Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Журналисти за Лозенец

7
пл.Журналист - паметникът на журналиста и писател Георги Марков
Снимка: Ангелина Грозева/Радио София

Какво по-знаково място за поредното изнесено студио на Радио София от съседния му площад Журналист? Средоточие на проблемите на Лозенец, които не са много по-различни от тези на цяла София. Какво искат жителите му, които, от една страна, правят мястото, но от друга, са принудени да понасят наложените промени, не винаги за добро. Кратка телефонна анкета на Ангелина Грозева с няколко представители на кварталите в Лозенец очертават кръг въпроси към районната управа: инфраструктура, училища и детски градини, свръхзастрояване, шум:

От последните местни избори, известният университетски преподавател, блогър и инфлуенсър Константин Павлов, известен и като "Комитата" е районен кмет. Успява ли в това си качество да се пребори с нещата, които неведнъж е засягал в блога си и не само?

Инженер по радио и телевизия, Константин Павлов е по-скоро откъм медийната, отколкото откъм техническата им страна - носител е на наградата "Валя Крушкина" за проекта си "Бойкометър": 

"Много се радвам, че БНР не изневери на себе си, надявам се журналистите да представят истинските дебати. Район Лозенец е по-голям, отколкото си мислят хората. Всяка от неговите части има своята съдба. Общината трябва да навакса. За съжаление проблемът с детските градини стои остро. Не просто трябва да се строят сгради, а де се мислят по-иновативни методи - родителски кооперативи, компенсации за родители, чиито деца не са приети, някои мерки вече са приети, други предстоят" - обяснява кмета Павлов.

"Предвиденото застрояване в София по плана от 2007 е много гъсто. Това трябва да се промени. Трудно е в закона да се впише добрия вкус. Хората трябва да са стимулирани да пазят къщите си - паметници на културата например. Има начини това да стане - защо не с данъчни облекчения. Общината е закъсняла в новите квартали да придобие частните имоти и да ги превърне в улици."

"За да запазим духа и атмосферата в мащаба на един цял квартал, трябва да излезем от кварталното мислене. Лозенец е с население 63-65 хиляди, сравним е с Велико Търново. Бюджетът ни е половин милион, този на Велико Търново е около 100. Трябва да има децентрализация. Проблемите се решават по-добре в близост. Бюджетът за фестивали например ни е 10 хиляди. Общината е пропуснала в 2017 срока да отчужди отделените за зелени площи имоти. Приоритетите остават същите: добра градска среда, по-голяма прозрачност.".

Зам.-кметът Михал Сотиров разказва за скорошния празник на квартала - Спасовден, спорта и школата за цирково изкуство: "Бюджетите на училищата не им позволява да поддържат дворовете си. България тръгна погрешно с инвестиции в големи спортни съоръжения без грижа за обикновената инфраструктура, която да захранва с аматьори професионалния спорт. Професионалните турнири не помагат за общото здраве."

Като зам.-кмет и по дигитализация, г-н Сотиров изрежда и всички електронни услуги, предлагани от общината. "Има проблем с институцията, която изисква дадено удостоверение, иска и мокър печат и подпис."

Момчил Якимов – началник отдел инженерни и благоустройствени дейности: "Целта е да устроим Лозенец като блага, приятна страна на живота. Приоритетите са различни в различните части. "Инфраструктурата в централната ни част е като "инженерна археология". Работи се по изграждането на "Филип Кутев" като трети столичен ринг, който да изведе тежкия трафик до Околовръстното. Лозенец е гореща точка за строителство, в южната част на района се изграждат цели нови квартали. Там инвестиционните намерения са по-напред от възможностите на общината. Незаконното строителство от вида, който го познаваме от 90-те, вече е овладяно. Лятната програма за ремонти е с делегиран бюджет - ремонтират се тротоари, най-вече тези, които водят до ключови места - метро, трамвайни спирки." 

Йоана Колева, основател на проекта "Social Future" - "Jamba", онлайн-платформа за връзка между бизнеса и хората, търсещи работа. "Станахме медиатори, лицензиран трудов посредник за хора с различни възможности. Преди 3 години само мечтаехме за център за работа с такива хора. Спечелихме доверието, надяваме се другият месец да го открием. Искаме все повече хора с различни възможности да бъдат равнопоставени."

