Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На 24 юни

Представят първия дигитализиран почерк на велик българин

Снимка: bcard.bg

Прехвърляйки мост между историческо минало и съвременна култура, Национална картова и платежна схема започва пилотен за България проект за дигитализиране писменото наследство на една от сакралните фигури в нашата памет

Повече 2 десетилетия в света е практика да се дигитализират почерците на умове и таланти на човечеството, хора на науката и въобще личности, обясни Ива Дойчинова, директор на Радио София, поканена като комуникатор на това събитие. У нас това се прави за пръв път.

Досегът с личността става много по-силна, директна и дори интимна, когато четем думите на тези хора с техния почерк, подчерта Дойчинова.

„Още през 90-те години са съставени дигиталните почерци на творци като Пикасо, Шекспир, Леонардо да Винчи, Зигмунд Фройд, Пушкин. У нас това е крачка към запазване на духа на великите и в дигиталното пространство“, подчерта Стоилка Арсова, директор „Национална картова и платежна схема“.

Тя не съобщи чий почерк ще бъде дигитализиран най-напред, но личността е свидна за всеки българин. Шрифтът ще бъде популяризиран и разпространен безплатно.

„Създаването на шрифт е дълго и трудно творческо дело“, обясни пред Радио София Стефан Пеев, издател и създател на шрифтове. По думите му повечето хора не се замислят за това, което ползват на екраните си, но една шрифтова система се създава за повече от година, дори повече.

„Кирилицата е сравнително млада. Тепърва ще се развива и ще придобиванови и нови форми.“

В подробности инициативата ще бъде представена на 24 юни (четвъртък) от 10:30 часа в Културен дом „Красно село“ в София и ще бъде предавана онлайн.

Чуйте разговора за повече подробности.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Климатичните промени и цирковите представления

Мини Арт Фест 11 #ClimateOfChange на паркинга пред ст. "Академик". "Мястото е общинска територия и е за културни събития и забавления. На 24 от 8 вечерта е първото представление - в България, следва Словения и стига до Белгия. Самите трябва да допринесем да не ни е толкова горещо. Професионалната трупа на ц ирка от Италия с тема "Климатичните промени" е..

публикувано на 24.07.21 в 11:45

Група "Krekhaus" канят на лайв концерт

„Имаме удоволствието да ви поканим на първия ни пълнокръвен концерт след   "чумата". След издаването на „ Gutenachtstrasse“ - първия ни дългосвирещ албум е време да дадем живот на песните и на сцената на кино "Кабана". Поканихме да ни удари рамо, китара и глас Боян Робърт Пинтер.“ Поканата е от момчетата от група „Krekhaus“, които..

публикувано на 24.07.21 в 11:32
Хисарлъка

Били ли сте на Хисарлъка?

"Кулинарна работилница за деца, стрелба с лък, алея на сладкишите, приключенията на избягалите животни... Работим с деца над една годинка. Всякаква възраст деца са добре дошли. За родителите - музикална програма, коктейл-бар, чийл-зони в бохемски стил. "Хисарлъка експириънс" дойде от хотелиерите и ресторантьорите на Кюстендил, опитваме се да привлечем..

публикувано на 24.07.21 в 11:21

Преводачите на преден план

Виртуално запознанство с литературни преводачи от цял свят през художествените фотографии на  Аня Капункт . На чаша вино в  Кино „Кабана“  ще може да видите работите на Аня и да чуете лично от авторката за проекта ѝ " На преден план: Фотографии на литературни преводачи" . В представянето ще видите и портрети на български литературни..

публикувано на 24.07.21 в 11:00

Безвремие и свобода

Свободен фестивал на безвремието – интервю с Ася Петрова от неформалната организация „Свободен център за свободни хора“:  "Без такса, без търговия, всичко се споделя, доброволно е. Лекциите са за алтернативи в здравето и образованието. Маите имат ден извън времето, обикновено е около 25 юли. Мястото е гората до Юндола, музика, сергия с оставени неща,..

публикувано на 24.07.21 в 09:55

В 170 училища в страната може да стартира иновативен модел на учене и преподаване

Моделът 1:1 , с устройство за всеки ученик, се налага след пандемията и вече обхваща над 50 паралелки от страната . Учениците да бъдат обучавани по модела 1:1 вече изразиха готовност директорите на 170 училища . Това трябва да стане най-късно до началото на учебната 2022/2023 г. „Това е нов модел на учене и преподаване отвсякъде и по..

публикувано на 23.07.21 в 17:53

Теодора Полимерова: Фините прахови частици в София ще са в нормата към 2024 г.

Наблюдава се намаляване на средногодишната концентрация на фини прахови частици , като през последните две години – 2019 г. и 2020 г., нормите са под средногодишните . Това се дължи на програмите на Столичната община , каза в ефира на радио София Теодора Полимерова - директор на дирекция „Климат, енергия и въздух“ в СО . Тя добави, че през..

публикувано на 23.07.21 в 17:22