Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Собствеността на част от терените и сигурността – основни проблеми в Борисовата градина

Снимка: Столична община


Най-големият парк в столицата, Борисовата градина, е темата на „Събуди се, София“ тази седмица. Голяма част от терените в парка са частна собственост, но пари за изкупуване от страна на Столичната община – няма, посочи в ефира на радио София Борис Бонев от „Спаси София“. „Не се забелязва и воля за това“,  добави общинският съветник.

Ремонти и вложения в Борисовата градина са започнали през 2012 г, когато стопанисването на парка се поема от Столичната община, съобщи Милена Васева – директор на ОП „Паркове и градини“. Тя посочи, че оттогава в парка са поставени 435 броя осветителни тела.

„Трасето от центъра до кв. „Изток“ трябваше да бъде осветено. Има проект за довършване на реконструкцията на осветлението за езерото с лилиите, пространството около Братската могила и лятната читалня. Предвижда се да се освети и езерото с патиците, дъбовата гора между Спортна София и ЦСКА, както трасето към БНР. За тези пространства са предвидени нови 120 стълба“, посочи Милена Васева. Ще бъдат поставени и нови 120 камери за видеонаблюдение на територията на парка.

Ремонтът на Борисовата градина не е синхронизиран с Подробния устройствен план, който в момента се изгражда,каза общинският съветник Борис Бонев.

„Ремонтът на тази част е преминал през Столичния общински съвет, но той не е синхронизиран с ПУП, който в момента се изгражда. Трябваше първо да бъде приет плана, и след това да се пристъпи към ремонт. Рискуваме да направим ремонт, който да не съответства в плана. Столичната община показа през последните години, че ремонтът на парковете не са й силна страна. Видяхме какво се случи със Западния парк. Борисовата градина заслужава друг тип ремонт“, добави Борис Бонев.

Един от основните проблеми на Борисовата градина е собствеността, посочи проф. Атанас Ковачев – ръководител на изготвянето на ПУП за Борисовата градина от 2015 г.

„Неясно защо много терени в парка за променили своето предназначение. Голяма част от него има статут на резерват. Аз съм поставял пред Столичния общински съвет проблема. Къпалнята Мария Луиза е един от тях, която е частна собственост. Искам тя да заработи. Мечтая за възстановяването на Летния театър. Аз го помня, но днес напират сълзи в очите – невероятна разруха. Той отново е частна собственост. Трябваше общината да си върне собствеността“, посочи арх. Ковачев.

По думите му, вторият голям проблем са колите.

„Искаме да изкараме колите от парка. Стадионите – ние разрешаваме реконструкция само в сегашната чаша на стадиона. Не е тук мястото да се прави европейски стадион. Като архитект аз обичам да гледам града от високо. Искахме да направим Телевизионната кула за посещения. Но тя също е частна собственост. В проекта, с който спечелихме конкурса, поискахме преместването на „Капитолия“. Мястото й не е там. Предложихме в тази част на парка подземен паркинг. Искахме да изместим и Конната база, но на обществените обсъждания се поиска да запазим нейното местоположение. Ние в парка ново строителство не предвиждаме“, добави проф. Атанас Ковачев.

Столичната община и район „Средец“ за предприели съдебни действия към собственика на автокъщата да бъде премахната от парка, каза Милена Васева.

Още за проблемите на Борисовата градина - чуйте цялото изнесено студио с водещ Божидар Янев - в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аpx. Toдop Бyлeв

Проф. Тодор Булев: Халите трябва да съчетават търговия и култура

Халите са една от най-знаковите сгради в София, запазила функциите повече от 100 години . Тя трябва да остане такава. Собствениците искат да я продадат или да я отдадат на концесия на голяма германска верига, при което трудно ще се запази въздействието на сградата и участието на Халите в живота на града , коментира в ефира на радио София..

публикувано на 03.08.21 в 17:51

Борис Бонев: Трансформацията на Халите трябва да се обсъди с обществото

Халите са изключително важен обект с национално значение, част от историята на София, както от архитектурната , така и чисто човешката история на нашия град. Те са единственият закрит пазар на територията на града, коментира в ефира на радио София общинският съветник Борис Бонев , по повод намерението на голяма германска верига да превърне..

публикувано на 03.08.21 в 17:30

„Укроти ума си” чрез най-доброто от източната философия и западната наука

Депресията и тревожността през последните две години достигат рекордни нива, а справянето с тях наложи нови методи на търсене, които се крият в съзнанието ни.  Спортният психолог Дон Макферсън и книгата му „Укроти ума си” съчетава най-доброто от източната философия и западната наука. Той предлага 10 работещи инструмента, с които всеки..

публикувано на 03.08.21 в 17:01
Боян Бочев и Методи Кръстев/вдясно/.

Методи Кръстев от No More Many More: Всеки трябва да намери своя баланс

Те са No More  Many More: Методи Кръстев, вокали и китара, Радослав Гергов, вокали и ударни, Петър Александров, ударни, Иван Гатев, бас китара, Камен Александров, китара. Популярни и обичани и заради своята силна и активна гражданска позиция и мнения, които смело изразяват в песните си от 2013 година. Имат два дългосвирещи албума –..

публикувано на 03.08.21 в 16:52
Иво Инджов

Иво Инджов: Основният проблем на Слави Трифонов е в императивния тон

Защо се стигна до такава ситуация, при която формирането на правителство на „Има такъв народ“ , „виси на косъм“? Това до голяма степен е резултат от неопитността на партията на Слави Трифонов и от един стил на поведение и комуникация, който буди основателни подозрения и опасения. Това коментира в ефира на радио София експертът по политическа..

публикувано на 03.08.21 в 16:36

Музикалният спектакъл „На нея с обич! Емил Димитров“ се завръща на 6 август

Музикалният спектакъл „На нея с обич! Емил Димитров“ се завръща на сцената на Sofia Summer Fest на 6 август, след дълга пауза, наложена от пандемията и с премиера на софийска сцена за актрисата Мартина Апостолова. “Любовта и преклонението пред този творец е нещото, което ни накара да създадем този спектакъл. Така че винаги подхождаме с много респект,..

публикувано на 03.08.21 в 14:45
Председателят на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална  ендоскопия и абдоминална ехография проф. Красимир Антонов

Проф. Красимир Антонов: Хепатитът не е съдба, той се лекува успешно

До края на месец август, столичната болница „Св. Иван Рилски“ провежда безплатно тестване за хепатит С. Кръвното изследване става в централната лаборатория на болницата в работни дни между 8:00 и 14:00 часа, като не е необходимо предварително записване, каза за радио София председателят на дружеството по гастроентерология проф. Красимир..

публикувано на 03.08.21 в 14:41