Виктория Катранова - организатор културна дейност в читалище „Пенчо Славейков 1921“ разказва историята на читалището: "Гледаме да запазим възрожденския дух, но и да сме в крак с времето. Имаме литературен салон "Вечери на Кръста", където съчетаваме изящното слово с музика - всеки четвъртък, всички дати до края на лятото са заети." 

Г-жа Катранова има 5 книги и е член на СБП и чете в ефир стихове на Георги Трамбозов, посветени на читалището. "Поезията е хубав спасителен бряг".

В читалището репетира и вокална група, откъдето е 9-годишната  Виктория  Тодорова – солист на „Смехоранчета“: "От петгодишна се занимавам с музика. Мама и тате ме заведоха в читалището." Вики пее две парчета на "Смехоранчета" в ефир без страх от вятъра и скърцащите трамваи. Това е площад "Журналист", където журналисти - и не само - дадоха от себе си, за да бъде Лозенец още по-желан и обичан.Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Евродетективи“ и други игри на открито се провеждат в центъра на София

Любопитни факти за Европейския съюз могат да се научат и по време на игра. И тя съществува. Казва се „Евродетективи“ и е организирана от Бюрото на Европейския парламент в България. По време на разходка из добре познати места и сгради в центъра на София участниците търсят отговор на загадки и ще научат интересни факти, свързани с..

публикувано на 30.07.21 в 12:45
Тази година статуетките ще са се една повече, ще има и за жените в уеб

Красиви и стойностни уеб проекти ще се състезават за „Сайт на годината“

Най-добрите български сайтове ще бъдат представени и отличени в четвъртото издание на престижния конкурс за уеб проекти „Сайт на годината“ . Надпреварата тази година ще включва обновени категории и критерии за оценяване, ще има и младежко жури – от студенти от различни специалности и университети. За първа година ще се връчи..

публикувано на 30.07.21 в 10:55

Лагери, в които деца и тийнейджъри забравят за телефоните си

Фондация „Изкуството да живееш“ организира летни лагери за деца и тийнейджъри , които са и забавни и имат образователна цел, разказа пред Радио София Константин Драгов : „Там децата развиват своите способности и ценности – да помагат вкъщи, да бъдат отговорни, дружелюбни, да бъдат уверени в себе си.“ Програмата е целодневна и..

публикувано на 30.07.21 в 09:52

Табели в централния парк на Банкя припомнят важните човешки ценности

Град Банкя вече има още една забележителност - табела на ценностите , съобщават от едноименния столичен район. Арт инсталацията е с височина 2.5 м. и в своята същност представлява масивна конструкция  с цветни стрелки, сочещи в различни посоки, на които са изписани едни от най-важните думи в българския език – родолюбие, честност,..

публикувано на 30.07.21 в 09:23
За по-младите и лекарите позволяват

Кардиолог: В жегите охладете сексуалните страсти

Температурата на въздуха над 30 градуса е сериозен рисков фактор, особено за възрастните хора и страдащите от сърдечно-съдови заболявания. Според Филип Кузменко, кардиолог и медицински блогър, и едните, и другите е добре да ограничат секса при горещо време. "Човешкото тяло се състои средно от 60 процента вода. Когато се потим в жегата..

публикувано на 30.07.21 в 08:16

Жеги до над 40 градуса

Ще бъде слънчево и отново горещо. След обяд ще се развие купеста облачност, но само на изолирани места, главно планинските райони краткотрайно ще превали и прегърми. Ще духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър. И в третия ден от горещниците максималните температури ще се задържат между 36° и 41°.   Над Черноморието ще бъде..

публикувано на 30.07.21 в 07:53

"Когато бях на твоите години"

Чували сте фразата „Когато бях на твоите години…“ или пък „Преди години бизнесът, който правехме беше истински, голям, направо велик…“  ✅ Какво се крие зад всичко това?  ✅ Необходимо ли е да упрекваме другите, за да подчертаем успехите си?  ✅ Кой е отговорен за изборите, които правим или не правим?  ✅ Може ли и нужно ли е да..

обновено на 29.07.21 в 19:00