Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Защо Витоша изглежда недостъпна за софиянци?

Снимка: БГНЕС

“Витоша за София е това, което е Везувий за Неапол. С тези думи на австрийски архитект от XIX век Любомир Попйорданов от Сдружение “Планински водачи и приключенски туризъм” посочи стойността и значението на планината за столицата ни.

"Тази планина, която е истинска благословия, че я имаме, някак си не я искаме. Няма такава столица в Европа, където да можеш да правиш толкова приключенски неща - летене, катерене, пещери (тук се намира най-голямата пещера в България - “Духлата”).

Има мечки, имаме над 200 вида птици, има ендемични видове растения. Но в същото време имаме и тази недостъпност. Човек трябва да иска, за да отиде на Витоша. Това казва в ефира на Радио София Любомир Попйорданов.

Според него проблемите с планината и нейната недостъпност опират до собствеността - дали е на “Лифтови съоръжения”, дали са неуредени права на пътната инфраструктура, която се води горски пътища. Тази собственост трябва да се преуреди.
Лифтовете - Княжевският, Драгалевският, Симеоновският, очевидно са в тежко състояние, трябва да се сменят.

В същото време планината предоставя едно от най-добрите места за летене с парапланер, може да се практикува и планинско бягане.
“Потенциалът на планините около София е изключителен”, казва той.

Заради всички тези трудности около достъпността на планината Витоша, е станала не толкова популярна през последните години и не привлича столичани по начина, по който може. Една от причините за това, е че липсва визия на Столичната община за развитието на Витоша.

“В последните няколко месеца направихме неща, които години не са правени, а някои и никога не са правени. Например възстановихме транспортното обслужване до планината с автобуси и през седмицата", обясни Симеон Колев от Столичния общински съвет.  

В същото време обаче най-лесният, удобен и приятен начин за достъп до планината са лифтовете, но от трите лифта работи само един и то с намален капацитет, защото вече е твърде стар.

Симеон Колев допълни също, че в най-напреднал етап в посока на въвеждането му в експлоатация между начална станция до средата на маршрута - “Бай Кръстьо”, е Драгалевският лифт, като очакванията са до края на юли месец да има конкретно техническо решение.

“Витоша ски” ще изградят нов лифт, използвайки съществуващите стъпки (бетонните фундаменти, от които излизат стълбовете) на стария лифт, обясни Симеон Колев. Според него един от проблемите, който спира развитието на планината е, че Витоша има приет план за управление от 2005 г., който обаче е много консервативен.

Още по темата чуйте в дискусията с водещ Константин Лавсов в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Климатичните промени и цирковите представления

Мини Арт Фест 11 #ClimateOfChange на паркинга пред ст. "Академик". "Мястото е общинска територия и е за културни събития и забавления. На 24 от 8 вечерта е първото представление - в България, следва Словения и стига до Белгия. Самите трябва да допринесем да не ни е толкова горещо. Професионалната трупа на ц ирка от Италия с тема "Климатичните промени" е..

публикувано на 24.07.21 в 11:45

Група "Krekhaus" канят на лайв концерт

„Имаме удоволствието да ви поканим на първия ни пълнокръвен концерт след   "чумата". След издаването на „ Gutenachtstrasse“ - първия ни дългосвирещ албум е време да дадем живот на песните и на сцената на кино "Кабана". Поканихме да ни удари рамо, китара и глас Боян Робърт Пинтер.“ Поканата е от момчетата от група „Krekhaus“, които..

публикувано на 24.07.21 в 11:32
Хисарлъка

Били ли сте на Хисарлъка?

"Кулинарна работилница за деца, стрелба с лък, алея на сладкишите, приключенията на избягалите животни... Работим с деца над една годинка. Всякаква възраст деца са добре дошли. За родителите - музикална програма, коктейл-бар, чийл-зони в бохемски стил. "Хисарлъка експириънс" дойде от хотелиерите и ресторантьорите на Кюстендил, опитваме се да привлечем..

публикувано на 24.07.21 в 11:21

Преводачите на преден план

Виртуално запознанство с литературни преводачи от цял свят през художествените фотографии на  Аня Капункт . На чаша вино в  Кино „Кабана“  ще може да видите работите на Аня и да чуете лично от авторката за проекта ѝ " На преден план: Фотографии на литературни преводачи" . В представянето ще видите и портрети на български литературни..

публикувано на 24.07.21 в 11:00

Безвремие и свобода

Свободен фестивал на безвремието – интервю с Ася Петрова от неформалната организация „Свободен център за свободни хора“:  "Без такса, без търговия, всичко се споделя, доброволно е. Лекциите са за алтернативи в здравето и образованието. Маите имат ден извън времето, обикновено е около 25 юли. Мястото е гората до Юндола, музика, сергия с оставени неща,..

публикувано на 24.07.21 в 09:55

В 170 училища в страната може да стартира иновативен модел на учене и преподаване

Моделът 1:1 , с устройство за всеки ученик, се налага след пандемията и вече обхваща над 50 паралелки от страната . Учениците да бъдат обучавани по модела 1:1 вече изразиха готовност директорите на 170 училища . Това трябва да стане най-късно до началото на учебната 2022/2023 г. „Това е нов модел на учене и преподаване отвсякъде и по..

публикувано на 23.07.21 в 17:53

Теодора Полимерова: Фините прахови частици в София ще са в нормата към 2024 г.

Наблюдава се намаляване на средногодишната концентрация на фини прахови частици , като през последните две години – 2019 г. и 2020 г., нормите са под средногодишните . Това се дължи на програмите на Столичната община , каза в ефира на радио София Теодора Полимерова - директор на дирекция „Климат, енергия и въздух“ в СО . Тя добави, че през..

публикувано на 23.07.21 в 17:22