Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кметът на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев:

Район "Изгрев" се презастрои тежко през последните години

Снимка: БГНЕС
Преди 100 години Петър Дънов завежда тук за първи път учениците си и През 1922 г. Методи Константинов - директорът на Дирекция “Пропаганда”, който има изключителна роля за спасяването на българските евреи опъва първата палатка. Така започва обживяването на района”.

Това каза в мобилното студио от район “Изгрев” на Радио София Андрей Грива - жител на кв. “Изгрев”, който добре познава историята на района и е свидетел на неговата промяна.

Той припомни, че в квартала се заселват и много български художници, като само на ул. “Латинка” има 10 знакови имена на български художници, затова и Андрей Грива нарича улицата “своеобразен "Монмартр” (п подобие на улицата на художниците "Монмартр” в Париж). “Тук има много култура. Тук са блоковете на писателите, на радиото и телевизията”.

По думите му това придава и целия облик на квартала и е хубаво да се запази този облик на квартала, като има повече ателиета и има повече пешеходни зони, в които да се случват арт събития.

Той предложи да се оформи голям паркинг между Руското посолство и телевизионната кула, където всички, които идват да спортуват на тенис кортовете или посещават стадион “Васил Левски” могат да паркират без проблеми. 

“Нашият район се презастрои тежко през последните години, на базата на това, че е много атрактивен. Само че ние ние забравяме, че когато нещо е много хубаво, презастроявайки го, ние го загрозяваме. Това посочи кметът на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев.

В тази връзка той посочи, че през миналата година издадените разрешителни за строеж за с 85% по-малко в сравнение с 2019 г.  Относно разбитата ул. “Тинтява”, кметът д-р Делян Георгиев заяви, че се изчаква да приключи строителството там, за да се преасфалтира цялостно улицата. 

По казуса с детските градини Борис Димитров - жител на район “Изток” коментира, че пътува с детето си, за да го заведе на ясла в кв. Драгалевци близо 40 минути.

Местата в детските градини в район “Изгрев” са един от най-сериозните проблеми, призна д-р Делян Георгиев. Той посочи, че има липса на подходящи общински имоти, подходящи за приспособяване на детска градина. През 2020 г. обаче администрацията е получила имот от НКЖИ, за построяване на голяма детска градина с яслени групи.

В същото време до 2023 г. е предвидено разширение на три детски градини, ако се справят с това, до края на мандата могат да бъдат разкрити още 500 места за деца в градинските групи.

Освен това се очаква още в рамките на този мандат да отвори врати ясла на мястото на предвиденото, но нереализирано Виетнамско посолство.  

Проблемът с недостига на места в яслите и градините обаче се прехвърля и в училищата, с приема в първи клас.

Относно проблемите с паркирането, жителите на квартала предпочитат да се потърси решение на проблема без да се въвежда зона, като се въведе правило за един автомобил на домакинство.

Повече за проблемите и решенията в квартала - чуйте в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кулата на Копитото, откъдето се излъчва и Радио София

Излъчвателят над София

Фийчърът на Божидар Янев за кулата на Копитото бе създаден от него като участник в БНР Академия.  Започнала от спомените му от разказите на неговия дядо, историята споделя настроенията на мястото и документирани спомени на работещи там, проблемите при строителството, умората и заболяванията при работещите. Но също и куриози около липсата на покритие. От..

публикувано на 19.06.21 в 16:00

Огнен танц, театър, цирк

"Има идеи, които само ти казват как да ги случиш. За мен личният танц с огъня започна преди 20 години. Огнените инструменти ти дават симбиоза между тяло и обект. Работих с първата професионална група в България за танц с огън - периодът бе много вълнуващ." - разказва Саша Хаджиева - артист, сценарист на документалния филм „Родени от огъня“, филм за..

публикувано на 19.06.21 в 15:05
Виола Каравелова

Тъгата събира

Любовната им история е с тъжен край - Виола Каравелова и Йосиф Хербст. Девет години Виола няма никаква вест от съпруга си и не може да повярва, че е изчезнал. Виола вегетира до края на дните си в апартамента на майка си на ул. Шести септември. Тя е по-красива и изящна от сестра си Лора - и двете са дъщери на Екатерина и Петко Каравелови. Виола е сама..

публикувано на 19.06.21 в 14:05

На път из България от Ларгото

"Цветно музикално пътешествие през седем фолклорни области на България" - така представя проекта си "Пътуване из България"    Милена Великова, председател на Сдружение "Алтернативен свят Оренда". Датата е 26.06.2021 г. (събота), мястото -  Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ на Ларгото. За децата ще има и творческо ателие с..

публикувано на 19.06.21 в 11:30
Национален тенис център

Безплатен тенис за деца

Какво обичат децата в тениса - техните отговори и допълненията от треньора им Владислав:"Далеч от виртуалните пространства, нови запознанства, приятелства, емоции, здравето няма какво да го коментираме. За съжаление днес тенисът е спорт за привилегировани": За да отвори вратите към красивия спорт към всички желаещи деца е инициативата за безплатен..

публикувано на 19.06.21 в 11:29

Дарителството в "Земята и хората"

Създаден с даренията на емигранта Илия Делев и колекциите на доц. Михаил Малеев и други български учени, музеят "Земята и хората" продължава традицията си да ги чества. Живка Янакиева, главен уредник, разказва за  Деня на дарителя - празник на музея "Земята и хората“: "В 6 витрини на първия етаж ще бъдат представени различни теми от профила на..

обновено на 19.06.21 в 11:08
Мануела Драганова

Най-силна е емоцията на благодарността

"Най-ценното на коучинга е да помага на хората да изясняват целите в живота си и да им повишава мотивацията" - навлиза още с първото изречение в същината на професията си Мануела Драганова. Коя е тя? Съосновател на платформата UpgradeAcademy, на международния център GenerativeMindset, член на групата DitlsStrategy в Калифорния и на Международната..

публикувано на 19.06.21 в 10:50