Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Астрофизикът Тихомир Димитров:

Български деца ще могат да задават въпроси на астронавти от Международната космическа станция

Снимка: Архив

За Космоса и космическите пътешествия, разговаряме с астрофизика Тихомир Димитров.

Разговорът започна с отминалия рожден ден на Илън Мъск, който по думите на Димитров, би могъл да служи като вдъхновение за покоряване на Космоса – една тема, която нас, обикновените човешки същества винаги ни е вълнувала.

Да се стремим към Космоса в днешно време е особено необходимо, смята астрофизикът, защото хората са потънали в ежедневното си злободневие и куп маловажни неща и сякаш не могат да погледнат „по-далеч от носа си“, а там горе можем да видим много неща, казва той. Като любопитно събитие, което предстои, отбеляза още, че съвсем скоро се очаква Джеф Безос, заедно с неговия брат, един много богат човек, който е решил, че може да похарчи 28 милиона долара джобни пари, да  се качат на една ре-използваема ракета, тя ще ги изстреля до 110-120 километра височина, те ще поседят известно време в безтегловност, като истински астронавти, след което ще има контролирано кацане и връщане отново на стартовата ллощадка.

 Този факт показва, че полетите в Космоса могат да станат достъпни и за простосмъртни. До  ден днешен от осем милиарда души на нашата планета, в Космоса са излизали само шестстотин човека, посочи Тихомир Димитров. 

Каза още, че космическият туризъм започва да се развива с бързи темпове. НАСА планира през 2024 година, първата жена да кацне на повърхността на луната, нещо, което не се е случвало  повече от петдесет години.

Астрофизикът изрази надежда, че съвсем скоро в близките десет години, например, мечтата на хората да видят земята от Космоса би могла да стане реална възможност. 

Едно реално за нас събитие също се очаква да стане факт  съвсем скоро: 

Българският атлантически клуб, съвместно с много неправителствени организации от цяла България, с изключителното партньорство с Космическа академия за деца, организира на 26-ти юли, на живо връзка между България и Международната космическа станция, която се върти в орбита около нашата планета. Тоест, ще имаме връзка с Космоса.

Български деца от 6 до 19 години ще могат в дните до 6-ти юли, когато е крайният срок,  да запишат 20 секундно видео, видео въпрос, да попитат нещо трудно един от астронавтите на борда на Международната космическа станция,  след което, на 26-ти юли тези въпроси ще бъдат селектирани от НАСА и някои от тях ще бъдат пуснати по време на тази жива връзка след месец и ще бъде даден отговор от истински астронавт от Космоса.

На сайта на Българския атлантически клуб, на сайта hello-space.eu или да се свържете с Космическа академия за деца, които можете да намерите и във фейсбук и Гугъл, за да получите напътствия как да направите вашето видео.  Не чакайте последния момент!

„Ние от Космическа академия за деца, много се вълнуваме когато  организираме такива събития и да  си партнираме с нашите партньори от цяла България, считаме, че днес е времето когато трябва да дадем мечти и образование на децата, така че да ги направим лидери в утрешния ден“,  подчерта  Тихомир Димитров.

Чуйте цялото интервю на Диана Костова – Георгиева с Тихомир Димитров, в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55