Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проект за вендинг машини за санитарни принадлежности спечели Академия за иновации 2021

Проектът VENDY+ спечели Академия за иновации 2021. Той е разработка на три студентки от Американски университет в Благоевград - Албина Томова, София Широканска и Кристина Узунова. Екипът разработва собствени вендинг машини за санитарни принадлежности и цели да подобри сексуалното образование в България.

„Едно от нещата, с които ние се стремим да подобрим сексуалното образование в страната, е като предоставим директен, малко по-анонимен достъп до продукти, свързани със сексуалното здраве, като презервативи, тампони, дамски превръзки. Надяваме се, че като улесним достъпа до тях, като го направим денонощен, по този начин ще насърчим младите и полово активните хора да закупуват въпросните продукти и да ги използват все повече в ежедневието си“, разказа в ефира на радио София Албина Томова.

Участниците се състезаваха за голямата награда от 10 000 лв., осигурени от Европейската инвестиционна банка и посещение в Брюксел, с институционалната подкрепа на Представителството на Европейската комисия в България.

„От нашето маркетингово проучване разбрахме, че основно притеснението съществува у тийнейджърите за закупуване на презервативи, тампони и дамски превръзки. Когато говорим за следващата възрастова група от 22 до 26 г., това притеснение е много по-малко, но все още съществува. Тези резултати ни показаха, че идеята ни може да намери своето приложение и ще има тийнейджъри и подрастващи, които да се възползват от нея. Това нещо съществува на много други места по света“, сподели Кристина Узунова.

Целта на победителите в Академия за иновации 2021 е машините да бъдат поставени на достъпни места, в различни населени местоположения в България, така че всеки да има бърз достъп до тях.

Събитието Академия за иновации, организирано от Innovation Starter, се проведе за осма поредна година.

Тази година Представителството на Европейската комисия в България награждава всички участници в Академията, като предоставя посещение до европейските институции в Брюксел за група от 20 души. По този начин печеливши са не само първите 3 отбора, а всички участници в състезанието, достигнали до финал.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Когато бях на твоите години"

Чували сте фразата „Когато бях на твоите години…“ или пък „Преди години бизнесът, който правехме беше истински, голям, направо велик…“  ✅ Какво се крие зад всичко това?  ✅ Необходимо ли е да упрекваме другите, за да подчертаем успехите си?  ✅ Кой е отговорен за изборите, които правим или не правим?  ✅ Може ли и нужно ли е да..

обновено на 29.07.21 в 19:00

Инж. Александър Дунчев, ИАГ: Бързата реакция при пожар е по-важна дори от техниката за гасене

Трябва обществото ни да развие нулева толерантност към паленето на стърнища, защото в над 90% от случаите това води до неконтролируеми горски пожари. Това подчерта пред Радио София инж. Александър Дунчев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите. Природните нарушения, свързани с климатичните изменения –..

публикувано на 29.07.21 в 17:30

КАБ обяви началото на третото издание на конкурса “Български архитектурни награди”

Започва конкурса “ Български архитектурни награди ”, организиран от 2018 г. от Камарата на архитектите в България (КАБ). Целта му е да популяризира най-стойностните архитектурни проекти, реализирани от български архитекти в страната и чужбина, да бъдат отличени тези от тях, които са с оригинална концепция, естетика, иновации и..

публикувано на 29.07.21 в 16:15

Две трети от служителите в ОП „Софияплан“ са готови да напуснат

Директорът на общинското предприятие „Софияплан“ Любо Георгиев обяви във фейсбук, че е уведомил кмета на Столичната община, че напуска поста си след 3 месеца - от 28 октомври т.г.Дотогава иска да завърши няколко ключови за развитието на общината задачи, сред които Програма за София. В социалната мрежа Георгиев написа: „Работата ни в..

публикувано на 29.07.21 в 15:21

Малък куклен театър "Слон" представя воден куклен театър на камерна сцена за първи път в света

Тази вечер, у нас, за първи път ще бъде представен камерен воден куклен спектакъл в цялата световна история на водния куклен театър . Представлението се казва "Красивият геном на водата" и е петият проект за куклен театър на водно пространство на Малък куклен театър "Слон".  Проектът е надграждане, което се опира на опита и изследванията..

публикувано на 29.07.21 в 14:07

Ателие в помощ на децата за справяне с критични ситуации, ще се проведе в град Елин Пелин

В разгара на лятото и летните горещини ви запознаваме с инициативата „Аз съм мъничък герой“, която представлява е ателие за подобряване на умението на децата да се справят с критични ситуации, което ще се проведе съвместно с  Община Елин Пелин. Основни теми, които ще бъдат дискутирани: 🔥 Кои са най-честите причини за възникване на..

публикувано на 29.07.21 в 13:30

A.L.E.K.S. представя първия си албум тази вечер в кино "Кабана"

A.L.E.K.S. (Александър Георгиев) е 20-годишен singer-songwriter от Пловдив. От 6-годишен се занимава с музика, пее 2 години във вокална група " Пеещите котенца" , а година след това в Нов музикален център Пловдив . От 9-годишен продължава развитието си в музиката сам, като се самообучава в пеене и свирене на китара, клавири и ударни инструменти..

публикувано на 29.07.21 в 10:57