Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналисти за Лозенец

7
пл.Журналист - паметникът на журналиста и писател Георги Марков
Снимка: Ангелина Грозева/Радио София

Какво по-знаково място за поредното изнесено студио на Радио София от съседния му площад Журналист? Средоточие на проблемите на Лозенец, които не са много по-различни от тези на цяла София. Какво искат жителите му, които, от една страна, правят мястото, но от друга, са принудени да понасят наложените промени, не винаги за добро. Кратка телефонна анкета на Ангелина Грозева с няколко представители на кварталите в Лозенец очертават кръг въпроси към районната управа: инфраструктура, училища и детски градини, свръхзастрояване, шум:

От последните местни избори, известният университетски преподавател, блогър и инфлуенсър Константин Павлов, известен и като "Комитата" е районен кмет. Успява ли в това си качество да се пребори с нещата, които неведнъж е засягал в блога си и не само?

Инженер по радио и телевизия, Константин Павлов е по-скоро откъм медийната, отколкото откъм техническата им страна - носител е на наградата "Валя Крушкина" за проекта си "Бойкометър": 

"Много се радвам, че БНР не изневери на себе си, надявам се журналистите да представят истинските дебати. Район Лозенец е по-голям, отколкото си мислят хората. Всяка от неговите части има своята съдба. Общината трябва да навакса. За съжаление проблемът с детските градини стои остро. Не просто трябва да се строят сгради, а де се мислят по-иновативни методи - родителски кооперативи, компенсации за родители, чиито деца не са приети, някои мерки вече са приети, други предстоят" - обяснява кмета Павлов.

"Предвиденото застрояване в София по плана от 2007 е много гъсто. Това трябва да се промени. Трудно е в закона да се впише добрия вкус. Хората трябва да са стимулирани да пазят къщите си - паметници на културата например. Има начини това да стане - защо не с данъчни облекчения. Общината е закъсняла в новите квартали да придобие частните имоти и да ги превърне в улици."

"За да запазим духа и атмосферата в мащаба на един цял квартал, трябва да излезем от кварталното мислене. Лозенец е с население 63-65 хиляди, сравним е с Велико Търново. Бюджетът ни е половин милион, този на Велико Търново е около 100. Трябва да има децентрализация. Проблемите се решават по-добре в близост. Бюджетът за фестивали например ни е 10 хиляди. Общината е пропуснала в 2017 срока да отчужди отделените за зелени площи имоти. Приоритетите остават същите: добра градска среда, по-голяма прозрачност.".

Зам.-кметът Михал Сотиров разказва за скорошния празник на квартала - Спасовден, спорта и школата за цирково изкуство: "Бюджетите на училищата не им позволява да поддържат дворовете си. България тръгна погрешно с инвестиции в големи спортни съоръжения без грижа за обикновената инфраструктура, която да захранва с аматьори професионалния спорт. Професионалните турнири не помагат за общото здраве."

Като зам.-кмет и по дигитализация, г-н Сотиров изрежда и всички електронни услуги, предлагани от общината. "Има проблем с институцията, която изисква дадено удостоверение, иска и мокър печат и подпис."

Момчил Якимов – началник отдел инженерни и благоустройствени дейности: "Целта е да устроим Лозенец като блага, приятна страна на живота. Приоритетите са различни в различните части. "Инфраструктурата в централната ни част е като "инженерна археология". Работи се по изграждането на "Филип Кутев" като трети столичен ринг, който да изведе тежкия трафик до Околовръстното. Лозенец е гореща точка за строителство, в южната част на района се изграждат цели нови квартали. Там инвестиционните намерения са по-напред от възможностите на общината. Незаконното строителство от вида, който го познаваме от 90-те, вече е овладяно. Лятната програма за ремонти е с делегиран бюджет - ремонтират се тротоари, най-вече тези, които водят до ключови места - метро, трамвайни спирки." 

Йоана Колева, основател на проекта "Social Future" - "Jamba", онлайн-платформа за връзка между бизнеса и хората, търсещи работа. "Станахме медиатори, лицензиран трудов посредник за хора с различни възможности. Преди 3 години само мечтаехме за център за работа с такива хора. Спечелихме доверието, надяваме се другият месец да го открием. Искаме все повече хора с различни възможности да бъдат равнопоставени."

Виктория Катранова - организатор културна дейност в читалище „Пенчо Славейков 1921“ разказва историята на читалището: "Гледаме да запазим възрожденския дух, но и да сме в крак с времето. Имаме литературен салон "Вечери на Кръста", където съчетаваме изящното слово с музика - всеки четвъртък, всички дати до края на лятото са заети." 

Г-жа Катранова има 5 книги и е член на СБП и чете в ефир стихове на Георги Трамбозов, посветени на читалището. "Поезията е хубав спасителен бряг".

В читалището репетира и вокална група, откъдето е 9-годишната  Виктория  Тодорова – солист на „Смехоранчета“: "От петгодишна се занимавам с музика. Мама и тате ме заведоха в читалището." Вики пее две парчета на "Смехоранчета" в ефир без страх от вятъра и скърцащите трамваи. Това е площад "Журналист", където журналисти - и не само - дадоха от себе си, за да бъде Лозенец още по-желан и обичан.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57