Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психотерапевтът Боряна Григорова описва в книга ада на токсичните връзки с нарцистични личности

На 24 юни ще бъде официалното представяне на книгата “Паяжината на психологическия тормоз”. Автор на книгата е психотерапевтът Боряна Григорова.

От 1990 - 2020 г. Боряна Григорова учи и живее във Франция, където се реализира като графичен дизайнер в издателства, рекламни агенции и агенции за HR комуникации в София, Страсбург и Париж.

От 2016 г. се занимава с изучаване и изследване на поведенческите модели и личностни разстройства. Интересът ѝ към психологията и в частност токсичните връзки се превръща в професия през пандемичната 2020 г., след като се дипломира в областта на психотерапията.

“В книгата става дума за токсичните връзки и по-конкретно токсичните връзки с нарцистични личности. Това са личностни разстройства. Паяжината се заплита, когато човек с такова личностно разстройство си намери жертва, чрез която да живее”, обяснява тя.

Боряна Григорова посочва също, че това личностно разстройство се получава вследствие на погрешни модели и схеми, изградени в детството. Някои западни психолози смятат, че част от факторите, които могат да доведат до това разстройство, са заложени по рождение.

Пример за това са деца, които са израснали в едно семейство и при еднакви условия, при които едното дете развива такова разстройство, а другото - не.        

Фактори, които биха могли да доведат до такова личностно разстройство, са поведенчески модели от страна на родителите, като прекомерна грижа, когато на детето не му се позволява да се научи на самостоятелност, както и да изразява емоциите си. Друг фактор пък са емоционално отсъстващите родители, които са прекалено ангажирани с образа, който семейството представя пред обществото.

И в двата случая има игнориране на нуждите и на емоциите на децата и тъй като децата имат нужда от грижа, обич и валидиране на емоциите, когато това не се случва - то изгражда схеми, чрез които да получи вниманието и грижата, от които има нужда.

В този момент моделът се изкривява. Детето спира да бъде себе си и започва да си измисля модели, за да получи грижата, от която се нуждае. Така се зараждат проблемните деца и извън личностните разстройства.  Например децата, които ставам много пакостливи, биещи се и пр.

Още по темата за токсичните връзки, както и могат ли психотерапевтите да бъдат нарцистични личности - чуйте в разговора на Гергана Пейкова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Генът на съмнението" на Никос Панайотопулос излезе на български

Недосегаеми, надарени бебета, доказани, зачеркнати – в това е превърнат светът на изкуството, след като в съвсем близкото бъдеще американският биолог Алберт Цимерман изолира гена на твореца. "Тестът на Цимерман" преобръща света на изкуството с главата надолу. Един обещаващ писател, изправен пред страха от евентуално отхвърляне, отказва да се..

публикувано на 19.07.24 в 13:48

На летище "София" нямат проблем с компютърната система, но се очакват закъснения на полети

От летище "София" съобщиха, че нямат проблем  с компютърната система. До момента е отменен един полет - от Берлин-Бранденбург за София.  Срив в IT мрежата спря полети и влакове в цял свят, блокира работата на банки и медии Пътуващите да следят сайта на летището, препоръча Десислава Груева от наземния оператор на аерогарата: "Самото летище..

публикувано на 19.07.24 в 12:35

Трето издание на "ХаХаХа на пейка"

ХаХаХа е първата професионална трупа за импровизационен театър в България. ИмПро театър (от импровизация) е театрална форма, при която сюжетът, персонажите и диалогът се измислят на момента, като за това актьорите използват предложения, взети от публиката. Подробности разказаха актьорите Тони Карабашев и Ивайло Рогозинов. По думите им..

публикувано на 19.07.24 в 12:30
Божидар Василев-TromBobby

TromBobby с премиерно изпълнение на "Велурени вечери"

В петъчната дневна доза Musicology с Мартен, сред много нови неща, които е приготвил за нас е вълнуващата среща с неотразимия Божидар Василев, познат на меломаните като TromBobby. Той се завръща с нещо много красиво, наречено "Велурени вечери" . В студиото на Радио София музикантът представи своята нова музика и разкри с какво се занимава в разгара..

публикувано на 19.07.24 в 12:11

Националната галерия представя творбите на Бистра Льошевалие

От 16 юли до 20 октомври 2024 г. Националната галерия представя за първи път у нас изкуството на съвременната концептуална художничка Бистра Льошевалие с нейна ретроспективна изложба. Бистра Льошевалие е сред малцината съвременни концептуални творци с международно присъствие. Ретроспективната експозиция представя за първи път у нас изкуството на..

публикувано на 19.07.24 в 11:23
Йорданка Чобанова - ръководител на Представителството на ЕК в България

Европейската комисия търси нови кандидати за своите #BlueBook стажове

Европейската комисия търси нови кандидати за своите  #BlueBook стажове , които стартират през март 2025 г. Два пъти годишно Европейската комисия предлага на младежи, завършили висше образование, да участват в платени стажове, каза пред Радио София ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова...

публикувано на 19.07.24 в 11:09

Младите българи с по-висока избирателна активност пред останалото население на последните избори

Младите хора на възраст от 18 до 29 години са проявили по-висока активност на последните избори у нас, в сравнение със средната за страната . Това сочи доклад на Галъп интернешънъл и Национален младежки форум . Близо половината от българските младежи са дали своя вот за национален парламент и с една идея по-малко, 45% - за европейски,..

публикувано на 19.07.24 в 09:51