Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата "Дни на способностите" в помощ на отмяна на запрещението

Инициативата „Дни на способностите“ ще се проведе в 17 града у нас в периода от 28 май до 1 юни. Родители, близки и роднини, социални работници и професионалисти, местните организации в подкрепа на хората с интелектуални затруднения отправят искане към следващите народни представители да отменят запрещението в България.

Дни на способностите 2021 са част от кампанията „Родени готови“, в която 27 души с интелектуални затруднения, показват мечтите си в израз на желанието им да бъдат приемани като хора, които имат нужда от подкрепа, а не от ограничения, и канят всеки да се присъедини към борбата за отмяна на запрещението у нас чрез онлайн петиция.

Идеята на тези инициативи, които правим всяка година, е да влезем в обувките на другия. Живеем разделени в нашето общество и не мислим за човека до нас. Хората с увреждания и особено тези с интелектуални и психично-здравни проблеми, имат затруднения, които ги поставят в трудно положение да се справят в ежедневието и живота, ако нямат необходимата подкрепа. Това каза в ефира на Радио София Надя Шабани - организатор на фестивала. 

Надя Шабани"Идеята на Ability Fest - Дни на способностите, е да покажем,че всеки изпитва затруднение. Истината е, че и ние, тези, които сме здрави, или си мислим, че сме здрави, се справяме не заради уникалните си способности, а заради това, че имаме подкрепа. Голямото ни послание е точно това - всеки има затруднение, но всеки има и способности и ако подкрепата е подходяща и на място, всеки има важното свое място в обществото”, казва тя.

Надя Шабани разказа, че от осем години води битка за отмяна на запрещението и за адекватен подкрепящ режим за вземане на решение специално за тези хора. Запрещението съществува още от Римското право и идеята му е, ако човек има интелектуални затруднения, за да се запази имуществото, някой друг взима решение.

В България запрещението, такова каквото е, съществува от 1949 г. Законът не позволява на хората под запрещение нито сключване на брак, нито възможност за работа, нито къде и при кого да живеят. Всички решения, свързани с живота на тези хора, дори и тези от най-интимен характер, се взимат от други хора. 

Българското общество има нужда от един много по-модерен закон, който да помага на тези хора и да гарантира на тях и семейства им подкрепа.
Чуйте повече в разговора на Ива Дойчинова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мениджър за един ден

module id="m304" class="">Какви са мечтите на младите българи? Подробности ще чуете от Георги Илиев, "Джуниър Ачийвмънт България", който е от организаторите на събитието, което всяка година дава възможност на амбициозни младежи от цялата страна да разберат как работи бизнесът отвътре, помагайки им да изберат бъдещето си професионално развитие. На 24..

публикувано на 27.08.24 в 16:58

Поколенческите различия в трудовата среда

Анализ на Българската стопанска камара (БСК) в партньорство с КНСБ са насочени към изследване на възрастовото многообразие и поколенческите различия в работната сила в 5 икономически сектора - "консервна промишленост", "дървообработваща и мебелна промишленост", "металургия", "производство на пиво", "търговия с петролни продукти".  Томчо Томов,..

публикувано на 27.08.24 в 15:55
През 1966 г.

Понеделници с 10 филма, заснети в София

Как е изглеждала София през изминалите десетилетия може да се види и в българските филми, снимани в българската столица. Последните поколения надали могат да си представят живота, хората и движението по софийските улици само по разкази и картички, но в помощ на младите зрители идва инициативата на кино "Влайкова" . Тя е озаглавена..

публикувано на 27.08.24 в 12:19

Магия, необятност, свобода движат Йоанна Лязова във фотографията

Йоанна Лязова е моден и концептуален фотограф. Тя винаги е обичала да снима, дали с телефон или със стар фотоапарат, но идва момент, в който решава да превърне това хоби в професия. "Един ден просто видях обява за стартираща академия по фотография и си казах: това е, сега е моментът, сега или никога! Всъщност след това менторът много успя да..

публикувано на 27.08.24 в 11:43
Снимки: cinelibri.com

"Синелибри" се разраства с професионален кино-литературен форум

Първият световен форум на литературните адаптации за голям екран BOB (Based-on-Books) посреща големи имена в киноиндустрията в София през октомври. Той е в рамките на 10-ото издание на „Синелибри“ (10 октомври и 3 ноември) . Сред участниците ще бъдат Ханка Кастелицова, Джулиан Фридман, Изабел Фаувел, Янис Палавос, Миша Пекел, д-р Костас..

публикувано на 27.08.24 в 10:59
арх.Белин Моллов

Софийски разкази - Градът и неговата памет

С арх. Белин Моллов говорим за особеностите на софийската архитектура: "В рода си нямам архитекти. Тези, които ме насочиха към професията бяха учителите ми по математика и по рисуване. А това, което отличава София е, че още по времето на Сердика, от съвременните европейски столици, само Атина и Рим съществуват като градове. И днес, абсолютният център..

публикувано на 27.08.24 в 10:21