Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Таратанци" доказва, че фолклорът може да бъде възроден

Екатерина Петрова и Ива Тодорова от Фондация “Таратанци”
Снимка: Луиза Лазарова

Фондация ”Таратанци” е сред тазгодишните носители на Европейските награди за културно наследство. Престижните отличия се присъждат всяка година от Европейската комисия и Международната организация “Европа ностра” с финансовата подкрепа на Програма “Творческа Европа”.

“Таратанци” е дума, която във фолклора няма някакво конкретно значение. Звучи сякаш нещата няма да ти се получат, но ние точно заради това избрахме това име, за да докажем, че фолклорът може да бъде възроден и интересен и да се получават нещата с него и имаме успехи досега по пътя си”, казва Екатерина Петрова.

Фондацията започва работа през 2014 г. по време на Форум за социално предприемачество, когато излизат в парка и рисуват стъпките на българско хоро и да поканят случайни минувачи да го изтанцуват, повтаряйки стъпките, за да видят дали това може да бъде интересно.

Реакциите на хората се оказват положителни, а фондацията продължава да развива идеята като добавя нови хора, представяйки фигурите. Така събирайки фигурите на много хора виждат, че всички фигури, които се получават от стъпките на хората не се повтарят.     

Европейската награда за културно наследство е за всичко, което сме постигнали до момента. “Дава се за проекти за цялостната им работа, не само за конкретно събитие или конкретна дейност, която са извършвали.

За нас е огромна радост, че припознават нашите графични фигури и дейността ни, свързана с опазване на българските народни танци по този начин”, допълва Ива Тодорова от “Таратанци”.  

Чуйте повече в разговора на Катя Василева в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Излезе втората част на книгата "Османските потайности: Еничарите"

Излезе втората част на книгата „Османските потайности: Еничарите“ на Ибрахим Карахасан-Чънар. В нея читателите ще се запознаят с историческо изследване за еничарството - за създаването, разцвета и ликвидацията на най-ухажваната политическа и военна сила в Османската империя. Както и първата част на книгата "Османските потайности: Харемът", Ибрахим..

публикувано на 16.04.24 в 13:00

Фестивалът на българското кино "Васил Гендов" започва с прожекции на 1 май

Съюзът на българските филмови дейци (СБФД) обяви номинациите за тазгодишното издание на Националния фестивал на българското кино "Васил Гендов", на който се връчват и едноименните награди на Съюза. Стремежът е да бъдат показани всички най-добри постижения от изминалата година във всяка една област на седмото изкуство, отбеляза пред..

публикувано на 16.04.24 в 11:51

Чака ли ви се до септември за "Hug or handshake"?

публикувано на 16.04.24 в 10:25

Тротоарът до парк "Възраждане" ще е напълно завършен до 2 седмици

Предвижда се обновяване на тротоари по ул. "Стефан Стамболов", както и при улиците "Пиротска" и "Христо Ботев". Финансирането е осигурено от Столичната община и от районната администрация. Почти целият район е в синя или зелена зона за паркиране , припомни още кметът Илиев: " Гледаме всеки нарушител да бъде санкциониран. Съдействат ни и от..

публикувано на 16.04.24 в 08:48

12 часа без вода остават в части от София и селата Герман и Кокаляне

Във връзка с подмяна на спирателен кран по ул. „Бели Дунав“, ж.к. „ Надежда -3“ от Софийска вода предупреждават, че днес (16 април) се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на: ж.к. „Надежда-1“ ж.к. „Надежда-3“ ж.к. „Връбница-1“ Заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по..

публикувано на 16.04.24 в 07:50

Слънчево и топло, следобед е възможно да превали

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд от запад облачността ще се увеличава и до вечерта на места в Западна България ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от югозапад. Максималните температури ще са между 27° и 32°, в София – около 28° .   По Черноморието ще бъде предимно слънчево, с разкъсана висока..

публикувано на 16.04.24 в 07:20
Снимката е илюстративна

"Форум", 15.04.24: Младите - от ползотворното шляене до умението да оспорват

Новата седмица започваме с нови коментатори във "Форум". А темите, както винаги са актуални, продиктувани от самия живот: Шофирането по българските пътища – водачи на МПС, контрол, безопасност. Законодателни промени, мерки, стратегии. Акции, общество, доверие в институции.  Алкохол и фукане в социалните мрежи. Неизбежност на санкциите...

публикувано на 15.04.24 в 18:10