Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фестивалът за експериментално изкуство 180° събира иновативни артисти в София

Снимка: Фестивал 180°

От 24 до 30 юли, Фестивалът за иновативно изкуство 180° ще срещне в София международни артисти от съвременната сцена. Те отново ще взаимодействат, експериментират и ще покажат пред публиката в България резултата от съвместната си работа в рамките на фестивала. 

Събитието ще се състои за осма поредна година и ще събере на едно място най-актуалните имена в съвременната експериментална музика, танц, театър и визуални изкуства. Те ще творят заедно и ще представят на публиката своята интерпретация на ZOOM – темата на 180° за 2021.

„Фокусът на фестивала винаги е бил свободата на артистите да експериментират. Това, което ни прави по-разнични от всички останали събития за съвременно изкуство е това, че ние не се концетрираме върху крайния резултат и продукт, а по-скоро се концетрираме върху артистичния процес. Ние не задължаваме артистите да трябва да създадат нещо завършено, а е по-скоро обмяна на идеи“, разказа в студиото на радио София Александър Хаджиев – създател на фестивала.

Сред артистите в осмото издание присъстват имена като пианистката Инес Симеонова, танцьорката от Полша Кашя Кижор, германската ѝ колежка Лена Флайг, композиторът от Швейцария Сирил Лим, швейцарският актьор Валентин Шрьотелер, дуото визуални артисти от България Zero One. Включва се и сценографката Ива Иванова.

„Моето участие е абсолютно свободно. Аз се занимавам със сценография и костюми, също рисувам. В случая всеки може да прави, каквото си пожелае“, разказа Ива Иванова.

За поредна година ще се проведе и вече утвърденият конкурс за късометражен ням филм, с дължина до една минута. Темата тази година също е ZOOM. Срокът за участие е 23 юли, а най-харесваният филм освен музикално оформление ще получи и парична награда.

Официалният старт на фестивала ще бъде на 24 юли, в 20.00 ч. Гьоте-институт България ще бъде домакин на откриването на осмото издание.

Подробности можете да чуете в интервюто на Катя Василева с Александър Хаджиев и Ива Иванова

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За звездните системи... и още нещо разказват учени в кино „Кабана“

Летните безоблачни нощи карат мнозина от нас не само да мечтаят, да реят мислите си към различни романтични дестинации, но и да отправят погледа си в небето. В него можем не само да видим частица от милиардите звездни системи в нашата галактика, но и да си зададем въпроси, като например: Как е била създадена слънчевата система? Какво..

публикувано на 26.07.21 в 17:08

Черноморието ни още не може да стигне туристическия сезон от 2019-а

На фона на лятото през 2020 г. туристическите обекти по българското Черноморие сега са отворени, но оживлението, което се забелязва, не може да ни кара да мислим, че е стигнат максимумът. Това заяви пред Радио София Еньо Енев , зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). По думите му на юг от Бургас..

публикувано на 26.07.21 в 16:16

Пазителката на неостаряващите книги от метростанция "Софийски университет"

Може би 80 на сто от излизащите от Софийския университет не забравят азбуката, благодарение на телефоните си, но 20 процента могат да се спрат и да разгледат някоя книга, да я купят. Може да изглежда малко крайно това твърдение, но пред Радио София го изложи жена, която в подлеза на университета продава книги и мнението й можем да приемем...

публикувано на 26.07.21 в 15:40
Снимката на подлеза на „Ситняково“, изпратена от слушателя ни Боян Иванчев

Трайчо Трайков: Видеонаблюдението в подлезите не е достатъчно, трябва жива охрана

Подлезът на „Ситняково“ (до Румънското посолство) е в критично състояние. Столичният район „Средец“ отговаря за 10 подземни съоръжения и неслучайно това място е приоритет, обясни пред Радио София кметът Трайчо Трайков . От местната администрация са защитили проект и са получили финансиране от около 770 000 лв. от Специализирания общински..

публикувано на 26.07.21 в 15:08

Изкуството възпитава и помага на деца без родители в Долна баня

„Изкуство за щастливо детство“ се казва най-новият проект, по който работят доброволци, художници и партньори на инициативата „Подлезно“. Тя прерасна във фондация и вече има идеи и планирани дейности в няколко български града. В момента пред финализиране е реновирането и рисуването на оградата на Дом за деца, лишени от родителски грижи..

публикувано на 26.07.21 в 14:50

„Ана Уинтор. Живот на първия ред“ вече на книжния пазар и у нас

Романът на Джери Опенхаймер - „ Ана Уинтор. Живот на първия ред“ , вече излезе и на български език . Историята е разказ за скандалната биография на най-влиятелната фигура в световната мода - Ана Уинтор , вдъхновила филма "Дяволът носи Прада" с Мерил Стрийп и Ан Хатауей . „Ана Уинтор е съвременна легенда не само в света на модата, но..

публикувано на 26.07.21 в 11:54

“Игрите на 90-те” - забавление за малки и пораснали

Проектът “Игрите на 90-те” е инициатива, която цели да запознае децата с игрите, с които за израснали техните родители. Идеята на създателите е малки и пораснали да се забавляват заедно . Сами Догмуш създава проекта "Игрите на 90-те" преди 4 години, когато се разхожда из един столичен квартал. „Става все по-актуално децата да оставят..

публикувано на 26.07.21 в 11:12