Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В първия ден на лятото еколози "откриха" Министерство на възобновяемата енергия

Снимка: Грийнпийс/ Иван Дончев

С флашмоб пред Министерството на енергетиката символично беше открито Министерство на възобновяемата енергия от активисти на Грийнпийс България с празненство в деня на лятното слънцестоене и настъпването на астрономическото лято.“Имаше няколко различни цели и една от тях беше среща със служебния министър на енергетиката, който се отзова и успяхме да говорим за няколко минути с него”, казва координаторът в организацията Балин Балинов.

Целият свят се обръща към възобновяемата енергия и то не е случайно. Това означава да променим преди всичко начина, по който произвеждаме енергията си, посочва Балинов.

Повод за събитието също така е изтичащият на 30-и юни срок за транспониране на европейската директива за възобновяема енергия в българското законодателство.

Въпросната евродиректива беше завършена в България през 2018 г., когато страната ни беше домакин на Съвета на Европейския съюз.

“Можем да кажем, че в границите на България се е случило нещо изключително позитивно, което обаче трябва да продължи. Едно е да имаме волята на политиците и съвсем друго е държавите наистина да се отворят за текстовете на тази директива”, казва Балин Балинов.

България се намира в деликатна ситуация, защото няма как за 9 дни директивата да влезе в българското законодателство. Освен това текстовете трябва да бъдат гласувани в Народното събрание.

Това, на което от Грийнпийс обръщат внимание във въпросната директива, и което би помогнало за по-бързото преминаване към възобновяема енергия, е правото на хората да произвеждат енергия за собствени нужди. Това означава в домакинствата, обществените сгради, бизнес сградите да могат да инвестират в това.

В момента законодателството не спира това право на хората, но има редица административни спънки, проблеми, срокове и др.

От 15 години насам се отбелязва на тази дата и Световният ден на хидрологията

Кампанията #Избери водата посвети целия май на почистването на коритата на реките, езерата и язовирите в България.

“Проведоха се общо 40 почиствания, на 40 различни локации в цялата страна, като на места като София, Стара Загора, аз. Тича, Огоста имаше дори повече от едно почистване. Над 500 доброволци се включиха и се събраха над 2000 чувала с отпадъци”, посочва Ангел Бондов.

Замърсяването е на различни места. На някои места дори не са успели да съберат всички боклуци. На яз. Батак например са събрани над 300 чувала с отпадъци. 

Чуйте повече в разговора на Гергана Пейкова с Балин Балинов и Ангел Бондов в звуковия файл.       
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Керана в

Най-голямата ми почивка е да правя това, което обичам

Керана като парашутистка  с Гошо Розовото, кои са героите на фестивала "Екзит Сънленд", навигирането по вятъра и други щуротии с Керана (без космонавтите) в Приморско. " Комедиантката " не е просто песен: "Най-хубавото е да празнуваш рождения си ден на сцена. Тази година се чувствах удовлетворена, че давам и получавам, че съм пълноправен член на..

публикувано на 31.07.21 в 12:05
Уебинар по Юнг

Прекрасно различни

Антонин Винклер – лектор и управител на Едуко, организатор на уебинара за мъжките и женските архетипове по Юнг, представя събитието , в което може да се включите до началото му, 1 август в 14:00: "Философите и психолозите понякога са смятани за малко отнесени, но съм конкретен, практичен и прагматичен, включително и заради техническото ми..

публикувано на 31.07.21 в 11:00
Мартин Марков трио

Джазови дни и нощи в София

Нов мини-цикъл "Sofia Jazz Days" продължава тенденцията на засилен интерес към джаза в София. На 1 и 15 август две млади български джаз-пиано триа ще срещнат своята публика в откритото пространство на Кино Кабана. За проявата говори Маргарита Борисова, организатор от "Джаzz+ концерти": Интересното в случая е, че в един и същи ден, 1 август, два..

обновено на 31.07.21 в 10:57
Царевец в звук и светлина

Царевец като преживяване

Борислав Йорданов - управител на туристическата агенция "Царевград Търнов" разказва пред микрофона на Яна Спиридонова за спектакъла, събиращ погледа на жителите и гостите на старата столица, върху хълма Царевец: "Най-засегнат от пандемията при нас е туристическият сектор. Ние зависим от големи групи на големи туроператори. Отделно залагаме и на..

публикувано на 31.07.21 в 09:35

Лятна академия за деца и ученици през август в София

Дванадесетото издание на Лятната академия за деца ученици ще се състои в София, от 2 до 31 август . Събитието е културно-образователен проект на Националната художествена академия и Фондация „Св. Пимен Зографски“ към НХА .  През август, ателиетата на Академията ще бъдат пълни с цветове и творчески емоции. С децата, които са в две възрастови..

публикувано на 30.07.21 в 18:26

Илко Ганев: Културата трябва да се управлява от хора, които обичат творците

,,Не мога да се съглася с един човек, който е интелигентен, който е професор и преподавател, който трябва да бъде пример, седмици наред да седи и да размахва пръст от своя пиедестал, наричайки хората на изкуствата измамници и крадци “, коментира в студиото на Радио София Илко Ганев – режисьор, театровед и PR на Съюза на артистите в..

публикувано на 30.07.21 в 17:51

Виктория Блажева: Добрият презентатор трябва да вярва в каузата, за която говори

Пандемията от Covid ни даде възможност, поне за кратко, да си мислим за това кои са важните неща. Covid доведе до това да се ускорят процеси в корпоративния свят , които вече съществуваха. Това каза в студиото на радио София Виктория Блажева – първи вицепрезидент и директор “Стратегия и бизнес” в една от най-големите банки у нас.  Тя коментира..

публикувано на 30.07.21 в 16:58