Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вал Стоева: Децата обичат да четат, стига да имат възможност за избор и достъп до книги

Снимка: detskiknigi.com
Излезе от печат книгата “Да отгледаш читател: наръчник за родители” от Алисън Дейвид. Това е първото издание с логото на Фондация “Детски книги” за насърчаване на четенето при децата.

Алисън Дейвид е британски експерт, който работи за едно от най-големите издателства във Великобритания и работата ѝ е свързана с насърчаване на децата да четат, така че това да води и до насърчаване на книгоиздаването.

В работата си Алисън Дейвид се среща с експерти по грамотност, изследователи, защото науката има много ясно и точно приложение и връзка с четенето. Среща се с много учители и родители и благодарение на този свой много богат опит успява да създаде наръчника за родители, който Фондация “Детски книги” издава на български език.

“Тя дава една много ясна, точна, универсална рамка, в която всеки родител да открие своето семейство - себе си и своето дете, така че още от раждането до тийнейджърските години да поддържа връзка с детето си с помощта на книгите.

Много е интересно това, защото сме свикнали, когато говорим за четене, да говорим за четенето в училище, т.е. за умението да четеш сам, но това е много малка част от четенето”, казва Вал Стоева - председател на Фондация "Детски книги".

Четенето е много сложен когнитивен процес, обяснява тя и допълва, че това, което ѝ харесва в подхода в наръчника, е че Алисън Дейвид съчетава умело науката с практиката. Вал Стоева посочва също, че там, където децата четат с желание, обикновено са срещнали подкрепа от родителя и то в ранна детска възраст.

От Фондацията повече от 10 години се занимават с насърчаване на четенето при децата и бързо разбират, че децата обичат да четат, стига да имат възможност за избор и достъп до книги. По-голямо предизвикателство обаче се оказва това да променят нагласите на възрастните.

Още за насърчаването на четенето - чуйте в разговора на Гергана Пейкова.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Узана поляна фест

"Зеленият лист" на Габрово не е шега

Неслучайно, наградата "Европейски зелен лист" отива в Габрово, първият град в Източна Европа с нея. Началото на предаването е посветено на з елените идеи в действие в града. Започваме с г-жа  Мария Радойчева, експерт в Община Габрово - организатор на "Узана поляна фест":  "За пръв път сме основен организатор. За намаляване на въглеродния..

публикувано на 25.07.21 в 09:32

От фермата до НДК

"Джазови звуци от зеленчуци и песнопения от други растения" - така тромпетистът Венци Благоев призовава посетителите да си изработят инструменти от зеленчуци и да участват с него в джаз-импровизациите му. "Изложба с музикантка, която твори с цветя и природни материали. Много мед, крафт бира, фермерска продукция" - така Ралица Касимова от "Хранкооп"..

публикувано на 25.07.21 в 09:00

Климатичните промени и цирковите представления

Мини Арт Фест 11 #ClimateOfChange на паркинга пред ст. "Академик". "Мястото е общинска територия и е за културни събития и забавления. На 24 от 8 вечерта е първото представление - в България, следва Словения и стига до Белгия. Самите трябва да допринесем да не ни е толкова горещо. Професионалната трупа на ц ирка от Италия с тема "Климатичните промени" е..

публикувано на 24.07.21 в 11:45

Група "Krekhaus" канят на лайв концерт

„Имаме удоволствието да ви поканим на първия ни пълнокръвен концерт след   "чумата". След издаването на „ Gutenachtstrasse“ - първия ни дългосвирещ албум е време да дадем живот на песните и на сцената на кино "Кабана". Поканихме да ни удари рамо, китара и глас Боян Робърт Пинтер.“ Поканата е от момчетата от група „Krekhaus“, които..

публикувано на 24.07.21 в 11:32
Хисарлъка

Били ли сте на Хисарлъка?

"Кулинарна работилница за деца, стрелба с лък, алея на сладкишите, приключенията на избягалите животни... Работим с деца над една годинка. Всякаква възраст деца са добре дошли. За родителите - музикална програма, коктейл-бар, чийл-зони в бохемски стил. "Хисарлъка експириънс" дойде от хотелиерите и ресторантьорите на Кюстендил, опитваме се да привлечем..

публикувано на 24.07.21 в 11:21

Преводачите на преден план

Виртуално запознанство с литературни преводачи от цял свят през художествените фотографии на  Аня Капункт . На чаша вино в  Кино „Кабана“  ще може да видите работите на Аня и да чуете лично от авторката за проекта ѝ " На преден план: Фотографии на литературни преводачи" . В представянето ще видите и портрети на български литературни..

публикувано на 24.07.21 в 11:00
Виолета Радкова и Михаил Минчев

Четене с любов

"Четене му е майката" е подкаст  за любовта към четенето. Подкаст за удоволствието от четенето и забележителния път до него - вълнуващ, трансформиращ, понякога абсолютно банален, понякога интересен и все по-често раздвоен между аналоговото и дигиталното. Говорим си за литература, поезия, писано слово и четене като лични пътешествия и обществено значими..

публикувано на 25.07.21 в 10:50