Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Доблест и наказание" - книга за спасените, които спасяват спасителите си

Снимка: Издателство "Сиела"
Новата книга на проф. Вили Лилков "Доблест и наказание". Народният съд и ДС срещу спасителите на българските евреи" излезе като част от поредицата "Незабравените лица на спасението" на издателство "Сиела".

“Всичко започна от това, че от години проучвам архивите на Държавна сигурност, които са публично достъпни и през годините съм попадал на редица интересни истории за хора, които са помагали на българските евреи и така се породи интерес към тази тема”, казва проф. Вили Лилков. По думите му, делото на българския народ за спасяването на българските евреи е уникално

През последните години редица автори и институции са направили така, че доста от материалите, които проф. Лилков е използвал за написването на книгата, са станали публично достъпни.

Освен това е имал възможност да използва оригинални и регионални архиви, както и да се свърже с хора, които са наследници на политици, индустриалци и обикновени хора, които са помагали в онези години на евреите.

Така например кметът на Плевен Георг Спартански помага с информация за Стефан Керкенезов,
крупен плевенски индустриалец, който създава тютюневата фабрика “Енидже вардар”, която след 1944 г. е национализирана и става основата за възникването на плевенската тютюнева индустрия. Той е бил народен представител и е направил много за спасяването на евреите в Плевен, включително и за около 400 военнопленници.

От регионалната библиотека в гр. Разград пък изпращат материали за индустриалеца Георги Рашков, който е бил народен представител и помага на изселените от София в Разград евреи. 

Така, съвсем естествено проф. Лилков стига и до съдбите на 43-мата, които подписват писмото на Димитър Пешев от Народното събрание, с което се довежда до отмяната на депортацията на българските евреи. 

След смяната на властта, 41 от тях са изправени пред Народния съд. 20 от тях получават смъртни присъди, като 18 от тях са изпълнени.
Много от евреите, които са получили подкрепа от тези хора, ги защитават пред Народния съд, независимо че повечето получават тежки присъди и им е отнето имуществото.

Светият синод на Българската православна църква заема уникална позиция, когато антисемитизмът залива цяла Европа. Синодът, воден от Видинския митрополит Неофит, се обръща в защита на евреите.

В книгата си Вили Лилков нарича митрополитите духовните вдъхновители на спасението, защото оказват влияние дори върху обикновените свещеници. БПЦ и духовенството дори се опълчва на правителството на Богдан Филов.

Пловдивският митрополит прави уникално дело, който изпраща телеграма до двореца и моли за милост към евреите, като дори в дома си приема евреите. След 9 септември обаче е арестуван, и тогава цялото еврейство от Пловдив заливат с писма правосъдието и правителството и лично Антон Югов отива в затвора и го спасява.
Така спасените спасяват спасителите си.  

Чуйте целия увлекателен разговор на Лили Големинова с Вили Лилков в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейски послания и концерти, който остават диря – програмата на Варненско лято 2024

Две години делят най-старият музикален фестивал в България – Варненско лято , от отбелязването на 100-годишнината от неговото първо издание. Интересните моменти от тазгодишното издание разкрива артистичният директор на фестивала, цигуларят Марио Хосен , който само преди дни имаше концерт с Paganini ensemble  в Музикферайн във Виена. "..

публикувано на 17.05.24 в 18:06
Искрен Иванов

Искрен Иванов: И Китай, и САЩ нямат интерес войната в Украйна да има победител и загубил

Войната на Русия срещу Украйна е част от едно по-голямо геополитическо противопоставяне между САЩ и Китай. В момента тя е в задънена улица. " Китай няма интерес нито Русия да загуби тази война , защото ще остане сам срещу Щатите и техните съюзници. Няма интерес и Русия да я спечели , защото тогава тя ще възвърне сферите си на влияние от..

публикувано на 17.05.24 в 17:33

Швейцарските "апостоли на спорта" не са забравени в България

Национална спортна академия "Васил Левски" и Посолството на Конфедерация Швейцария съвместно провеждат конференция „Делото на швейцарските учители – послание и предизвикателство към бъдещите поколения“. Тя е посветена на Деня на българския спорт и 130-ата годишнина от пристигането на швейцарските учители, които полагат основите на..

публикувано на 17.05.24 в 16:37
Двамата президенти вече са дебатирали като кандидати

Два договорени дебата между Тръмп и Байдън, Вашингтон - с военна помощ за Израел за 1 млрд. щ.д.

В делото срещу бившия президент Доналд Тръмп за даване на пари за купуване на мълчания тази седмица бе разпитан ключовият свидетел за прокуратурата – бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен. Именно Коен се сочи като посредника между президента и получавалите пари за мълчание. В съда в Манхатън адвокатът говори за отношенията си с Тръмп, но..

публикувано на 17.05.24 в 15:54

"Денят на пчелите" ще се проведе за четвърта поредна година

На 18.05.2024 г. от 10:00 до 18:00 ч. за четвърта поредна година ще се състои любимия на всички еднодневен фестивал "Денят на пчелите". Локацията е "Голямата слънчева поляна" в Южния парк в София от страната на бул. Гоце Делчев, до Детската площадка. Събитието се организира от "Истински мед" по случай Международния ден на пчелите и има за цел да..

публикувано на 17.05.24 в 15:18

"Игрите на срама" - четене на нова асоциална поезия ще се проведе тази събота

Александър Арнаудов - главен редактор на онлайн списанието "Нова асоциална поезия" разказва за поредния 48 брой на изданието, който ще бъде посветен на риалити форматите и тяхното отражение върху обществото . Традиционно броят ще бъде представен с театрален пърформанс от трупата "Еделвайс" и с творбите на някои млади или утвърдени..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

Сценичното изкуство в помощ на опазването на околната среда

На 21 май 2024 г. (вторник), от 18 часа, в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" – София ще бъде представен иновативният подход за устойчиво развитие в културния сектор "Театър на колела", разработен от екипа на италианската компания Mulino ad Arte. Екипът на Фондация за предприемачество, култура и образование (ФПКО) отправя..

публикувано на 17.05.24 в 14:38