Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът за експериментално изкуство 180° събира иновативни артисти в София

Снимка: Фестивал 180°

От 24 до 30 юли, Фестивалът за иновативно изкуство 180° ще срещне в София международни артисти от съвременната сцена. Те отново ще взаимодействат, експериментират и ще покажат пред публиката в България резултата от съвместната си работа в рамките на фестивала. 

Събитието ще се състои за осма поредна година и ще събере на едно място най-актуалните имена в съвременната експериментална музика, танц, театър и визуални изкуства. Те ще творят заедно и ще представят на публиката своята интерпретация на ZOOM – темата на 180° за 2021.

„Фокусът на фестивала винаги е бил свободата на артистите да експериментират. Това, което ни прави по-разнични от всички останали събития за съвременно изкуство е това, че ние не се концетрираме върху крайния резултат и продукт, а по-скоро се концетрираме върху артистичния процес. Ние не задължаваме артистите да трябва да създадат нещо завършено, а е по-скоро обмяна на идеи“, разказа в студиото на радио София Александър Хаджиев – създател на фестивала.

Сред артистите в осмото издание присъстват имена като пианистката Инес Симеонова, танцьорката от Полша Кашя Кижор, германската ѝ колежка Лена Флайг, композиторът от Швейцария Сирил Лим, швейцарският актьор Валентин Шрьотелер, дуото визуални артисти от България Zero One. Включва се и сценографката Ива Иванова.

„Моето участие е абсолютно свободно. Аз се занимавам със сценография и костюми, също рисувам. В случая всеки може да прави, каквото си пожелае“, разказа Ива Иванова.

За поредна година ще се проведе и вече утвърденият конкурс за късометражен ням филм, с дължина до една минута. Темата тази година също е ZOOM. Срокът за участие е 23 юли, а най-харесваният филм освен музикално оформление ще получи и парична награда.

Официалният старт на фестивала ще бъде на 24 юли, в 20.00 ч. Гьоте-институт България ще бъде домакин на откриването на осмото издание.

Подробности можете да чуете в интервюто на Катя Василева с Александър Хаджиев и Ива Иванова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54