Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София от 16 часа днес

Столичният район „Изгрев“ празнува с музика, танци и арт ателие в парка „Тинтява“

Снимка: so-izgrev.bg

За пръв път празник на Петровден ще отбележи столичният район „Изгрев“. Празнична програма с участие на изявени талантливи деца и ученици от детските градини и училищата в района, на любителски и професионални състави и индивидуални изпълнители, сред които ансамблите "Шевица" и "Славей".
Ще бъдат представени традиционни летни обичаи и игри.

Посолства на територията на района ще представят своите култури.

Младата певица Милена Караджова ще изпълни народни песни с джаз аранжимент, ще работи детско творческа работилница за малките жители на района.

Празникът започва от 16.00 и ще продължи до 20.00 ч. на откритата сцена в парк „Тинтява“ (градинката при КАТ) .

Целта на районната администрация е тази инициатива да се превърне в традиция.

"Районът е създаден преди 30 години, но досега не и имал свой празник. Днес се провежда по инициатива на кмета д-р Делян Георгиев", обясни Татяна Миланова-Касимова - главен експерт сектор „Култура“, отдел „Хуманитарни дейности“ към район „Изгрев“.

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Петровден е празник и на градове, както и на столични райони

Православната църква почита днес паметта на великите апостоли Петър и Павел , ученици на Христос. Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията...

публикувано на 29.06.21 в 09:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други..

публикувано на 27.07.24 в 15:00
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт..

публикувано на 27.07.24 в 13:55
Калоян Захариев

Във Вселената няма правилен ред

„Ех, магесническа му работа“ от Калоян Захариев - интервю с автора: "Писането ми отне малко време. Роди се без план, идея. Всичко тръгна от самосебе си. Главният персонаж е некромант. Тръгнах с идеята да бъде като Тери Пратчет, но реших да си измислям..

публикувано на 27.07.24 в 11:35

Всеки може да помогне

Националната асоциация на доброволците в Република България организира безплатен уебинар на тема "Основни знания и умения за спонтанни доброволци за действие по време на горски пожари". Георги Влайков, директор ЦПО „Доброволец” с подробностите:..

публикувано на 27.07.24 в 10:43

Да има пълноценно общуване на село

Практически уъркшоп „Малка пермакултурна градина" - събеседник от с.Негушево е Михаела Танева от Фондация "Повей": "Стартираме поредица от практически насочени семинари, показваме различни начини да пшроизвеждаме собствената си храна и така да съживим..

публикувано на 27.07.24 в 09:52

Изкуственият интелект и здравеопазването

Изкуственият интелект става нещо все по-всеобхватно и намира приложение във все повече сфери. През последните години той значително навлезе и в здравеопазването. „Да кажеш, че изкуственият интелект участва в нещо е като преди 20 години да..

публикувано на 26.07.24 в 18:24