Зажадня ли българинът за фестивали след тежката година на пандемия, от която още не сме се отърсили? Според сайта „Фестивалите в България“ програмата включва над 770 подобни събития.
Всички те привличат с нещо свои почитатели и участници, но кулинарните фестивали събират хората по хубав и вкусен начин, отбеляза пред Радио София Стоян Стоянов, комуникатор от „Кулинарните фестивали на България“.
По думите му всички знаят, че една среща тече много по-неформално и приятно, когато човек може да вкуси нещо, да опита нещо ново или различно. Кулинарните фестивали се провеждат по веднъж-два пъти годишно на дадено място. Там хората дават всичко от себе си. Те са посветени на определени ястия, на земеделски продукт – плод или зеленчук, използват рецепти, които се предават от поколения.
Може да е празник на зелето, на картофа, боба, на баницата или на някоя напитка.
Има и немалко градски кулинарни фестивали с фюжън кухня.
Понякога в тях храната се съчетава с някакво изкуство, фолклорна музикална или танцова програма, конкурси и награди.
Най-често към подобни празници са съпричастни и местните власти. Гръбнакът и устойчивостта обаче осигуряват съответните местни жители.
Хората имат огромно желание и се радват да споделят особеностите в храненето си, облеклото, традициите, занаятите и творчеството.
Чуйте още по темата, както и какви фестивали предстоят в България през следващите летни месеци в разговора на Катя Василева със Стоян Стоянов.Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..
Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..
С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..
Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека. Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност. Този човек наричат Учителя! Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..
В Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..
Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..
Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа. Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..