д-р Мария Фъртунова, пом.-ректор на Военна академия за рейтинга на академията: Доцент д-р Мария Фъртунова – помощник-ректор на Военна академия „Г. С. Раковски“ заяви, че в работата й за рейтинговата система на Висшите училища, Военната Академия показва добри резултати. Въпросът за създаване на научен елит във Висшите училище е доста сериозен и заема сериозно място в Европейската комисия. Доц.д-р Марив Фъртунова, пом.-ректор на Военна академия
Полковник професор д-р Георги Димов – декан на факултет „Национална сигурност и отбрана“ очерта образованието във Военната академия не просто като изграждащо нови знания у студентите, но и важни знания за живота и дисциплинираност, която е силно присъща на учебно заведение като Военната Академия. Факултетът намира баланс между офицери и цивилни служители. Ценностната система е различна на категорията обучаеми, например офицерите заострят внимание върху опасностите, при гражданските лица не е точно така. Полк.проф.д-р Георги Димов, декан на факултет

Полковник доцент Емил Енев - декан на факултет „Командно-щабен“ заяви, че най-новата специалност : „Разузнаване, специални способности и електронна война“ е една изключително важна и ценна програма. Друга нова специалност е „Борба с радикализация и тероризма“. Мисиите зад граница, в които участват преподавателите се провеждат, там където има най-големи заплахи за националната сигурност.Военна академия Г.С.Раковски

Проф.д-р. Венелин Терзиев очерта отворената наука като необходимост науката да бъде достъпна, а именно България има публичен портал за отворена наука, разработена от НАЦИД, където се публикуват и изследвания на Военна академия. Това е малка крачка към отворената наука, защото тя е там, където е общественото развитие, заяви още той. Проф.д-р. Венелин Терзиев с водещата Анелия Торошанова"Натрупването на знанията е особено важно, ние българите трудно се учим от нашите грешки, по-скоро ги повтаряме, защото имаме къса памет, екстраординарният Раковски като такава велика личност е признат по-късно, неговите съвременници не са го оценили тогава. Ако говорим за съвременната просветителска мисия, като преподавателска, тя трябва да е свързана с това да изграждаме у младите тази ценност." - думи на Проф.д-р. Венелин Терзиев.Паметникът на полк.Борис Дрангов

Изявените студенти на Академията продължават пътя си там, като участват и в различни Еразъм проекти и се обучават извън страната, стават и преподаватели и докторанти. Такъв е и примерът с подполковник Николай Радославов и Илия Табаков, хоноруван преподавател към Военна Академия. Заедно с Цвети Монова - магистър, Александър Спасов - бакалавър и Денислав Илиев - гл.експерт във Военна академия те говорят и за атмосферата, перспективите и мястото на академията в международен план:Паркът на Военна академия

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
С Оля Ал Ахмед и поетите Петко Каневски и Демир Демирев

Оазис на културите

Днес Радиокафе се излъчва от къщата музей „Ваня Петкова“ в село Езерово, община Първомай. Честваме 80 години от рождението на известната българска поетеса. Началото е с дъщеря ѝ, журналистката Оля Ал Ахмед : "Най-вече ми бе приятел, после - баба. Другите да кажат дали си приличаме. Да премахнем нормите и догмите - баба ми казваше "тегли им една..

публикувано на 21.07.24 в 09:39

Историята оживява - Учителят Петър Дънов

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 20.07.24 в 16:00

Софийски разкази - булевард “Княгиня Мария Луиза”

Разговорът за бул. Мария-Луиза е със Здравко Петров - урбанист, изследовател, автор и основател на “Исторически маршрути”: "Мария-Луиза съвпада почти с направлението на римската Кардио Максима. Булевардът започва със сградата от времето преди 70-те - старата Централна гара. Построена е от арх.Колар в 1888. Имало е проект да се разшири в стил..

публикувано на 20.07.24 в 15:00
Крикор Асланян

Адресите на любовта - Яворов, Лора и... Дора

Съпругата на Михаил Кремен дала съгласие да заживее с поета в нощта, когато Лора се самоубива Крикор Асланян,  автор на книгата “Един софийски малчуган разказва”, взриви ефира с новината, че във фаталната нощ на 29 срещу 30 ноември 1913 година, когато Лора Каравелова се самоубива, тя посяга на живота си, защото е разбрала, че Яворов има нова..

публикувано на 20.07.24 в 14:00
Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева

Винаги има място за нещо ново, казват дивите момичета от Wild berries

Събира ги желанието да са активни, да са навън и да се радват на природата, да я откриват през погледа на пътешественици, да се докосват до нея, като спортисти. Това е Wild berries – активни момичета, търсещи свободата на духа и движението. Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева за общността  Wild berries и доколко е забранено за момчета:..

публикувано на 20.07.24 в 11:20
Даниел Михайлов

От Леонардо до неновините

Мариета Ангелова, организатор на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" с подробностите за шестото му издание: "Програмата е за малки и големи, отново акцентът е Карло Бозо. Спектакълът му отразява живота на Леонардо с по-забавен поглед в стил комедиа дел'арте. Достъпен е за всички, това е театър за народа - в..

публикувано на 20.07.24 в 10:50
С Ангелина Ангелова

Оценката ще дойде от читателите

Ангелина Ангелова представя новия си исторически роман "Благородството задължава": "Книгата разказва за любовта между двама души в 19 век, трънлива любов. Главните герои са прекалено горделиви, за да бъдат щастливи. Действието се развива в 3 държави. Главната ми героиня е с мексикански произход и тъй като невенът е сред националните цветя на Мексико,..

публикувано на 20.07.24 в 10:02