Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перник Summer Fest

За фестивала, най-стария оркестър и младите хора в града

"Фестът е на конното игрище в града. Паркът е прекрасен, има фен-зона за гледане на мачовете от Европейското (на екран 6х4 с 300 нови шезлонга, безплатно), сутрин има детско представление. Миналата година направихме в условия на COVID-19 събитие в София и окрилени дойдохме и в Перник. Комбинираме безплатни с платени събития, формулата за изцяло безплатни не е устойчива, това е дългосрочният ни план с Община Перник" - така представя първото си издание на Summer Fest Перник организаторът му Алекси Калев, познат от софийския Summer Fest, Мидалидаре ROCK и други подобни прояви, преди да продължи:

"Нищо не тестваме - държим на разнообразиете, има определени неща, които не бихме направили, но провокативността на Иво Димчев и 100 кила ще е разбиваща. Имаме 25 вида бира и стрийт фууд. И страхотни доброволци. Емоцията, която им дава фестивалът ги зарежда да дойдат и на следващата година.

Влади Въргала е зареден със страхотна енергия, Васил Найденов е гвоздеят за 10 юли, "Пощенска кутия за футболни приказки" - на това място на открито започваме след 17 ч., спектаклите са след 20 ч. Имаме и културна програма с пернишки артисти. Акцентът ни е върху комедийните жанрове, хората в момента имат нужда от хумор.

В дългосрочен план нашата цел е да излизаме извън София, смятаме, че формулата ще е успешна, в градовете липсват градски фестивали с арт-представления, успяхме на затворените театри да дадем открити сцени" - завършва Калев.

Снежина Рангелова е доброволец, включително и на софийския фест: "Аз съм пътешественик, учих в Холандия, Испания, Лондон, после се върнах и си направих ютюб канал за таро на английски тук, в Перник. Сега градът ми се стори по-малък, по-уютен. Снимаме се на мостчетата и си го наричаме "Венеция".  Иначе най-харесвам Барселона, там всичко е в едно. Опитваме се тук да докараме младите хора. Който не може да отиде в Мексико, може да опита мексиканска храна в Перник."

Габриела: "Разбрах от приятели, за пръв път съм доброволка, но мисля да повторя. На 18 съм, уча в Езиковата и съм областния координатор на Българския младежки червен кръст. Доброволчеството носи удовлетворение, но и научаваш нови неща за себе си. В последните години младежите правим нещата заедно. Осъзнаваме, че и ние можем да променяме. Тук сме малко градче - всички се познаваме. Ще уча в чужбина и ще се върна.

Даниана Коева - поне до 1993 няма друга с такова име. "Ние сме малка формация, улични представления, огнени спектакли, правим и семейни спектакли - за децата да е впечатляващо, а мама и тати да чуят любопитни неща и след представлението семейството да  има какво да си каже. Андерсен работи по този принцип. "Голямото жабешко пътешествие" е базиран на един уникален природен феномен - блатото Мухалница до Ботевград, там е най-големият миграционен път на жаби, 8 км. Хората, жабите и събитията в представлението не са случайни.  Даниела Маринова и Златина Стойчева играят двата горски духа, които разказват историята. Искаме това да възбуди любопитството към нещата, които имаме, за да ги съхраним. В София на 17 юли в парк "Възраждане" играем следващото си представление."

Райчо Христов, ръководител на камерен оркестър "Орфей": "45 години са сериозна музикална традиция. Но още в 1902 е създаден първия граждански духов оркестър, въпреки, че Перник още не е град. После се създава и струнен, с който се събират като симфоничен, чийто последен диригент е Руслан Райчев. С нашия оркестър е първият концерт на Мила Георгиева. Сега традицията продължава с работата ни със СМУ и НМА. Както и преди, музиканти от София винаги са идвали в оркестър "Орфей". Бях 25-годишен, като дойдох от Бургас, оказах се във времето, когато се създаде оркестъра. На ежегодния ни конкурс за млади музиканти участват 150 души. На 10-и ще свирим на откритата сцена. Перник досега няма място, където да свирят класически музиканти. - както акустично, така и оптически. За феста програмата е максимално популярна. Има подходяща музикална емоция за публика с чаша в ръка."

Кристиан Петров, ПР на Община "Перник": "В Пернишкия театър гостуват от цялата страна, тази година детският фестивал "Арлекин" се случи на седем открити и закрити сцени. Виждахме децата в града запалени от изкуството. Минният музей под земята е алтернативна локация за концерти. Имахме второ издание на арт-феста "Рестарт" с градски базар с ръчно изработени неща, разговори с писатели, изнесено кино на фасадата на двореца на културата, лятното ни кино е с две прожекции на вечер. Културата живее в Перник. "Сурва" е рекламата ни пред целия свят, това е част от Световното нематериално културно наследство. Политиката ни е да правим събитиен, културен туризъм. В 1967 бе първия рок фестивал тук, в Перник, Джулая е негов продължител - от Пернишката крепост гледахме изгрева над Витоша."

