Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българско неделно училище в Испания възпитава в децата любов към майчиния им език и духовни ценности

Силвия Костова и Елица Евтимова са две лъчезарни млади дами, успешно реализирали се в чужбина, където намират и своето призвание.

След като завършва магистърска степен по „Развитие на човешките ресурси“ в университета Vilanova в Пенсилвания, Силвия Костова посвещава десет години на българското училище в Атланта, Джорджия, което ръководи. През 2019-та се завръща отново в България.

Тук става Посланик на българския език по проект на  програмата Еразъм+, който има за цел да предложи насоки за родителите и преподавателите как да подкрепят  развиват и поддържат майчиния език на децата.

Елица Евтимова е директор на българското културно-просветно училище „Паисий Хилендарски“ в Испания. По образование е машинен инженер. Живее в Испания от 13 години, а преди шест години се среща с преподаватели и музиканти,  хора на изкуството с които  решават да направят Детски център, подобен на Двореца на децата в България, където децата да могат да се развиват.

„В Панплома има голяма българска общност, казва Елица. Аз имах прекрасно детство. Исках такова детство да имат и нашите деца. Да ги учим на ценности,  да си създадем едни български представители на световния елит.“ – посочи тя.

Впоследствие желанието за работа с деца се превръща в българско неделно училище по настояване на родителите. Днес,  освен, че  училището  официално функционира, то съхранява в себе си идеята да бъде училище за изучаване на изкуства.

„Имаме преподавател по изобразително изкуство със стаж от България, която е със страхотен усет към света и много талантлив художник. Благодарение на това, нашето училище е пъстро, усмихнато, то има душа, то е много живо.“ -  разказва Елица Евтимова.

Силвия Костова на свой ред посочи, че нейната мисия като Посланик на българския език е точно тази – да предостави ресурси на българските училища зад граница, които са създадени от експерти от университета в град Гент, Белгия.

"Желанието ми е тези ресурси за бъдат преведени на български език,  защото те съдържат много полезна информация за отглеждането и възпитаването на децата и ще разбият много митове." поясни тя.

Чуйте още в звуковия файл.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят първия дигитализиран почерк на велик българин

Прехвърляйки мост между историческо минало и съвременна култура,  Национална картова и платежна схема  започва пилотен за България  проект за дигитализиране писменото наследство  на една от сакралните фигури в нашата памет .  Повече 2 десетилетия в света е практика да се дигитализират почерците на умове и таланти на човечеството,..

публикувано на 21.06.21 в 18:32

Без частни училища на безплатното море по програма "Отново заедно”

Не се предвижда участие на частни училища и на родители в Националната програма "Отново заедно", съобщиха от Министерството на образованието по повод постъпили въпроси. По тази програма 30 000 ученици ще летуват на пълна държавна издръжка. Във връзка с един от най-щекотливите въпроси - относно почивките на учениците и дали подборът им ще създаде..

публикувано на 21.06.21 в 18:15

Доц. Васил Гарнизов: Извънредното положение у нас бе или паническа реакция, или за пиар

„Риск“ е централно понятие на политиките за сигурност, те се организират около него. Смесването на риска с други теми като заплахи, опасности, несигурност, нестабилност и т.н. създава неопределеност в политическите практики по редукция на риск. Това е един от изводите, около който се обединиха участниците в кръгла маса, организирана от..

публикувано на 21.06.21 в 17:07

Продължават номинациите в конкурса за зелена журналистика “Див кестен 2021”

Продължават номинациите в конкурса за зелена журналистика “Див кестен 2021”, който отличава журналисти с принос в отразяването на темите, свързани с опазването на околната среда и биологичното разнообразие. Организатори са еколозите от Сдружение “Зелени Балкани” . “Идеята за конкурса се зароди още миналата година. Той е част от..

публикувано на 21.06.21 в 16:53
Геновева Петрова – председател на Българската асоциация по триатлон

Мениджърът трябва да осигури нужното, за да се случи това, което иска

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 20 юни 2021 В предаването от 20 юни може да чуете : Коментари на Боян Бочев и Камен..

публикувано на 21.06.21 в 16:28

В първия ден на лятото еколози "откриха" Министерство на възобновяемата енергия

С флашмоб пред Министерството на енергетиката символично беше открито Министерство на възобновяемата енергия от активисти на Грийнпийс България с празненство в деня на лятното слънцестоене и настъпването на астрономическото лято.“Имаше няколко различни цели и една от тях беше среща със служебния министър на енергетиката, който се отзова и..

публикувано на 21.06.21 в 16:04

18 художници провокират с теми и подходи в изложбата „РазЛичности“

18 художници с над 50 произведения, сътворени в различни сфери на пластичните изкуства, дизайна, вътрешната архитектура, дигиталните изкуства събира изложбата „РазЛичности“, подредена до 8 юли в арт галерия НДК . Експозицията е продължение на проект, започнат през 2019 г. „Обединяват ни естетическите възгледи към изкуството, а не..

публикувано на 21.06.21 в 15:33