Антония Атанасова - преподавател и писател: "Преподавам английски и творческо писане, била съм и радиоводещ, в процес на писане на трета книга. Духът на града е като микровселена с типичните клишета, но и кръг от хора, които дават впечатление, че си живеем живота в култура. Предизвикателство е да си специален. Има провинциален - в добрия смисъл - дух. Има доста желаещи да пишат. Преподавам на тийнейджъри. Не са изпечени като глина възрастни, имат желание да променят нещо в себе си. Сега като че ли мисълта за чужбина е малко по-рядка отпреди 2 години.

Нещата, които ме вълнуват - любовта, щастливата не ми е интересна, интересни са ми драмите, любов, на фона на която се случват други неща. В моите книги я има любовта към малките неща. Иска ми се да умеем да забелязваме нещата, които са важни. "Любовта трябва да се карантинира, защото причинява повече поражения", както е писал Вазов. Перник е леко романтизиран в книгите ми. В града ни рядко има културни събития. Съвестни граждани се обаждаха в полицията, за да прекратят едно от тях. Такива неща ме натъжават. Нещата, които имат смисъл, трябва да бъдат подкрепяни."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Павлина Илиева

Ще има ли туристически гаранционен фонд

В столицата се проведе работна среща по предложената от Министерство на туризма схема за създаване на Туристически гаранционен фонд. Тя беше организирана от Сдружение на туроператорите и туристическите агенти "Обединение "Бъдеще за туризма". До 2 септември 2024 г. включително трябва да са ясни становищата от общественото обсъждане на проекта за..

публикувано на 29.08.24 в 14:59

Шерлок Холмс се завръща у нас в ново издание на сборник разкази

На 22 май 2024 година се навършиха  165 години от рождението на британския писател сър Артър Конан Дойл, останал в историята като литературен баща на прочутия детектив Шерлок Холмс и на неговия помощник – д-р Уотсън. По повод тази годишнина излиза ново издание за известния детектив – сборникът "Шерлок Холмс и кървавият диамант"...

публикувано на 29.08.24 в 14:25

Нови Граждански академии за НПО под мотото "Силата е в знанието"

Тази есен  Гражданските академии за НПО  се завръщат с нови  3 издания, с богата обучителна програма обединени от мотото “Силата е в знанието“ И през новия сезон те  продължават да помагат на хората на сектора с богата обучителна програма. За втора поредна година те са в помощ на хората с големи идеи, с които искат да променят света ,..

публикувано на 29.08.24 в 12:55
Творба на Vlad Parashiv

Над 35 творби показват възприятията за свободата на 20 румънски артисти

Преди около 35 години много българи научихме, че Libertate на румънски език значи Свобода . Това отново си припомняме с изложбата, която се открива на 2 септември в столичната галерия "София прес" , в която участват 20 румънски художници. А обединяващата тема е изразена в скандиращото заглавие на концептуалната експозиция е..

публикувано на 29.08.24 в 11:28

Фалшиви доброволци злоупотребяват с името на БЧК

От Българския Червен кръст (БЧК) предупредиха за възможни злоупотреби и измами от нейно име. Повод дават сигнали за фалшиви доброволци, които са звънели на вратите на възрастни хора и са събирали дарения уж за благотворителност. БЧК не извършва продажба, реклама и разпространение на лекарства, лекарствени продукти и хранителни добавки,..

публикувано на 29.08.24 в 09:41

Над 120 събития в 3-дневния фестивал "Реките на София" в Южния парк

Над 120 събития са предвидени през следващите три дни (от 30.08. до 1.09.24) по време на традиционния фестивал "Реките на София" , който този път ще се проведе на бреговете на Перловската река в Южния парк. След гвоздеите в програмата е и конференцията „Бъдещето на Перловска река” , в която ще участват кметове на различни..

публикувано на 29.08.24 в 09:12

Водата спира на адреси в столичните ж.к. "Света Троица" и "Изток"

Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности по ул. „Димитър Петков“, ж.к. "Света Троица" , от „Софийска вода“ предупреждават, че на 29 август се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на: ул. „Димитър Петков“ – от ул. „Цар Симеон“ до ул. „Пиротска“, и ул. „Царибродска“ – от ул. „Пиротска“ до ул...

публикувано на 29.08.24 в 07:50